Kerthelység

2008. aug 30.

Előkészületben lévő beruházások

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A csend mögött szorgalmas munka folyik

A város rövid és hosszú távú fejlesztésével kapcsolatban a képviselő-testület igen sok döntést hozott az elmúlt fél évben. Néhány befejezett munkán kívül azonban nem látszik mozgolódás. Ennek részleteiről kérdeztük Csuka Attila alpolgármestert.

– Mi az oka ennek a kérdéseket felvető csendnek?
– Néhány esetben a csend mögött szorgalmas munka folyik. Előkészítünk számos beruházást. A 16 tantermes, 8 szaktantermes általános iskola tornacsarnokkal, uszodakomplexummal és műfüves pályával, lelátókkal, futófolyosóval projekt korrigált anyagában szakmai elemzésre támaszkodva vázoltuk fel a komplexum finanszírozására vonatkozó javaslatunkat. A közbeszerzés lebonyolításához elkészített ajánlati részvételi felhívást, valamint a szolgáltatási szerződés tervezetét rendkívüli ülésen tárgyalták a bizottságok. Értékes javaslataikat felhasználva, azokat összegezve határoztuk el, hogy a meglévő anyag toldozgatása helyett inkább egy, a javaslatokat magában foglaló teljesen új közbeszerzési dolgozatot készítünk. Ezt az anyagot a képviselő-testület szeptemberi rendes ülésen tárgyaljuk. Testületi tárgyalás után, a döntést követően – alapos ellenőrzés után – indulhat el a közbeszerzés, ekkor kerül sor a jelenlegi raktárbérlők felé a bérleti jogviszony felmondására is. Határozott célunk, hogy ezt az óriásberuházást 2010 végére befejezzük vagy befejezéshez közeli állapotba hozzuk.
– Hogy haladnak a Köles-dűlői négycsoportos óvoda és a háromcsoportos bölcsőde munkálatai?
– Elkészült az intézménykomplexum tervezői programja, amelyet a beruházási kabinet július 29-ei ülésén mutattunk be. Konstruktív javaslatokat hallgattunk meg, amelyek a célszerűbb működés részleteinek kidolgozását szorgalmazzák. A Krisztus Légiója Kongregáció jelen lévő projektvezetője rövid határidőre vállalta a javaslatok átvezetését a tanulmányon. Arra számítunk, hogy az augusztus végi kabinetülésen megismerhetik a tagok az átdolgozott anyagot, és a szeptemberi képviselő-testületi ülésen tárgyalható lesz. A testületnek fontos kérdésekben kell majd döntenie, hogy jövő szeptemberig el tudjon készülni az óvoda.
– Melyek ezek a döntések?
– Hogy tulajdonosi hozzájárulást adunk-e ahhoz, hogy a Krisztus Légiója Kongregáció a Köles-dűlő 13 ezer négyzetméteres területére ráépítse az intézménykomplexumot, vagy hogy hozzájárulunk-e a szerződéskötéshez. Kedvező döntés esetén a szerződéskötést követően adhatja be a kongregáció engedélyezésre az építési tervet.

Folyamatban lévő beruházások, munkák, tervek:
–    A Bálint Márton Általános és Középiskolában a plusz első osztály, illetve az iskola-előkészítő csoport fogadására a szükséges műszaki feltételek kialakítása
–    A Bajcsy-Zsilinszky utca–téglagyár csatlakozásánál a közpark kialakítása, földcsere, locsolóvíz-vezeték kiépítése
–    Rudák-telepen a Tölgyfa utcai közpark, a Hegyalja úti játszótér és a Csemege Háztól a lovardáig járda
–    A szabadidőközpont-terület felmérése, az út és a közterület kimérése
–    Az Árpád utcai óvoda és a szabadidőközpont-terület közötti patakon átívelő gyűjtőút terveinek elkészítése
–    Külterületi utak kátyúzása
–    A CBA mögötti autóbusz-megálló felújítása
–    Térfigyelő rendszer tervezése és a kivitelezés elindítása
–    Az Árpád utcai kosárlabdapálya építése
–    Az Anna-hegyi vízközmű-beruházás
–    A Bóbita óvoda engedélyes és kiviteli terve
–    Az Égett-völgyi közmű kiépítése
–    A Szabadházi-hegyen víznyomócső-fektetés

– Az államigazgatás fontos kelléke a tulajdon igazolása. Ez a terület jelenleg még nincs az önkormányzat tulajdonában. Történtek lépések a tulajdonszerzési procedúrában?
– A testület felhatalmazásával előszerződést kötöttünk a tulajdonossal, egyidejűleg földmérővel kimérettük a területet, a változási vázrajzokat a telekalakítás kérelmezéséhez átadtuk a tulajdonosnak. Megrendeltük a régészeti szondázást, ami július 28-án el is kezdődött, és reményeink szerint egy hónap alatt be is fejeződhet. Megrendeltünk az Argon Geo Kft.-től a Hegyalja út–Diósdi út Köles-dűlőhöz csatlakozó szakaszára egy csomópont kialakítására vonatkozó tanulmánytervet, majd ennek alapján az építési és a kiviteli tervek elkészítését. Ez készül most. Alkuba bocsátkoztunk a Köles-dűlői terület tulajdonosával a körforgalomhoz és a temető mögött a kertészetig tartó úthoz szükséges mintegy ötezer négyzetméter terület megvásárlásáról. A szeptemberi ülésig ezzel kapcsolatban szeretnénk a pénzügyi döntéshez alapadatokkal szolgálni.
– Hol tart az Árpád utcai hatcsoportos óvoda építése?
– A tervező átdolgozta a korábbi sikertelen közbeszerzési pályázat tervezői alapdokumentumait, ezt benyújtottuk engedélyeztetésre Budaörs város részére. Minden pillanatban várjuk az engedély kiadását. A jogerőssé válást követően indítjuk a közbeszerzést. A kivitelezéssel 2009. augusztus végére mindenképpen készen kell lennünk.

K.I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!