Kerthelység

2011. ápr 30.

A finishez közeledve

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Áprilisban újabb állomásához érkezett a Folkbeats autentikus népzenei és világzenei tehetségkutató: elkezdődtek a középdöntők.
A kezdő, amatőr zenekarok számára az autentikus magyar népzene és világzene kategóriákban tavaly ősszel meghirdetett verseny a hajrájához közeledik. Április 2-án a Fonó Budai Zeneházban rendezték meg a világzenei középdöntő első fordulóját, ahol fellépett az Orthent, a Jedam, a Holdudvar, a Köztársaság Bandája, a Harmonia Garden, a Cuháré Citerazenekar, a Gánica és a Role. Az izgalmas versenynapot követően, este az Őrjöngő Söndörgő zenekar adott nagysikerű koncertet. A népszerű formáció a legtöbb balkáni zenekartól eltérően nem a rezes hagyományokat követi, hanem jellegzetes tamburazenekar, időnként fúvós hangszerekkel és harmonikával kiegészülve. Repertoárjukat Bartók Béla és Vujicsics Tihamér gyűjtéseinek felhasználásával állították össze. A remek hangulatú koncerten telt ház előtt játszott a zenekar.
A népzenei középdöntőre egy héttel később, április 9-én, ugyancsak a Fonóban került sor a következő együttesek részvételével: Berka Együttes, Rendes Zenekar, Édes Málé Trió, Guessous Majda Mária, Gyöngyharmat Együttes, Tímár Sára és Zenekara, Török Tilla és Zenekara, valamint a Tarsoly Zenekar. Az esti koncerten ismert előadók, a Sebő együttes, Bognár Szilvia és együttese, a Kaláka, a Romengo és Dresch Mihály, valamint Ferenczi György & Rackajam szórakoztatták a közönséget.
Alig pár hét múlva, Törökbálintra is „elér” a verseny: május 22-én, vasárnap a Munkácsy Mihály Művelődési Házban lesz a döntő, ahol eldől, ki nyeri a fődíjat, a minimum kéthetesre tervezett amerikai turnét. A művház egész napos családi rendezvénnyel készül a jeles napra, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. A részletes program a www.folkbeats.hu és a www.mmmh.hu honlapokon olvasható.
Halász Örs

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!