Kerthelység

2010. nov 30.

Európai színvonalú komplex ellátás a korai fejlesztésben

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Surányi Kornéllal, a Dr. Vass Miklós alapítvány elnökével

A Kerthelység korábbi számaiban már beszámoltunk olvasóinknak arról, hogy a Családsegítő Szolgálat épületében ingyenes korai fejlesztésen vehetnek részt az arra rászoruló kisgyermekek. A fejlesztést a Biatorbágyi Korai Fejlesztő központ (BKFK) szakemberei végzik, az ellátás ingyenes. Az alapítvány történetéről és munkájáról Surányi Kornélt kérdeztük.
– Mióta működik az alapítvány és mik a fő célkitűzéseik?
– Kilenc éve működünk a térségben, Biatorbágy és környékén 16 településről érkezik hozzánk évente 200-300 gyermek. A Budaörsi Kistérségi Társulás intézményeként szeretnénk tovább működni, hiszen a feladatot már évek óta ellátjuk.
– Mit jelent a komplex ellátás a korai fejlesztésben?
– A komplex ellátás szemléletmódot tükröz: jelenti a megváltozott fejlődésmenet minél korábbi felismerését, pontos diagnózisát és többféle, egyénre szabott terápiát egy időben és összehangolva. 2003 óta egyedi modellprogramot indítottunk, amelynek keretében ellátjuk a térség gyermekeinek szűrését, a védőnők képzését és a szülők tájékoztatását. Ez mintegy 20 ezer gyermek életére kihat.
– Miben különbözik az intézményi ellátás más, üzleti alapon működő ellátásoktól?
– Az intézményrendszerben működő korai fejlesztők az oktatási minisztérium által támogatott formában a területileg illetékes tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok felügyelete alatt ingyenes ellátást kell, hogy biztosítsanak. Alapítványunk 2008-ban a törvényi előírásoknak megfelelő intézményt hozott létre Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ néven.
– Hogyan kerül egy kisgyermek az önök látóterébe?
– A fejlődési eltérések gyanújával a gyermekeket a fent említett bizottsághoz vagy fejlesztőközponthoz köteles mindenki – gyermekorvos, védőnő, pedagógus, neurológus stb. – küldeni, ahol felállítják a diagnózist. Korai fejlesztésre az egyetlen Pest megyei intézményt, az alapítvány által működtetett Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központot jelölhetik ki. Fontos, hogy ezek a gyermekek megjelennek az oktatásügy regisztrációjában, ingyenes és szakmailag rendszeresen ellenőrzött ellátást kapnak.
– Mi a tapasztalata, a különleges ellátásra szoruló gyerekek időben kapnak segítséget?
– Jelenleg térségünkből a fejlesztésre szoruló gyermekek mintegy tíz százaléka kapja meg az esélyt a korrekt ellátásra. A védőnők tájékoztatása alapján tudjuk, hogy tömegesen kerülnek a gyermekek a diagnózist és a korrekt törvényes eljárást mellőzve üzleti alapon dolgozó „terapeutákhoz”. Azonban így tisztában vagyunk azzal, hogy milyen sok az ellátásra szoruló gyermek.
– Mi a különlegessége az önök által nyújtott ellátásnak?
– Sok szakember sokszor egy időben végezheti ugyanazon gyermek érdekében a tevékenységét, de hatékonyságuk nem összehasonlítható azzal, ha összehangoltan teszik azt.
A szülő így nem különböző, egymás hatását a piaci harcok miatt negáló félinformációkhoz jut, hanem bizalomkeltő, egymás munkáját elismerő közegben találja magát.
Az internet korában, a világhálón keresgélve mindegyik „módszer” állítja, hogy sikerült megtalálni a legjobbat, a leghatékonyabbat, miközben úgy kérnek el súlyos ezreket, hogy diagnózis sincs az adott gyermekről. Térségünkben a szülők rendszeresen kérnek tőlünk kontrollt, vagy érkeznek meg hozzánk késve (a felismeréstől számított akár 2-3 éves késéssel is) a terápia reményében.
Az ellátásba üzleti érdekből bekapcsolódók nem törekednek teljes körű tájékoztatásra. Sok esetben még mindig nálunk hallanak először törvényes jogaikról, így például a megemelt családi pótlékról, utazási kedvezményről, ingyenes korai ellátásról.
–  A jelenlegi gazdasági helyzet minden gazdálkodószervezetet, így az alapítványokat is megviselte. Az önök működésének továbbra is biztosított az anyagi háttere?
– 2008-ban bár szakmailag mindent megtettünk és az intézmény létrehozásával hosszú távú tervünket valósítottunk meg, fennmaradásunk komoly veszélybe került. Számunkra elsődleges szempont, hogy időben, a rászorulók számára ingyenesen végezhessük munkánkat, amire törvényes lehetőség van. Miközben folyamatosan anyagi források után kutatunk, kiderül, hogy a törvény csak lehetőség, de nem jelent kötelezettséget ügyünkben. Megyei szinten elismerik működésünket, mégis rendszeresen meg kell küzdenünk azért, hogy megtartsuk és biztonságban tudjuk mindazt, amit eddig elértünk. E téren Törökbálint kiemelkedően korrekt elbánásban részesített minket, hiszen a hosszú távú támogatási szerződés megkötésével megkímél minket az évről évre felmerülő bizonytalanságtól.
– A törökbálinti Családsegítő Szolgálattal újszerű és hatékony az együttműködés. Munkájukat szakmai elismerés és sok hálás szülő dicséri.
– Mi kerestük a lehetőséget, hogy leendő kistérségi intézményhez méltóan segítséget nyújthassunk azoknak a családoknak is, amelyek nem tudják megoldani az utazást a központunkba. Hálásak vagyunk Csokonainé Vízkeleti Ildikónak és családsegítő munkatársainak, hogy fontosnak tartják, hogy az általunk nyújtott ellátást megkapják a rászoruló törökbálintiak. Ildikó azt is elérte, hogy azoknak, akiknek a heti egy alkalom kevés, a Biatorbágyra szállítása is megoldott legyen. Mindennek létrejöttét a törökbálinti védőnők évek óta tartó együttműködésének, odaadó munkájának is köszönhetjük. Az interdiszciplináris együttműködés, amelynek keretében a törökbálinti gyermekeket ellátjuk, példaértékű. A védőnők és gyermekorvo­sok (ők szintén támogatják munkánkat az együttműködésükkel) észlelik, jelzik a veszélyeztetett gyermekeket, amit egy vagy több vizsgálat követ. Amennyiben ellátásra szorul a gyermek, Biatorbágyon, szükség esetén a törökbálinti családsegítőben dolgozunk. Ha szükséges, megoldjuk az átszállítást is.
Szerintem ez már európai uniós színvonal.

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!