Kerthelység

2011. jan 31.

Közlemény

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Több alkalommal is beszámoltam Törökbálint Város polgárainak a Tükörhegyre egy izraeli befektető társaság által tervezett lakóparkkal kapcsolatos álláspontomról. Természetesnek és szükségesnek tartom, hogy a nevében Tükörhegy közéletét képviselni szándékozó helyi egyesület minden eszközt felhasznál a projekt megvalósításának megakadályozására. 2010 augusztusa óta számos esetben tartottunk megbeszéléseket, lakossági fórumokat, amelyeken kivétel nélkül biztosítottuk egymást együttműködési szándékunkról.

Minden alkalommal kifejezésre került, hogy a város vezetésének és Tükörhegyi Közéleti Egyesületnek azonosak a céljai: a lakópark jelenlegi elképzelések szerinti megépítésének megakadályozása, illetve még elfogadható mértékűre csökkentésének elérése.
E célok elérése érdekében polgármesterként a rendelkezésemre álló jogi és gazdasági eszközök határain belül minden lehetséges lépést eddig is megtettem és ezután is meg szándékozom tenni.
A Tükörhegyi Közéleti Egyesület tavaly decemberben beadvánnyal fordult az ügyben a Parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságához, amely a panasz tárgyalását december 15-ei ülésén tűzte napirendre. A bizottság ülésére elektronikus formában (e-mail) meghívót küldött a jegyző és a polgármester részére a bizottság titkársága, ám e meghívók sem a jegyző, sem az én számítógépemre nem érkeztek meg. A bizottság üléséről csak az ülés napján kaptam értesítést, így azon már nem tudtam részt venni. Az ülés után közleményt adtam ki, amelyben Törökbálint Város polgármestereként sajnálatomat fejeztem ki azért, hogy a Parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának ülésén városunk vezetése nem képviseltethette magát egy olyan téma tárgyalásakor, amely önkormányzatunkat is érintette. Ugyanakkor kifejezésre kellett juttatnom az alábbiakat:
1. Soha elő nem fordult településünk életében, hogy hivatalos meghívásnak ne tettünk volna eleget. A Parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának ülésére meghívást sem formális, sem informális módon nem kaptam. Tájékoztatást, esetlegesen beadványt a tárgyalt témával kapcsolatban betekintésemre nem bocsátottak.
2. Érthetetlen számomra, hogy a bizottság tárgyalásába felvett témája – a Törökbálint, Tükörhegyi lakópark – kapcsán a kezdeményező Tükörhegyi Közéleti Egyesület sem formális, sem informális módon nem tájékoztatott arról, hogy a bizottsághoz fordult vizsgálatot kérve. Bár napi telefon- és e-mail kapcsolatot tartunk egymással a bizottsági ülést megelőző napokban (december 13. e-mail, december 14. két telefonbeszélgetés, december 15. fax), egyetlen szóval sem jelezték, hogy beadványuk a bizottság napirendjén szerepel.
A Tükörhegyi Közéleti Egyesület a történtek után fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte a jegyzővel és a polgármesterrel szemben. Az egyesület elnökének levele szerint: „A polgármester úr és a jegyző úr rosszhiszemű és hátráltató hozzáállásukkal akadályozták a parlament szakbizottságának munkáját, továbbá rossz színben tüntették fel Törökbálint Város Önkormányzatát, ezzel jelentős súlyú fegyelmi vétséget követtek el. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk!” A levélben – amelyet az egyesület elnöke Törökbálint Város Képviselő-testületének címzett – felszólítja a képviselőket, hogy „…a polgármester fegyelmi úton történő felelősségre vonását … a fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja esetén is köteles megindítani”!
A levél kézhezvételét követően magam tűztem a képviselő-testület aznapi ülésének napirendjére a fegyelmi eljárás megindításának kérdését. A testületi döntés szerint – 11 nem szavazat és egy tartózkodás mellett – nem indult fegyelmi eljárás.
Ennyi előzmény után ezúton is kifejezésre kívánom juttatni álláspontomat:
1. Bár példa nélkül való, hogy egy helyi civil szervezet fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezze a polgármester ellen, nincs bennem szemernyi neheztelés sem a Tükörhegyi Közéleti Egyesület vezetőivel, elnökével szemben.
2. Eddig is és ezen túl is mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy érvényre jusson a Tükörhegy területi fejlesztésének eredeti jogalkotói szándéka: a kertvárosias lakóterületi beépülés, valamint a Depo melletti terület elsősorban intézményi és szolgáltató szervezetekkel és csak másodsorban lakás céljára történő hasznosítása.
3. Meggyőződésem, hogy nem az jelenti az ártalmat a város megítélésében, ha a polgármester és/vagy a jegyző távol maradni kényszerül egy parlamenti bizottság üléséről – különösen, ha arra a meghívást kézhez sem kapja –, sokkal inkább az a médiakampány, amely a Tükörhegyi Közéleti Egyesület vezetőségének szlogenjét – Kis Sukoró Törökbálinton – használja fel. Ezúton is kérem a Tükörhegyi Közéleti Egyesület vezetőit, hogy tartózkodjanak a „sukorózástól”! Sem formai, sem tartalmi jegyeiben nem azonosítható a tükörhegyi lakópark ügye az elhíresült, a korábbi kormány köreihez kapcsolható sukorói ügyhöz. Önkormányzatunk egyetlen négyzetméternyi területet sem adott el sem áron, sem ár alatt az izraeli befektetőknek, ezért is érthetetlen számunkra az egyesülethez köthető internetes fórumokon fellelhető, méltatlan, hamis, a valóságot teljes mértékben nélkülöző megnyilvánulás.
4. Tisztelettel kérem a Tükörhegyi Közéleti Egyesület vezetőitől, hogy tekintsék ismét partnernek Törökbálint Város vezetését! Ha beadvánnyal, panasszal élnek bárhová, tiszteljenek meg azzal, hogy legalább értesítenek arról!
Törökbálint, 2011. január 1.

Turai István
polgármester



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!