Kerthelység

2010. nov 30.

Folyamatos megújulásban a Munkácsy Mihály Művelődési Ház

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Demjén Ferenc, Bródy János, Ruzsa Magdi, ecuadori és indiai est, Dumaszínház – csak néhány program a Munkácsy Mihály Művelődési Ház elmúlt pár hónapjának programjából. Már ebből is látszik, hogy igen tartalmas időszakot tudhat maga mögött a ház, amely az év végére is tartogat meglepetéseket. Szabó Évával, az intézmény vezetőjével és Szabados Zoltánnal, a helyettesével beszélgettünk.

– Az utóbbi hónapokban mintha kicserélték volna a házat. Szinte minden hónapra jutott egy neves előadó, új típusú programok kerültek – és az előzetes szerint kerülnek – a palettára. Mi ennek a nagy „átalakulásnak” az oka?
– Szabó Éva: Nyári szabadtéri programjaink jó visszhangja ösztönzőleg hatott őszi terveinkre. Elsősorban a Bálinti Sokadalom érték- és hagyományőrző forgatagára, a motoros találkozó fiatalos lendületére, a belsőudvari koncertek bensőséges hangulatára, a Törökbálinti Búcsú élő Demjén-koncertjére és rekordot döntő nézőszámára gondolok. Örömmel értesülünk arról, ha vendégeinktől pozitív visszajelzéseket kapunk, ha szívesen fogadják új programjainkat és régi rendezvénysorozatainkat, értékelik sűrű programnaptárunkat. Az évadot a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozattal indítottuk és az V. Budaörsi Kistérségi Fesztivál Kistérségi Agórájával folytattuk. Turai István polgármester úr támogatásának köszönhetően Keresztes Ildikó és Ruzsa Magdi koncertjét is megrendezhettük. A Turay Ida Színház előadásaira minden eddiginél több bérletet tudtunk értékesíteni. A Dumaszínház népszerű, bevételteremtő sorozatának előadására több mint 40 pótszéket helyeztünk el, és így sem tudtunk mindenkit beengedni. Ismeretterjesztő előadássorozatunk keretében vendégünk volt dr. Andrásfalvy Bertalan és dr. Papp Lajos. Évadindító kiállításunk, az Időszeletek, Török-Bálint Fő-utcza az elmúlt közel négy év legsikeresebb tárlata, mind a látogatottság, mind a visszajelzések, a vendégkönyvi bejegyzések szerint. Tehetséggondozó előadó-művészeti estjeinket új, Fiatal Tehetségek Pódiuma címmel hirdettük meg. Bízunk benne, hogy a színháztermünkben bemutatkozó ifjú előadók Solti Ádámhoz hasonló sikereket érnek majd el. Közkívánatra ismét rendeztünk lakossági börzét, Bálinti Bolhapiac néven. Szolgáltató délutánunkat – vendégeink kérésére – negyedévente megismételjük. A tanfolyamok és klubok területén is megújultunk: 26 formát tudtunk elindítani 45 csoportban. Ezek között nyolc új tanfolyam, illetve klub van az angol társalgási klubtól kezdve a táncházsorozaton át a mozgáskultúra különböző műfajáig, öt felnőtteknek, egy tiniknek, kettő pedig gyerekeknek szól.
– Milyen egyéb meglepetésre készül a ház?
– November utolsó hetében a Duna Szimfonikus Zenekar hangversenyét rendezzük meg. A tavaszi szezonban szeretnénk folytatni a hangversenysorozatot. December első hétvégéjén Turai István polgármester ismét vendégül látja a törökbálinti egyesületeket és a város lakosságát. Az Egyesületek Napján adják át a 2010. évi egyesületi díjakat. Az elmúlt évekhez hasonlóan a civil szervezetek maguk közül választják ki az év művészeti csoportját, legeredményesebb sportszervezetét, legaktívabb civil szervezetét. A december 10–12-ei hétvégét zenei fesztiválként is hirdethetnénk. Pénteken indítjuk útjára új, világzenei koncertsorozatunkat, szombaton délután a Makám, este a Bolyki Brothers a vendégünk, vasárnap – a TIFO kezdeményezésére – a Saxorgan Duó dzsesszkoncertjére hívjuk az érdeklődőket. Hatodik alkalommal rendezzük meg december második hétvégéjén a törökbálinti Kiskarácsonyt szabadtéren és a művelődési ház tereiben. Délután és este ünnepváró koncertek, gyertyagyújtás, karácsonyi játszóházak, karácsonyi ízek, a Szamos Marcipán mesterszakácsa, forraltbor-főzőverseny és az adventi rendezvények elmaradhatatlan programja és vásár várja vendégeinket. Saját ötleteink mellé szívesen fogadjuk mások kezdeményezéseit, továbbra is támogatjuk az aktív közösségi, kulturális életet. Az ünnepek előtti hétvége pénteken a Grossturwaller Musikanten koncertjével, szombaton az Erica C. Tánciskola évzárójával, vasárnap az adventi délutánnal telik, utóbbit önkormányzatunk szervezi.
– Egy új programsorozat címével találkoztam a legfrissebb műsorfüzetben SoundRise címmel. Mit takar ez a kacifántos elnevezés?
– Szabados Zoltán: A sorozat neve is mutatja, hogy ezzel a programmal elsősorban a fiatalokat és középkorúakat célozzuk meg. Ha a tartalmát is megnézzük, láthatjuk, hogy nem feltétlenül a nagy országos rádiók zenéin szocializálódottaknak szánjuk. Az előkészítésnél jó néhány kérdésen verekedtük át magunkat, amelyek egyik motorja, ötletgazdája kollégám, Farkas Katalin volt. Azt tapasztaljuk, hogy elég tág spektrumban mozog a jelenlegi fiatalság zenei érdeklődése és a korábbi jól elkülöníthető irányzatok sok egyéb stílusirányzattal bővülnek, színesednek. Számos irányzatban lehet találni slágereket, amelyek a több stílust kedvelőinek is ott van a toplistáján, tehát egy-egy SoundRise alkalmával lehetőségünk van zenei, kulturális utazásra, sőt szükséges is. Már az első rendezvény felépítése is jól mutatja, hogy miről is beszéltem. Vendégünk lesz a szerbiai Dj Dragonnoise, aki az est folyamán a koncertek előtt közben és hajnalig „zenél” balkáni stílusban. Két zenekar lesz a vendégünk, egy még kevésbé ismert ethno duó, a Hypernomad Live Essence. Az est „sztárfellépője” a colorStar nevezetű formáció, amely mára egy a rádiókból is ismert együttes, zenéjükben ugyanúgy felfedezhető a dzsessz, a népzene, mint a rock vagy a különféle elektronikus zenék. Mindeközben diaporáma-vetítéssel „festjük” be a színházterem falát Ádám János képeinek segítségével, amelyeket utána a Munkácsy Kávéház falain lehet viszontlátni.
– Ha jók az információim, a művház honlapja is hamarosan megújul, és egyéb internetes fórumokon is jelen van a ház. Miért tartjátok ezt fontosnak?
– Valóban, a már lassan hároméves internetes oldalunk alapos változáson ment keresztül. Struktúráját és az arculatát is felfrissítettük, hogy a legújabb elvárásoknak is megfeleljen. Tesszük mindezt azért, mert a világhálón való jelenlét a mi életünkben is nagyon fontos. Elsődleges feladatunk, hogy valós közösségeket támogassunk, alkossunk, de komoly figyelmet kell fordítanunk ugyanerre a feladatra, de már a virtuális közegben is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a közösségi oldalakon országos szinten is vezető helyet töltünk be. A Facebookon a mi intézményünk rendelkezik a legtöbb rajongóval az összes művelődési ház közül, rajongóink száma átlépte a 400-at. Nem csoda, hisz elsőként jelentünk meg rajta, folyamatosan próbáljuk követni a legújabb trendeket. A közeljövőben több akciót, játékot is csinálunk az online közösségünkkel. Honlapunk napi látogatottsága olykor eléri a fél ezret is, folyamatosan nő, tehát egy ígéretes terület, odafigyelünk rá. A Google találati listáján jelenleg mienk a harmadik hely, ha valaki a művelődési házakra keres. Internetes oldalunk mellett hírlevelünk is megújul, biztatok mindenkit, hogy iratkozzon fel a listánkra, hogy első kézből értesülhessen a művelődési ház eseményeiről.

N.G.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!