Kerthelység

2011. feb 28.

„Hátiskola” gyermekeink egészségéért

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Okleveles gyógytornászként és gyógytestnevelőként 15 éve dolgozom a Zimándy Ignác Általános Iskolában. Az iskolás életkor intenzív növekedési időszakaiban nagyon fontos a gyermekek mozgásszervi fejlődését figyelemmel kísérni, mert egy rögzülő rossz testtartás korán kialakuló mozgásszervi betegséghez vezethet.

A tünetek korai felismerése és a megfelelő kezelés megelőzi, hogy az érintett gyermekeknek kórosan deformálódjon a gerincük. Amikor még kisfokú a görbület, rendkívül jól kezelhető – persze ehhez nagyon komoly együttműködésre van szükség a szülő, a gyerek és a vele foglalkozó szakemberek között. A gerincbetegség sajnos nem előzhető meg, sportoló, jó izomzatú gyermeknél is előfordulhat.
Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy a gyermeknek tartási rendellenessége vagy serdülőkori gerincbetegsége van-e, mert ez határozza meg, hogy milyen foglalkozásra van szüksége. Ezért a veszélyeztetett gyermekek szüleinek figyelmét rendszeresen felhívjuk arra, hogy gyermeküket vigyék el megfelelő orvosi szakrendelésre, lehetőleg oda, ahol kifejezetten ezzel foglalkoznak, és ha szükséges, gondozásba is veszik őket. Az elmúlt időszakban ezekkel a szakrendelésekkel jól működő kapcsolatom alakult ki.
A köztudatban sok téves elképzelés él a gyermekkori gerincproblémákkal kapcsolatban, ezért az iskolai védőnőkkel szeptemberre tervezünk a szülők részére egy ismeretterjesztő előadást, ahova szakembereket is meghívunk. A foglalkozások többnyire az órarendbe illesztve vagy a délutáni időpontban zajlanak. Tevékenységünk számos területet ölel fel:
– a tanulók évente zajló mozgásszervi állapotfelmérését;
– az alsó tagozatos gyermekek speciális mozgásfejlesztő foglalkozását;
– „hátiskola” címen testtartást javító és lábboltozat erősítő tréninget;
– az egyéb mozgásszervi problémával küszködő gyermekek megfelelő gimnasztikáját;
– a kialakult gerincelváltozások, egyéni korrekciós gimnasztikáját speciális módszerrel, ha az ehhez szükséges feltételek biztosítottak;
– a tanulók egészséges életmódra nevelését.
Az órán végzett feladatok speciális gimnasztikai gyakorlatokból állnak, amelyekhez sok érdekes tornaeszközt használunk, hogy a nehéz feladatokat is nagyobb kedvvel és örömmel végezzék. Nagy könnyebbséget jelent tanulóinknak és családjuknak, hogy ezt a programot az iskolán belül tudjuk biztosítani.

Kertai Julianna



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!