Kerthelység

2010. okt 31.

Húszéves a szabad önkormányzatiság

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

2010. október elseje különleges nap volt. Először is, mint minden évben, ezen a napon ünnepeltük az Idősek Világnapját. Ráadásul ezen a pénteki napon zárult le a jelenlegi képviselő-testület munkája, hiszen október 3-án, vasárnap új polgármestert és képviselőket választ Törökbálint. A pénteki ünnepi testületi ülésen azonban még egy kerek évfordulót is ünnepeltek. Pontosan húsz éve annak, hogy 40 évi szocialista rendszer után először választhattunk szabadon képviselőket.

Az első szabadon választott önkormányzat tagjai: (balról) Gőbel László, Dr Csizmadia Julianna (jegyző),  Némethné László Tünde, Gyarmati Mihály, Turai István,  Heiszer Henrik, Kemény Gyula, Bálint János.

Az első szabadon választott önkormányzat tagjai: (balról) Gőbel László, Dr Csizmadia Julianna (jegyző), Némethné László Tünde, Gyarmati Mihály, Turai István, Heiszer Henrik, Kemény Gyula, Bálint János.

Húszévesen az ember megáll egy pillanatra és visszatekint az addigi életére. Az első lépéseket már régen megtettük. Mostanra átküzdöttük magunkat sok nehézségen és túl vagyunk az első sikereken is. Van már mit elemezni, gondolkodhatunk rajta, mikor döntöttünk jól, és mikor kellett volna másfelé menni. Tanulhatunk a kudarcainkból, büszkék lehetünk az eredményeinkre és előttünk az élet!
Az ünnepi ülésen Turai István polgármester is felidézte váro­sunk elmúlt húsz évének emlékezetes pillanatait. Aki vele együtt itt élte végig ezt a húsz évet, az látja csak igazán, milyen nagy utat tettünk meg ez alatt a hosszú idő alatt. Húsz év szavakban és képekben. Tervek, amelyek megvalósultak (például üzleti park létesítése a tó körül) és amelyek nem (például ugyanitt kaszinóváros építése). Emberek, akik dolgoztak a városért, és akik közül többen nincsenek már közöttünk. Pelsőczy atya mosolygós portréja, és égő gyertyák százainak fénye a temetésén. Nagy horderejű döntések (aláírták a Pannon-szerződést) és az emberek szempontjából hasonlóan fontos és érdekes események (hármas ikrek születtek). Egy sáros, burkolat nélküli utca szélén sárga Lada parkol (1985), egy modern biztonságos játszótéren gyerekek játszanak, körben virágos park.  Húsz év valamivel több mint egy órába sűrítve.
A visszatekintés után, amelynek során megnézhettük, honnan indultunk, egy a közelmúltban forgatott kisfilm képei mutatták be a mai Törökbálintot.
Az ülés a Virágos Törökbálintért díjak átadásával folytatódott, majd a leköszönő képviselő-testület tagjai vehették át az emléklapokat, amelyekkel kétévi munkájukat köszönte meg a polgármester.
Az ünnepi napot Rúzsa Magdi nagy sikerű, teltházas koncertje zárta.
Ma szombat van (október 2.) A pénteki nap már a múlté. A vasárnap pedig egy új fejezetet nyit városunk életében. Reméljük, minél többen elmennek majd, hogy élve törvény adta lehetőségükkel szabadon válasszanak maguknak polgármestert és leadják szavazataikat a helyi képviselőkre. Hiszen immár húsz éve, hogy a választás lehetősége valóban a mi kezünkben van.

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!