Kerthelység

2011. márc 31.

Biztonságos megoldás hosszú távra

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Harrach Péterrel, a KDNP Pest megyei elnökével

A KDNP családi délutánján jelen volt Harrach Péter országgyűlési képviselő, a párt frakciójának vezetője, aki egyben a megyei szervezetet is irányítja. Néhány kérdés erejéig szívesen osztotta meg véleményét a Kerthelység olvasóival.
– Törökbálinton sok fiatal, gyermekeket nevelő család él. A negyvenes éveikben járó, munkaerejük teljében lévő barátainkkal sokszor beszélgettünk arról, hogy hiába az állami nyugdíjrendszer, mindenképpen érdemes előre gondolni és saját erőből is gondoskodni nyugdíjas éveinkről. Mit gondol erről?
– A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának két feltétele van. Az egyik a megfelelő számú gyermek születése – tehát a demográfiai helyzet javulása –, a másik a foglalkoztatási helyzet javulása. Úgy gondolom, hogy az erős, fenntartható és megbízható állami nyugdíjrendszerre mindenképpen szükség van. De emellett meg kell találni azokat a formákat, amelyekben az emberek öngondoskodása érvényesül. Az önkéntes magánnyugdíjpénztárak így működhetnek. A magyar társadalom sajnos az állam „atyáskodó” működése, valamint a bizonytalan jövő miatt arra rendezkedett be, hogy a mának éljen, hogy felélje mindazt, ami van.
– A kormányváltások következtében a nyugdíjrendszer az elmúlt évtizedben többször is gyökeresen megváltozott. Nincs rá mód, hogy az ilyen, az emberek életét hosszú távon is meghatározó dolgokban a politikusok is nagyobb távlatokban gondolkodjanak és pártállástól függetlenül továbbvigyék a már elért eredményeket?
– A jelenlegi kétharmados többség lehetőséget ad arra, hogy széles körű társadalmi egyeztetés után olyan alapokat fektessünk le, amelyek reményeink szerint hosszú távon biztonságos megoldást jelenthetnek a társadalom számára. Az alkotmányozással, illetve a sarkalatos törvények elfogadásával erre törekszünk. A célunk nem jogi formulák gyártása, hanem a mai valóságos problémák megoldása és a jövő biztonságának megteremtése. A jelenlegi kormány tehát, ahogy a miniszterelnök fogalmazott, nem ideológiákat gyárt, aztán azokhoz próbálja igazítani az életet, hanem éppen fordítva. Ezért bízunk abban, hogy a jelenlegi döntéseink nyomán létrejövő rendszer jól működik majd, és akárki is lesz kormányon, érdemes lesz továbbvinnie. Persze a vetélytársaink nevében nem nyilatkozhatom.
– Jogi ügyekben járatlan emberként nekem magától értetődőnek tűnik, hogy a jogrendnek kellene szolgálnia a társadalom működését, nem pedig fordítva.
– A jogállamiságnak vannak alappillérei, amelyek semmilyen körülmények között nem sérülhetnek. De vannak olyan kérdések, amelyek megfogalmazása és az alkotmányban való leszögezése a mai Magyarország kérdéseire ad választ. Ilyen például az államadósság növelésének szabályozása. Ha ezt már régen megfogalmaztuk volna, és tartottuk volna magunkat hozzá, nem fordulhatott volna elő, hogy a 2002-ben a polgári kormány által leadott 52 százalékos államadósság mára 80 százalék fölé ugorjon.
– A mai rendezvényen a KNDP megyei elnökeként vesz részt. Milyennek látja pártja helyzetét a régióban?
– A mai rendezvény is azt bizonyítja számomra, hogy a helyi alapszervezetek aktívan és sikeresen dolgoznak. Örömömre szolgál, hogy úgy látom, a fiatalabb korosztály is részt vállal a munkából és közvetíti azt az értékrendet, amelyet képviselünk. Jól hasznosítják azt a tudást, amely felhalmozódott az idők során. Számunkra országos szinten a koalíció és az ország jó működése a fontos. De ezen a rendszeren belül, mint önálló párt, fontosnak tartjuk, hogy minden egyes megoldandó feladattal kapcsolatban megfogalmazzuk azt a sajátos kereszténydemokrata álláspontot, amely a mi értékrendünket képviseli. Sok dolgunk van, és örülök, hogy a törökbálinti szervezet láthatóan mindent megtesz a siker érdekében.

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!