Kerthelység

2010. okt 31.

„Csak segíteni szeretnénk az édesanyáknak”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Mi lehet az oka annak, hogy míg Törökbálinton igen sok gyermeket kell elutasítani óvodákból, bölcsődékből, addig egy hét gyermeket befogadni képes családi napközi szinte üresen áll? Rabocskai Laurával, a Tükörkastély családi napközi vezetőjével beszélgettünk.
– Miért fogtak bele egy családi napközi megalapításába?
– Évek óta halljuk, olvassuk, hogy országszerte, de itt, Törökbálinton is súlyos gond a kisgyermekek elhelyezése óvodában, bölcsődében. Hivatásomnak érzem, hogy kisgyermekeket neveljek, oktassak, ezért is választottam ezt a szakterületet egyetemi tanulmányaim során. A sajtóból hozzám eljutott hírek adták az ötletet, hogy családi napközi keretében segítsek a szülőknek a gyermekek nevelésében, és természetesen ezzel saját megélhetésemet is biztosítani tudom. Elmentem az önkormányzat illetékeseihez, hogy megbizonyosodjak a tényleges igényekről, ahol biztatást kaptam, hogy a napközire nagy igény van, hiszen az önkormányzati intézményekben hosszú a várólista, az akkori hírek szerint 150 körüli. Többéves pedagógusi és üzemeltetői tapasztalattal láttunk neki a feladatnak, aminek eredményeképpen igen jó környezetet tudtunk a kicsik részére kialakítani. Nyílt napot szerveztünk, hogy a környéken megismerjék az új intézményt, vendégül láttuk a környék apraját-nagyját, mondhatom, igazán jó hangulat volt! Úgy gondolom, mi oda tudunk figyelni az egyéni igényekre is, a gyermek adottságaira, hiszen egy csoportban maximum hét gyermek van.
– De voltak azért nehézségek is.
– Bár az engedélyeztetési eljárás ugyanolyan bonyolult, mint egy óvodáé, úgy látjuk, hogy a szülők nem bíznak eléggé a családi napközi nyújtotta szolgáltatások minőségében. Azt hiszem, hogy nem az intézmény típusa dönti el, hogy milyen minőségű a gyermekellátás, hanem a pedagógus elkötelezettsége. Minden erőfeszítésünk ellenére nem túl nagy az érdeklődés. Megértjük, hogy ez bizalmi kérdés is, hiszen nem akárhová íratja be a szülő a család szeme fényét. Nem értettük, hogy miért, hiszen azt tudtuk, hogy bölcsődébe, óvodába többszörös a túljelentkezés, és nagyon sok szülő nem tudja hova tenni a gyermekét. Sajnos az óvodai és bölcsődei férőhelyeket feltornázták, az egészséges létszámnak lassan a másfélszerese jár egy csoportba, és ez sem a gyerekeknek, sem a családi napközi üzemeltetőinek nem jó. Sajnos azzal is szembesülnünk kellett, hogy az intézményvezetők, ha nem is hátráltatják, de nem is segítik a munkánkat. Nevelési intézményekbe nem tehettünk ki hirdetéseket, a fel nem vett gyermekek szüleit nem tájékoztatták a lehetséges elhelyezési megoldásokról.
– Miért hozza a szülő a gyerekét családi napközibe, hiszen itt magasabb a térítési díj?
– A legfontosabb, hogy nem 32 gyerek van a csoportban, hanem maximum hét. A hely hangulata, a családiasság a döntő és az, hogy hány gyerekkel foglalkozunk. Januártól 140 százalékra emelték a bölcsődei csoportlétszámot. Ne feledjük el, hogy a családi napközi nem gyerekmegőrző, hanem nevelési intézmény, ahová nemcsak játszani mennek a gyerekek, hanem tanulni is, és vannak, akik speciális felügyeletet, törődést igényelnek. Ezért vagyunk mi.
– Az önök működését mennyiben fogja érinteni az új bölcsőde megépítése?
– Véleményünk szerint az önkormányzati intézményeket versenyhelyzetbe kellene hozni. A gyermekek után járó „fejpénzt” nem az intézményeknek kellene megkapniuk, hanem gyermekellátási ígérvényként, vagyis nem készpénzben, hanem a fenntartó számlázhatná. Hiszen a magánintézményekben a havi térítési díj, amely az étkezést és az egyéb járulékos költségeket is magában foglalja, mintegy 80 ezer forint körüli, szemben az önkormányzati bölcsődével és óvodával, ahol ez az összeg 130-150 ezerre rúg (persze ezt nem a szülő, hanem az önkormányzat fizeti). Ejtsünk néhány szót a létesítési költségekről! Egy 40 fős bölcsőde megépítése közel 200 millió forintba kerül, egy családi napközi mintegy kétmillióba. Tehát egy bölcsőde építési költsége annyi, mint száz családi napközié. És persze építeni sem kell, hiszen a napközit meglévő épületben alakítják ki. Tehát a 40 gyermek elhelyezése helyett ugyanolyan költséggel 700 gyerek helyezhető el ebben a konstrukcióban, arról nem is beszélve, hogy az önkormányzatnak egy árva fillérjébe sem kerül, mert a családi napközi fenntartója a beruházó. Igazából nem is értem, hogy az önkormányzatok miért ragaszkodnak a bölcsődeépítéshez? A beruházás egy fillérbe sem kerül, a fenntartás a felébe. Persze jönnek a szakmai szempontok. Fő érv az, hogy a családi napközi vezetőjénél 70 órás tanfolyam az előírás a szakmai végzettség tekintetében, és ez nem elegendő a feladat ellátásához. Egyetértünk, ez tényleg kevés, de az eddigi tapasztalatok szerint a családi napközi vezetők túlnyomó többsége diplomás pedagógus.
– Polgármester urat is megkeresték problémájukkal.
– Igen. Nagyon készségesen fogadott minket és ígéretet tett arra, hogy összehoz egy megbeszélést, amelyen részt vesz a szociális és az oktatási iroda vezetője, hiszen mi nem versenytársak akarunk lenni, hanem segíteni szeretnénk az édesanyáknak, hogy visszamehessenek a munkahelyükre, a gyermekük pedig azalatt jó kezekben legyen.
– Végül, engedjen meg egy kérdést! Meglepett ízes beszéde, néhány érdekes kifejezés, megkérdezhetem, hová valósi?
– Persze, nemrég jöttem Erdélyből, Csíkszeredából, remélem, hogy az ottani tapasztalatokat hasznosítani tudom az itteni pedagógiai munkámban. Az erdélyi kézműves hagyományokat, formavilágot, verseket, meséket, táncokat, énekeket, mondókákat próbálom a gyermekeknek megtanítani. Kezdetben ugyan rákérdeztek egy-két olyan kifejezésre, amelyeket mi másként mondunk, mint az anyaországiak. Ez inkább tetszett a partnereknek, nem éreztem, hogy ez nehezítené a társalgást.

Németh Gergő

Tükörkastély Családi Napközi
és gyermekfelügyelet
2045 Törökbálint, Kastély utca 45.
www.tukorkastely.hu
Rabocskai Laura
Telefon: 36-70-298-6199



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!