Kerthelység

2008. aug 30.

„Város a főváros szélén”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Színvonalas Szent István-napi programok

Ismét megrendezi nyár végi programsorozatát a Munkácsy Mihály Művelődési Ház. A programokról Szabó Évával, a ház igazgatójával beszélgettünk.

– Tavaly a művelődési ház dolgozói igen színvonalas programot állítottak össze Törökbálint várossá avatása és az államalapítás ünnepére, illetve az ünnepet megelőző és az azt követő hetekre. Tervez-e idén is valami hasonlót a ház?
– A tavalyi Város a főváros szélén elnevezésű programsorozat Törökbálint várossá avatásához kapcsolódott. Látogatóink sikeresen fogadták az egymást sűrűn követő különböző műfajú rendezvényeket, ezért idén nyáron a tavalyi tematikához hasonlóan augusztus közepétől szeptember első hétvégéig kínálunk szórakoztató eseményeket, melyekre a régióból, a fővárosból és Pest megye távolabbi részeiből is várunk vendégeket. A sorozat nyitórendezvénye ismét a latin-amerikai estünk lesz, csúcspontja az államalapítás napjának ünnepségsorozata, záróeseménye pedig az V. Bálinti Sokadalom.
– Milyen meglepetésekkel készülnek augusztus 20-ára?
– Augusztus 20-án a déli ünnepi köszöntőre, a koszorúzásra és a kenyérszentelésre, délután a városi ünnepségre, este a szabadtéri szórakoztató rendezvényekre hívjuk az érdeklődőket. Az utcabál után Szörényi-Bródy István, a király című rockoperáját mutatja be a Roxinház 100 szereplője. Fedett szabadtéri színpaddal és nézőtérrel készülünk, így bízunk abban, hogy az eső nem oltja ki a tüzes nyilakat és a pirotechnikai eszközöket. Az előadás a közelmúlt legnagyobb törökbálinti produkciója, egyben a leglátványosabb előadása is lesz.
– A tavalyi rendezvényen mutatkozott be a borkedvelő közönség nagy örömére a Bor-Bár elnevezésű borkóstoló, ami nem várt sikert hozott. Ezzel kapcsolatban is készülnek valami érdekességgel?
– Valóban, az előző évad egyik nagy meglepetése volt a Bor-Bár. Ezt szeretnénk folytatni és hagyományt teremteni, ezért augusztus 22-én azokat a borokat kóstolhatjuk újra, amelyek már vendégeink voltak az elmúlt évben, vagyis lesznek borok a somlói, a villányi, a pannonhalmi és a szekszárdi borvidékről. A borkóstolót borszakértő végzi, vendégünk pedig a Vanmocselló csellista duó lesz.
– Mely programokat emelné még ki a kínálatból?
– Augusztus 10–25. között a IX. Nemzetközi Művésztelepen nyolc szobrász- és festőművészt látunk vendégül. A művésztelep záró kiállítását mindig élénk érdeklődés kíséri, a megnyitó 24-én a Falumúzeum hangulatos  kertjében lesz. Bízunk benne, hogy nálunk is telt ház előtt lép fel nyárbúcsúztató szabadtéri koncertünkön, augusztus utolsó péntekjén Malek Andrea és a Budafok Big Band. Szeptemberi rendezvényeinket a Budaörsi Kistérségi Fesztivál keretében és támogatásával rendezzük meg.
– Mit ajánlanak a fiatalság számára?
– Pár hónappal ezelőtt hirdettük meg Könnyűzenei Regionális Tehetségkutató versenyünket, amelyre, nagy örömünkre, 26 Pest megyei zenekar jelentkezett. A verseny döntője szeptember 6-án lesz, ahol a rangos zsűri előtt (Gerendás Péter, Szigeti Ferenc, Gömöry Zsolt, Péter János, Takács Zoltán, L. Róbert Attila) az előzsűrizés során kiválasztott tíz legjobb zenekar mutatkozik be. Nagy köszönettel tartozunk a Rolandnak, hiszen az ő szakmai és anyagi támogatásuk nélkül nem jöhetett volna létre a tehetségkutatónk. A zenekarok nemcsak a zsűri szakmai tanácsaival, hanem értékes ajándékokkal is gazdagodhatnak. A legjobbak részt vehetnek a Hangfoglalás című országos zenei szemlén, hazavihetnek egy Roland hard diszk rögzítőt és videoklipet vagy hangfelvételt készíthetnek. A döntő hanganyaga lemezen is megjelenik majd.
– Az elmúlt évek egyik leginkább várt eseménye a Bálinti Sokadalom. Gondolom, ez a program idén sem marad el.
– A Bálinti Sokadalom annyira népszerűvé vált a törökbálintiak körében, hogy eredeti helyszínét, az ófalu Dióskertjét kinőtte. Az évek folyamán nemcsak a helyszín, hanem a rendezvény tematikája is változott. A középkori viadalok és játékok helyét átvették az óriásbábosok, a gólyalábasok és a népi játékok. A népművészek és népi kismesterek bemutatói és kirakodóvására azonban változatlan. A tavalyi hagyományt követve a Fő a pörkölt főzőversenyünkre várjuk baráti társaságok, civil szervezetek nevezését. Ismét felépítjük Törökbálint várát, igaz, egy kicsit másként, mind eddig. A Város a főváros szélén programsorozat ideje alatt arra kérjük vendégeinket, hogy mindenki egy téglát helyezzen el az általunk megálmodott alapra. A műanyag téglák és a kőműves tanácsok a művelődési ház rendezvényszolgálatától kérhetők. Szeretettel várunk mindenkit családjával, barátaival együtt a Munkácsy Udvarba, rossz idő esetén a művelődési házba. Rendezvényeinkre a belépés díjtalan.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!