Kerthelység

2011. jan 31.

Újjáalakult a Segítő Kéz Szolgálat

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Csokonáné Vízkeleti Ildikóval

– Mielőtt az új év új feladatairól kezdenénk beszélgetni, néhány mondatban összefoglalná, hogyan teltek az ünnepek a családsegítő háza táján?
– Ebben az évben is gondunk volt rá, hogy minden az ügyfélkörünkbe tartozó családnak, gyerekeknek és felnőtteknek, időseknek és fiataloknak megszépítsük egy kicsit az ünnepeket. A készülődés a Baba-Mama Klub Mikulás-ünnepségével kezdődött, ahol tizenhárom kisbabának és anyukának hozott ajándékot a Mikulás.

Sőt gondolt a korrepetálásra hozzánk járó gyerekekre is, ők is kaptak Mikulás-csomagot. Az immár hagyományosnak mondható Idősek Klubja Karácsonyunk is nagyon jól sikerült. Hajdú Ferenc alpolgármester felajánlásának segítségével megvendégelhettük az idős embereket egy igazi karácsonyi vacsorára a La Mamma étterembe, ahol szintén kedvezményekkel járultak hozzá az ünnepséghez. Vendégül láttuk azt a karbantartót is, aki rendszeresen, ellenszolgáltatás nélkül segít a gondozottjainknak, ha a lakásukban apróbb javításokra van szükség. Újra eljöttek kedvenc zenészeink is, akik már tiszteletbeli klubtagként érkeztek, és innen sem ment haza senki üres kézzel. Nagy örömünkre szolgál, hogy nagyon sok önkéntes felajánlás érkezett az ünnepek előtt. Az elmúlt évhez képest szinte megduplázódott azoknak a száma, akik rajtunk keresztül segítettek. Újra harminc csomagot kaptunk a Roni Közérttől is, valamint a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi ünnepségén is húsz családot láttak vendégül és ajándékoztak meg.
A legnagyobb élményt azonban az a huszonöt gyermek kapta, aki december 22-én az operaházba látogatott a Diótörő előadására. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány által szervezett előadáson ezer gyermek vett részt. Csak a buszköltséget kellett állnia az önkormányzatnak, a jegyeket sikerült ingyen megkapnunk. Az előadáshoz tartozott még egy nagyon szép, bőséges megvendégelés, sőt még mindenkinek külön ajándék is.
– A karácsonyfák még díszben állnak, de a szolgálatnál már teljes gőzzel folyik a munka. Milyen változásokra számíthatunk az új évben?
– Januártól átalakult az intézmény. A nevünk is megváltozott. A hivatalos elnevezésünk mostantól Törökbálint Város Önkormányzat Segítő Kéz Szolgálat. Szolgáltatásaink két nagy csoporttal bővülnek. Az egyik a házi segítségnyújtás, illetve házi gondozás, a másik a szociális étkeztetés.
– Ha jól tudom, eddig is működött hasonló szolgáltatás Törökbálinton. Mitől lesz az új rendszer más és mitől lesz jobb, mint az előző?
– Eddig a házi gondozást és az étkeztetést is az illetékes kistérségi központ koordinálta Budaörsről. Például ha valaki látta, hogy a szomszédban egy idős ember segítségre szorul, és felkeresett bennünket, akkor nekünk előbb a budaörsi központtól kellett engedélyt kérnünk, hogy az itteni gondozó felkereshesse a rászorulót. Most a Segítő Kéz Szolgálat helyben, azonnal meg tudja oldani ezeket a feladatokat. Sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni, gyorsabban tudunk segíteni.
– A szolgáltatások biztosítása és működtetése az önkormányzat kötelező alapfeladatai közé tartozik. Most, hogy a város pénzügyi helyzete rosszabbra fordult, hogyan sikerült pénzt elkülöníteni egy ilyen szolgáltatásra?
– Ez a rendszer sokkal költséghatékonyabb, mint az előző volt, hiszen az önkormányzat igen borsos árat volt kénytelen kifizetni a házi gondozói szolgálat működtetéséért a kistérségi központnak. Itt helyben jelentősen hatékonyabban és olcsóbban tudjuk megoldani ezt a feladatot. A költséghatékonyság azonban nem jelenti a szolgáltatás minőségének csökkenését. Sőt a kollégáimmal együtt azon igyekszünk, hogy minden jelenlegi, és leendő gondozottunk pozitív változást érzékeljen.
– Ki kérheti önöktől ezeket a szolgáltatásokat? Milyen térítési díjat kell fizetniük a gondozást igénylőknek?
– Mindenkit, aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, arra biztatunk, hogy forduljon hozzánk bizalommal. A gondozási díj és az étkezési térítési díj meghatározását törvény és a helyi rendelet szabályozza. Az ellátott jövedelmétől függ, hogy mennyit kell fizetnie. Vannak, akik olyan kis jövedelemmel rendelkeznek, hogy térítés nélkül vehetik igénybe a szolgáltatásokat.  Az idős embereknek szükségük van a segítségre és Törökbálint önkormányzata, illetve mi, a szolgálat munkatársai azon vagyunk, hogy senkinek se kelljen egyedül maradnia öregségében, betegségében.
– Hol találják meg önöket azt érdeklődők?
– A Segítő Kéz Szolgálat központja Törökbálint Nyár utca 30. szám alatt található. Itt működik a Családsegítés és a Gyermekjóléti Szolgáltatás, az Alsőerdősor utca 15. alatt pedig továbbra is a gondozók telephelye marad, ahol kollégáink szintén szeretettel várják a hozzájuk fordulókat.

P.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!