Kerthelység

2010. okt 31.

Az egyéni céggel kapcsolatos tudnivalók

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégről szóló 2010. évi CXV. törvény értelmében 2010. január 1-jétől az egyéni vállalkozóknak módjuk van arra, hogy az illetékes cégbíróságnál kezdeményezzék az egyéni cégként való nyilvántartásba vételüket. Az egyéni céggel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük állandó szakértőnket, dr. Moravcsik Krisztina ügyvédet.


– Milyen alapvető változást jelent az egyéni vállalkozó számára az egyéni cég formája?
– Amellett, hogy adózási szempontból is eltérő választási lehetőségei vannak az egyéni cégnek, az üzleti kapcsolatok szempontjából talán a legfontosabb változás az, hogy az egyéni céget a Cégbíróság nyilvántartásba veszi, így a cégnyilvántartásból bármikor ellenőrizhetők a hiteles adatai. Az egyéni cég önálló, az egyéni vállalkozóétól elkülönülő jogalanyisággal rendelkezik.
– Hogyan alapítható az egyéni cég?
– Egyéni céget kizárólag az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő természetes személy alapíthat. Az alapításhoz közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt alapító okiratnak a Cégbírósághoz való benyújtása szükséges. A jogalkotó az egyéni cég számára is lehetővé tette a szerződésmintával történő cégalapítást.
Fontos azonban tudni, hogy a gazdasági társaságoktól eltérően az egyéni cég előtársaságként nem működhet, azaz működését a cégbejegyzés előtt nem kezdheti meg, csupán a cégbírósági nyilvántartásba vétellel jön létre.
Az egyéni cég bejegyzésével az egyéni vállalkozót az egyéni vállalkozók nyilvántartásából törlik, egyéni vállalkozói tevékenység folytatására vonatkozó jogosultsága a törvény erejénél fogva megszűnik.
– Mekkora alaptőke szükséges a cégalapításhoz?
– Az egyéni céget alapító egyéni vállalkozó maga határozhatja meg, mekkora jegyzett tőkét bocsát a cég rendelkezésére. Egy megkötés azonban van: kettőszázezer forint jegyzett tőke alatt csupán pénzbeli hozzájárulással alapítható a cég. E fölött a jegyzett tőke egy része vagy akár egésze is apportálható. Fontos kiemelni azonban, hogy mindkét esetben az alapításkor kell a jegyzett tőkét a cég rendelkezésére bocsátani.
– Milyen szabályok vonatkoznak az egyéni vállalkozónak az egyéni cég tartozásaiért való hitelezőkkel szembeni felelősségére?
– Az alapításkor az egyéni vállalkozó választhat, hogy korlátlan vagy korlátozott felelősséget vállal az egyéni cég tartozásaiért.
Ha felelőssége korlátlan, akkor, ha a cégvagyon a tartozásokat nem fedezi, az egyéni vállalkozó teljes vagyona a tartozások fedezetéül szolgál. Korlátozott felelősség választása esetén az alapító okiratban kell meghatározni a pótbefizetés összegét, amit akkor kell teljesíteni, ha a cég vagyona nem fedezi a tartozásokat. A pótbefizetésen felül azonban a tag a saját vagyonával már nem felel az egyéni cég tartozásaiért.
Mivel az üzleti partnerek számára a felelősségvállalás módja alapvető fontossággal bír, a cégnévben erre való utalást kötelező feltüntetni. Így a korlátlan felelősségű egyéni cég nevében az „ec.”, míg a korlátozott felelősségű egyéni cég nevében a „kfc.” rövidítés jelenik meg.
– Hogyan működik az egyéni cég?
– Az egyéni cég működése hasonlít az egyszemélyes kft. működéséhez. A legfőbb szerv hatáskörébe utalt kérdésekben az egyéni cég dönt. Mivel a cégnek tartós működése során csak egy tagja lehet, ez a tag jogosult dönteni. Az egyéni cég tagja az ügyvezetést maga is elláthatja, azonban kijelölhet ügyvezetőt is.

dr. Moravcsik Krisztina
Iroda:  2040 Budaörs,
Szivárvány u. 3. fsz.
Telefon: 20/414-3343
dr.moravcsik@moravcsik.hu
www.moravcsik.hu

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!