Kerthelység

2011. feb 28.

Számíthatunk rájuk

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Sikeres évet zárt a tavaly alakult Városőrség. Életmentés, tolvajfogás, lopott autó megtalálása is szerepel az eseteik között. Az elmúlt és az idei évről Géczy Krisztiánnal, a Városőrség vezetőjével beszélgettünk.
– Mi újság manapság a Városőrség háza táján?
– Járőrszolgálatunk tavaly július óta működik, azóta a hét minden napján járőrpár teljesít szolgálatot Törökbálint utcáin. A közel száz főre tehető tagok nagy része hadra fogható, meggyőződésem, hogy nekünk is köszönhető, hogy viszonylag nyugodtan telnek a törökbálinti éjszakák. Sajnos városunk elhelyezkedése kedvez a bűncselekményeknek, a körülölelő nagy települések, illetve a bevásárlóközpontok is vonzzák a bűnözőket.
– Jól értettem, hogy minden éjszaka van kint városőr?
– Igen, minden éjszaka este tíz és hajnali négy óra között vagyunk az utcákon, ez idő alatt igyekszünk az egész települést bejárni, a külterületeket és a tanyákat is beleértve. Több tagunk van, aki napközben is ráér, így ilyenkor is járőrőzünk, figyeljük a gépjárműveket.
– A rendőrség mellett dolgoztok, ők mennyire fogadják el a munkátokat?
– Mind az őrsparancsnokkal, mind az egész rendőri állománnyal igen jó kapcsolatot ápolunk, szeptember végén írtuk alá az együttműködési keretmegállapodásunkat. Segítjük egymás munkáját, több közös elfogásunk is volt.
– Milyen sikeres akcióitok voltak?
– Talán a legkiemelkedőbb esetünk a tavaly év végi életmentésünk, aminek során egy balesetet szenvedett személyt mentettünk meg a kihűléstől. De fogtunk el besurranó tolvajokat házaknál, üzemanyagtolvajokat a különböző nagyáruházak környékén. Nagy segítségünkre van a tavaly az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül beszerzett rendszámfelismerő berendezésünk, amely már az első nap talált lopott autót. Felszereltségünk igen jó, van saját autónk, egyenruhánk. Minden tagunknak van tagsági kártyája, amellyel kapcsolatban most folytatok tárgyalásokat helyi vállalkozókkal. Szeretném, ha különböző kedvezményekkel támogatnák a Városőrség tagjait, cserébe szervezetünk kiemelten figyelné a vállalkozó üzletét, telephelyét. Fontosnak tartjuk, hogy törökbálinti ember törökbálinti vállalkozást támogasson, és fordítva.
– Melyek a legjellemzőbb bűncselekmények Törökbálinton?
– A besurranásos lopás, kocsik feltörése, illetve a téli időszakban jellemző a hétvégi házak felfeszítése csupán abból a célból, hogy a hajléktalanok meghúzzák magukat a hideg elől.
– A meghúzott költségvetés mennyiben fogja érinteni a Városőrséget?
– Kevesebb pénzt fogunk kapni, mint tavaly, de ez érthető, hiszen az első évben nagyon sok pénzt költöttünk olyan dolgokra, amelyeket nem kell még egyszer megvenni. Ilyen a gépkocsi, az egyenruha vagy a már említett rendszámfelismerő berendezés. Ettől függetlenül a működésünkhöz szükség van az anyagi támogatásra, hiszen az üzemanyagot ki kell fizetni, illetve jelentős költség a városőrök biztosítása. Városőreink szolgálat alatt biztosítva vannak, hiszen bármi történhet velük és ilyenkor akár hetekig is kimaradhatnak a munkájukból. Mivel nem szeretnénk őket lehetetlen helyzetbe hozni, ezért kötöttünk biztosítást. Ez egy évben 1,4 millió forint. Minden helyzetre fel kell készülnünk. Nemrég egy teljesen magánkívül lévő ember hadonászott szamuráj karddal a végállomáson, akármi történhetett volna, végül a rendőrség segítségével oldottuk meg a helyzetet.
– Említetted, hogy hajnalban is hívnak titeket. Mennyire tekinti partnernek a lakosság a Városőrséget?
– Teljes mértékben elfogadtak minket. Számítanak és számíthatnak is ránk, ha valami gyanúsat észlelnek, keresnek minket.
– Milyen fontosabb feladataitok lesznek 2011-ben?
– Azokat a rendezvényeket, amelyeket biztosítottunk, idén is biztosítani fogjuk. Ilyenek a művelődési ház rendezvényei, az önkormányzati rendezvények, ünnepek. Bizakodva nézek az idei év elé, pláne, hogy egy-két hónapon belül elkészül a térfigyelő rendszer, amely tovább fogja csökkenteni a városban elkövetett bűncselekmények számát. Igyekszünk pályázatokon támogatást szerezni, továbbá szeretnénk különböző korosztályoknak előadásokat tartani, kiemelten az iskolásoknak és a nyugdíjasoknak.

Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!