Kerthelység

2008. szept 21.

Nem késnek a beruházások

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| INTERJÚ

Már csak néhány jogi pontosításra van szükség

A képviselő-testület 2008. szeptember 4-én megtartott rendes ülésén több, a helyi közoktatás intézményhálózatának fejlesztését, bővítését célzó téma került napirendre. A várakozásoknak megfelelően szerepelt közöttük a négycsoportos óvoda, háromcsoportos bölcsőde anyaga is, hiszen az eddigi információk szerint a komplexum megvalósulását lehetővé tevő előkészítő munka egy része befejeződött. A képviselő-testület azonban levette az ügyet a napirendjéről. Egy másik, ugyancsak fontos kérdésben, a Bálint Márton iskola megépítendő tagiskolájához szükséges ajánlati felhívás közzétételének szövegezésében pedig nem hozott döntést. Ezek okairól, hátteréről kérdeztük Hajdu Ferenc alpolgármestert.

– Alpolgármester úr, miért nem tárgyalták a Köles-dűlőben megépítendő új óvoda és bölcsőde ügyét? Nem volt megfelelően előkészítve az anyag?
– Erről szó sincs. A hivatal által elkészített és a képviselő-testület elé tárt előterjesztés konkrét volt, és megfelelően ki volt dolgozva. Nem is lehetett másképp, hiszen hosszú folyamat után jutottunk idáig el, s a hivatali szakemberek – ez már a második alkalom, hogy név szerint is köszönetemet fejezem ki ebben a lapban –, Molnár Tibor vezényletével lelkiismeretes, alapos munkát végeztek. Csupán emlékeztetőül említem, hogy ennek a munkának az eredményeképpen fogalmazta meg korábban az álláspontját a képviselő-testület a közoktatási fejlesztési és intézkedési tervről, valamint a szóban forgó új intézménykomplexum területének megvásárlásáról és a terület régészeti vizsgálatának elindításáról. Visszatérve a napirendre: az előterjesztés több részből, pontosabban három elemből tevődött össze, méghozzá egy szerződéstervezet bemutatásából, egy tulajdonosi hozzájárulás kéréséből a Krisztus Légiója részéről az engedélyesterv-kérelem benyújtásához, valamint magának a koncepciótervnek a bemutatásából. Ami a lényeget illeti, az együttműködési megállapodás néhány olyan tisztázatlan jogi elemet tartalmazott, amely a képviselő-testületi döntést ugyan még nem akadályozta, ám a későbbiekben komoly vitára teremthetett volna lehetőséget a Krisztus Légiója és az önkormányzat között. Ezt pedig mindenképpen el kellett kerülnünk.
– Ez késleltetheti a beruházás megvalósulását?
– Semmiképpen, hiszen mint az előzőekben említettem, néhány jogi „morzsán”, pontosításon kívül minden a helyén van. Hasonló a helyzet a Bálint Márton Általános és Középiskola felépítendő tagiskoláját illetően is, már ami a beruházás ajánlati felhívásának közzétételét illeti…
– Ez lett volna a következő kérdésem. Tehát?
– A képviselő-testület – szintén nem a hivatali előkészítés hiányossága miatt – nem volt döntési helyzetben, egyszerűen azért, mert az ajánlati felhívásra beérkező pályázatok bírálati szempontrendszere – szakértői vélemény szerint – nem teljesen egyértelmű. A közbeszerzési jogszabály szigorúan fogalmaz, a legkisebb mérlegelési lehetőséget sem engedi meg a kiírónak. Hogy ez hasznos vagy sem, más kérdés… Ugyanakkor nyilvánvaló: csak kristálytiszta, utólag megtámadhatatlan eljárást szabad lefolytatni. De mielőtt megkérdezné, elmondom azt is, hogy ez sem jelent késedelmet a beruházás megvalósulásának tekintetében. Mindkét esetben, tehát az óvoda és bölcsőde, illetőleg a tagiskola napirendjét egy „kisebb testületi ülés”, a Jogi és Ügyrendi Bizottság, a Pénzügyi, Gazdasági Bizottság és a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság együttes tanácskozás keretében fogja megtárgyalni, átruházott döntési hatáskörrel.
– Mikor?
– Szeptember 15-én, rendkívüli együttes ülésen.
– Mondana azért néhány szót arról, hogy mi történt eddig a tagiskolai beruházás előkészítése kapcsán? Hiszen nyilván egy folyamat lezárása lesz az ajánlati felhívás közzététele.
– Pontosan, méghozzá egy igencsak feszített tempójú folyamat lezárásaként, s itt elsősorban nem a nyári szabadságolásokra gondolok, nem is a döntési mechanizmusra, hanem a szakapparátusi feladatokra. Dióhéjban tehát ami eddig történt: a képviselő-testület elfogadta a 16 tantermes + 8 szaktantermes tagiskola, D2 sportcsarnok, 33,3 méteres tanuszoda, szabványméretű műfüves labdarúgópálya tervezési koncepcióját a megismert tanulmányterv alapján, a létesítményhez tartozó lelátókkal, öltözőkkel, éjszakai világítással, futópályákkal. Ezt követően engedélyezte a dulácska-majori részek egy helyrajzi szám alá rendezését, értelemszerűen ott, ahol a tagiskola épül majd, kezdeményezte a településszerkezeti terv szükséges változtatását, tehát a területátsorolást…
– Bocsánat, nem fél ennek a szóösszetételnek a használatától?
– …JZ-1-be, hogy befejezzem a mondatot. Ami a közbevetett kérdést illeti, értem a mögöttes szándékot, de nem kívánok különösebben reagálni rá. Lelkiismerete rajta, aki ilyesmivel riogatja a törökbálintiakat. Ennek megfelelően: sem a szóhasználattól nem félek, sem a jelentéstartalom értelmes használatától.
– Befejezésképpen engedjen meg egy, talán nem kifejezetten az ön szakterületéhez tartozó kérdést. Miért jó a tagiskola és a hozzá kapcsolódó létesítmények megvalósítása során a ppp-konstrukció?
– Hát valóban nehéz lesz ezt szakszerűen megfogalmaznom, de azért megpróbálom. A ppp-projekt arra kínál számunkra lehetőséget, hogy egyfajta tulajdonjoggal járó kockázatot a magánbefektetőre „terheljünk”. Tehát mindenekelőtt anyagi okokból jó. Az ilyen jellegű beruházás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a település az üzemeltetési időszakban az igénybe vett szolgáltatásokért fizetéssen, illetve halasztott fizetéssel  – esetünkben 15 év alatt – törlessze a beruházás költségét. Hozzáteszem, ez azt is jelenti az építtetés során, hogy az önkormányzatnak nem szükséges óriási pénzforrást biztosítania a megvalósuláshoz, hanem a vállalkozóval kötött szerződés futamideje alatt megfelelő ütemezéssel tervezett költségekkel számolhat. E tekintetben talán az is fontos elem, hogy a megvalósulás során keletkező többletkiadás vagy az üzemeltetés esetleges drágulása sem ró terhet az önkormányzatra, hiszen minden esetben kizárólag az igénybe vett szolgáltatás és annak minősége függvényében fizetünk.

P.I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!