Kerthelység

2010. júl 30.

A Családsegítőben nincs nyári szünet

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Családsegítő Szolgálat munkatársai idén nyáron is csak felváltva mennek szabadságra, így biztosítva van az intézményhez fordulók folyamatos és szakszerű ellátása. Június utolsó napjaiban avatták fel a szolgálat kertjében a játszóteret, amelyet a Lions Club támogatásával sikerült megvalósítani.

Az avató ünnepségen természetesen a gyerekek játszották a főszerepet, azonnal kipróbálták az új játékokat. A környékbeli kismamák hamar felfedezték a lehetőséget, és a szolgálat dolgozói sem bánják, hogy a játszótér odacsalogatja a környékbelieket.
Csokonáné Vízkeleti Ildikó, a szolgálat vezetője azt is elmondta, hogy jó lehetőség ez arra, hogy még jobban híre menjen a munkájuknak, hiszen nagyon fontos, hogy a rászorulók értesüljenek arról, mi mindenben lehet segítségükre az intézmény. A munkatársak komoly sikerként könyvelik el, hogy az ügyfélkörükbe tartozó családoktól nagyon sok jó hír érkezett az elmúlt időszakban, és egyre többen jelentkeznek, kérnek tanácsot, illetve segítséget.
A folyamatos korrepetálásoknak köszönhetően több gyermekről érkezett pozitív visszajelzés az iskoláktól.
Három sikeres örökbefogadás is történt az elmúlt évben Törökbálinton. Ezekben a bonyolult eljárásokban a Családsegítő Szolgálat közvetítőként vállalt szerepet.
A tavalyi szemüvegakció folytatásaként – továbbra is a Lions Club támogatásával – idén is huszonöt rászoruló idős ember jutott térítés nélkül olvasó- és általános szemüveghez, így összesen közel negyven szemüveg készült el. Az idős embereket a szolgálat munkatársai szállították otthonukból a Családsegítőhöz a szemész szakorvos által elvégzett vizsgálatokra. A tervek szerint szeptember végén a gyerekek számára szerveznek hasonló akciót.
Gondoltak azokra a gyerekekre is, akiknek a nyári szünidőben nincs lehetőségük táborba menni és sokszor töltik az utcán és bevásárlóközpontokban a vakáció napjait. Minden héten izgalmas kirándulásokat szerveznek számukra. Tizenhét gyermek látogathatott el így a Veresegyházi Medveparkba, a Csillebérci Kaland Parkba és a nyár folyamán indul még kirándulás Szentendrére a Skanzenbe, és a Matók Lovastanya is várja a gyerekeket egy kis lovaglásra. A kirándulásokra az anyagi keretet Törökbálint önkormányzata biztosítja. Hogy a gyerekek milyen jól érzik magukat ezeken a kirándulásokon, arra álljon itt bizonyságul egy levél, amelyet az egyik résztvevő írt az emlékkönyvbe, amelyben a kirándulások tapasztalatait vetik papírra a gyerekek. Csokonáné Vízkeleti Ildikó elmondta, az őszinte elismerés nagy öröm számukra, hiszen a levelekből kiderül, hogy a gyerekek valóban értékelik a segítséget, a lehetőséget, amelyet az önkormányzat és a Családsegítő Szolgálat munkatársai felkínálnak nekik. A hét más napjain is szívesen látogatnak el a szolgálathoz egy kis társasozásra.
Bár a segítségre szorulók száma sajnos folyamatosan növekszik, mégis pozitívum, hogy egyre több család fordul bizalommal az intézmény munkatársaihoz problémájával. Továbbra is működik a jogsegélyszolgálat, a család- és párterápia, a mediáció, a kapcsolattartás, krízistanácsadás. Minden héten hét-nyolc kisbaba jár korai fejlesztésre, akiket a védőnőkkel szorosan együttműködve koordinálnak a családgondozók.  A termet a Családsegítő Szolgálat biztosítja a Biatorbágyi Fejlesztő Központ szakemberei számára, ők pedig foglalkoznak, fejlesztik, tornáztatják a gyerekeket, így azok a családok is igénybe vehetik ezt a nagyon fontos lehetőséget, akik egy fizetős szolgáltatást esetleg nem engedhetnének meg maguknak, illetve nem tudják átvinni gyermekeiket Biatorbágyra.
A szolgálat eredményességét az is mutatja, hogy egyre többen jelentkeznek önkéntes segítőnek.
Kap is lehetőséget mindenki, aki valamilyen formában segíteni szeretne. Így valósul meg például a gyerekek nyári korrepetálása is. Az emberek kezdenek jobban figyelni egymásra, és ez nemcsak a megsegítetteknek jó, de egyre többen megtapasztalhatják, milyen jó érzés segíteni másokon.
További jó hír, hogy a szolgálaton keresztül több munka nélkül maradt ember kapott állást törökbálinti vállalkozásoknál. A munkaerő-közvetítő szolgáltatás igénybevétele kedvező a munkáltatóknak is, hiszen nem az utcáról kell ismeretlenül felvenniük valakit, a dolgozók pedig a lakóhelyükhöz közel kaphatnak állást. Több ilyen sikeres elhelyezkedés is történt az elmúlt időszakban.
A Családsegítő Szolgálat és Törökbálint önkormányzata nem hagyja magára azokat, akik valamilyen okból az életük nehezebb szakaszát élik. Ne legyen rájuk szükség, de ha mégis úgy alakul, ne szégyelljünk segítséget kérni! Egy elvesztett munkahely, egy válás, egy nagyobb adósság bármikor tönkreteheti egy család életét. Ilyenkor elkél a segítség. Használja ki mindenki a lehetőséget, és ne féljen segítséget kérni és ne féljen adni, ha erre lehetőséget lát!

P.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!