Kerthelység

2011. jan 31.

Zimándy-hírek

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Jó gyakorlatok a Zimándy iskolában

A kosar.educatio.hu honlapra tölthetik fel az iskolák úgynevezett jó gyakorlataikat. A környező települések iskolái közül – egy budaörsi intézményt kivéve – csak a Zimándy iskola „jó gyakorlatait” találtam fenn. Erről kérdeztem Palkóné Szabó Gabriella igazgató asszonyt.
– Elmagyarázná, hogy mit értünk „jó gyakorlaton”?
– A jó gyakorlat olyan innovatív folyamat, módszer, cselekvés és eszközhasználat együttese, amely a közoktatás fejlesztését célozza. Fontos, hogy a jó gyakorlat kipróbált, eredményesen alkalmazható, épp ezért más iskolák számára is adaptálható program legyen.
– Mikor döntöttek úgy, hogy az iskola jó gyakorlatait közzéteszik?
–  A kompetenciaalapú oktatást bevezető intézményeket hívta meg az Edu-Coop Pedagógiai Intézet 2010 tavaszán egy konferenciára. Itt hangzott el, hogy az iskolák számára lehetőség nyílik különböző területeken minősített referenciaintézményi címet szerezni. Ennek előfeltétele volt, hogy a már kipróbált és bevált iskolai jó gyakorlatokat leírják és feltöltsék az úgynevezett szolgáltatói kosárba.
– Láttam, hogy az önök iskolája három jó gyakorlatot töltött fel a honlapra. Melyek ezek?
– Már elfogadott jó gyakorlatunk valóban három van, a következő témákban: Infokommunikációs és kooperatív technikák alkalmazása fizikaórán, Interaktív tábla használata matematikaórán, Ökonapok a Zimándyban címmel. További három jó gyakorlatunk még a minősítés szakaszában van: Egy év a reneszánsz jegyében, Víz-projekt, és Meserét címmel.
– Az előbb említette, hogy az iskola pályázhat a minősített referenciaintézmény címre. Mit jelent ez?
– A jó gyakorlatok feltöltését és elfogadását követően iskolánk keresztülment egy előminősítési folyamaton. Két pedagógiai szakértő a helyszínen vizsgálta az intézmény pedagógiai dokumentumait, a folyamatok szabályozottságát és szabályszerűségét. A vizsgálatot követően két területen előminősített referenciaintézmény lettünk.
– Melyek ezek a területek?
– Az infokommunikációs technológiák alkalmazásában példaértékű, valamint Ökoiskolai környezetpedagógiai program alapján dolgozó intézmény területeken.
– Az előminősített szóból arra következtetek, hogy ez még csak egy folyamat kezdete. Mi várható ezután?
– A TÁMOP 3.1.7 pályázatának kiírására várunk. Az előminősítéssel jogot szereztünk a pályázaton való indulásra, a pályázatban való részvétellel pedig felkészülünk a minősített referenciaintézményi feladatok ellátására.
– Abból, hogy a honlapon a jó gyakorlatoknak ára van, arra következtetek, hogy ezeket az iskola értékesítheti. Jól gondolom, és van-e már ilyen tapasztalatuk?
– Igen, jól gondolja. A jó gyakorlatok más iskolákba történő átvételének ára van. Van is pozitív tapasztalatunk, iskolánk már értékesített jó gyakorlatot. Az értékesítésből származó bevételek egy részéből iskolánk kis értékű eszközeinek állományát gyarapítjuk.
– Köszönöm az információkat! További sikeres munkát kívánok önöknek, és bízom benne, hogy rövidesen beszámolhatok arról, hogy elnyerték a referenciaintézmény címet.

***

Látogatás a tévészékházban
Nagyon szép karácsonyi ajándékot kaphatott húsz „zimándys” kisgyerek a Magyar Kultúráért Európában Alapítványtól. December 15-én a Magyar Televízió Kunigunda utcai székházában tettünk látogatást. Megismerkedtünk a tévé történetével, rajzfilmet néztünk és saját híradót is készítettünk. Találkoztunk Süsüvel, Tádéval és bekukkantottunk a jelmeztárba. Jó volt hazaérve úgy nézni a televíziót, hogy mi már „ebben” a stúdióban járhattunk.
Köszönjük a Magyar Kultúráért Európában Alapítványnak ezt az élményt!

eNapló
Az elmúlt év novemberétől a gyermekek osztályzatairól, tanulmányi eredményéről iskolánk elektronikus naplójából is tájékozódhatnak a szülők (2010/2011-es tanév menüpont alatt).
Minden szülő személyre szóló regisztrációs kóddal rendelkezik, ami biztosíték arra, hogy a gyermek adataihoz más nem férhet hozzá.

Varga Tamás Országos Matematikaverseny
A Varga Tamás Országos Matematikaverseny második (megyei) fordulójára továbbjutott iskolánk két tanulója:
Hajnal Balázs 7. c, Király Bálint 7. c
Gratulálunk a továbbjutóknak és további eredményes versenyzést kívánunk!

Decemberi sporteredmények
Kosárlabda
Elite Zimándy: December 4-én Budakeszire mentünk a Mikulás Kupára. Hat csapat közül elhoztuk az első helyezést!
Csapattagok: Szabó András, Havasi Bálint, Dajka Dániel, Csontos Krisztián, Bertran Tamás, Frank Áron, Kotschy Balázs, Molnár Júlia.
A 3–4. osztályosok folyamatosan szerepelnek a bajnokságban.

Teremlabdarúgás
Decemberben a Bálint Márton iskolában rendezték a diákolimpia selejtezőit, amelyen részt vettünk a III. és IV. korcsoporttal.
A III. korcsoport nem jutott tovább, de a nagyobbak várják a folytatást.
A IV. korcsoport tagjai:
Hegedűs János 8. c, Hacknauer Tamás 8. c, Nagy Balázs 8. a, Weigl Norbert 7. c, Békefi Gábor 7. c, Lantos Dániel 7. b, Kulicskó Ádám 7. b.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!