Kerthelység

2008. szept 21.

Otthonra leltek az extrém sportok

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK| SPORT

Már szervezett keretek között

Hét-nyolc éve néhány törökbálinti gyerek összeverődött és gördeszka-mutatványokkal szórakoztatta magát és társait. Egyre többen lettek, majd a maguk alkotta pályán fejlesztették tovább tudásukat. Ehelyett épül most egy új, a görkorisokkal, BMX-esekkel kiegészült csapat pedig belépett a Törökbálinti TC-be, így a fiatalok már szervezett keretek között sportolhatnak.

A fekete-fehér egyesület legújabb egysége, az extrémsport-szakosztály ügyes-bajos dolgait Strasser György intézi. A napközben a Munkácsy Mihály Művelődési Házban technikusként dolgozó fiatalember az évtized elején a Bálint Márton iskola környékén „bűvészkedő” társaságban kezdte a közös gördeszkázást. Később az Alsóerdősor utcai srácok is csatlakoztak hozzájuk, és együtt csiszolgatták tudásukat. Pilis Péter, a Törökbálinti TC elnöke elmondta, hogy három éve egy önkormányzati területen a fiúk saját kezűleg létrehozták „a” pályát, ám az ugrásokkal okozott zaj a lakóházak közelsége miatt sok problémát okozott. Ezért másik helyet kerestek, így kerültek szorosabb kapcsolatba a Törökbálinton négy éve működő nagy bevásárlóközponttal, a GL Outlet Centerrel. A cég örömmel adott területet az extrém sportok művelőinek – számos üzlet éppen nekik ajánlott termékeket árusít –, és az önkormányzattal közösen kialakítottak egy színvonalas eszközökkel felszerelt pályát. Az új létesítményt szeptember végén vehetik birtokukba a fiatalok.
Törökbálinton van igény ezekre a nem szokványos sportokra, és az utcák, terek helyett jobb, ha egy igényes és biztonságos pályán gyakorolhatunk – magyarázta Strasser György. – Jelenleg három „alosztályból” áll a csapatunk, a gördeszkásokon kívül görkorcsolyások és a BMX kerékpárral freestyle-mutatványokat végző srácok tartoznak hozzánk. Mindenkit szeretettel várunk, és nem csak az említett szakágakban. Ha valakinek még nincs társa valamelyik műfajban, nálunk rövidesen talál magának partnert. Korhatár természetesen nincs, a tízéves gyerek éppúgy csatlakozhat a TTC-sekhez, mint aki már elmúlt harminc – a lényeg, hogy szeresse, amit csinál.
A törökbálintiak saját költségükön számos versenyen vesznek részt, és nem vallanak szégyent a riválisokkal szemben. Augusztus végén Magyarország legnagyobb extrémsport-rendezvényén, a WestEnd City Center tetején megtartott Offline Sport Games nevű meghívásos viadalon a Törökbálinton sokak által ismert Matyovszki Róbert is bemutathatta tudását, immár másodszor. Az egyik versenyfajtában, az ollie-nak nevezett ugratásban – a talaj felett egyre magasabbra helyezett lécet kell átugraniuk a résztvevőknek – Robi megközelítette saját eddigi legjobbját, 85 cm-t ért el, és ezzel ő lett az első.

Készül a TTC Krónika
Idén ünnepli megalakulásának 85. évfordulóját a Törökbálinti Torna Club. Ebből az alkalomból egy különleges könyv megjelentetésére készül a fekete-fehér klub vezetése.
Korábban már többször felvetődött az igény, hogy összegyűjtsük a TTC alapításától kezdődően napjainkig a még fellelhető dokumentumokat, és ezeket közreadjuk egy könyvben – mondta Pilis Péter, az egyesület elnöke.
A felhívásra sokan jelentkeztek, és régi képekkel, újságcikkekkel segítették a munkát. Idős sportolók, szurkolók mondták el emlékeiket, ezek pontosítása azonban még a szerkesztőkre vár. Különösen a 20-as, 30-as évek eseményei körül sok a tisztázatlan kérdés. Ezzel kapcsolatban az egykori Pest megyei tanács irattára nyújthat segítséget.
Már közel háromszáz korábbi labdarúgó nevét és főbb adatait sikerült összegyűjteni, és számos korabeli fotó teszi még érdekesebbé a készülő kiadványt. A TTC Krónika megjelenése az említett okok miatt kicsit csúszik, de jövőre kezükbe vehetik a törökbálinti sportkedvelők.

A klub anyagi segítséget is nyújt a legújabb szakosztálynak, így az extrém sportos csapatnak megszűnnek a filléres gondjai. Azaz több versenyen indulhatnak, hiszen a nevezési díjakat, utazási és szállásköltségeket mostanáig kizárólag saját zsebből fizették a fiatalok, illetve szüleik. Így olyanok számára is megvalósul a megmérettetés lehetősége, akiknek erre eddig nem volt módjuk.
A klubba történt belépésünk és az új pálya megépítése egyaránt azt jelzi, hogy komolyan gondoljuk az extrém sportok további népszerűsítését Törökbálinton – mondta Strasser György. – Fontosak a versenyek, de még fontosabb, hogy minél több gyereknek tudjunk biztonságos sportolási lehetőséget biztosítani. Reméljük, olyanokat is meg tudunk nyerni a rendszeres mozgásnak, akiket a hagyományos sportok nem érdekelnek.

M. S.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!