Kerthelység

2010. aug 30.

Új buszmegállók a Virág tanyánál

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Hosszas várakozás után végre megindulhatott két új buszmegálló építése. A körzet képviselőjét, Hámoriné Olár Máriát kérdeztük a részletekről.
– Miért tartottak ilyen sokáig az előkészületek?
– Sajnos a legtöbb beruházásunk, felújításunk előkészítése elhúzódik. Erről az esetek nagy részében nem a polgármesteri hivatal tehet, hanem a tervkészítés, az engedélyeztetés és kivitelező kiválasztását, a legkedvezőbb ajánlat megszerzését célzó eljárás. A Virág tanyai két buszmegálló is országos közút mellett fekszik, és ilyen esetekben, ha az önkormányzat szeretne valamit rajta építeni, felújítani, nagyon körülményes az engedélyek beszerzése. És itt most szerencsénk is volt, hiszen a hivatal munkatársainak sikerült megállapodniuk a közút kezelőjével, hogy ne kelljen a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-vel megszereztetni az engedélyeket, szimplán átépítésként, felújításként kezeljék az építést.
– A Virág tanyán lakók minden bizonnyal nagyon várták már a buszmegálló építését.
– Ez bizony így van, én is, mint a körzet képviselője évek óta szorgalmazom a kialakítását. Áldatlan, tarthatatlan körülmények uralkodtak a helyszínen, a busz lényegében az útburkolaton áll meg, nincs kialakított buszöböl, és az utasok is a sáros padkára lépnek le a busz lépcsőjéről. Nincs megállósziget, nincs esőbeálló, az Érdről jövő, oda tartó gépkocsik lefröcskölik a buszra várakozókat. Végül is most érkezett el az ideje a felújításnak, amely szerintem jócskán meghaladja egy hagyományos értelemben vett felújítás kereteit.
– Milyen lesz a kialakítás?
– Buszöböl épül, mellette járda, amire lelépnek, illetve amiről felszállhatnak az utasok. Az egy méter széles útszélesítés kb. 70 méter hosszban készül, mellette a peron 19 méter hosszú lesz. Szegélyt kap az út, a várók és az esőbeállók is megújulnak.
– Mennyibe kerül a kivitelezés?
– A szerződött bruttó összeg 5 millió 419 ezer forint. Törökbálinti vállalkozás nyerte el a kivitelezést egy olyan pályázaton, amelyre rajta kívül további hat ajánlat érkezett. Az önkormányzat még az áprilisi ülésén döntött a megvalósításról, akkor 7,5 millió forintot különített el a költségvetésből erre a feladatra. Nem lett szükség a teljes összegre, az árakat sikerült hatékonyan lenyomni. Kicsit megkésett a kivitelezés megkezdése, mert a kivitelezést megelőzően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területi főmérnökségétől meg kellett rendelni a forgalomterelési elemeket. A munkálatok július 25-én elkezdődtek.

K.J.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!