Kerthelység

2010. jún 30.

Éhezés nélkül tegyük magunkat fitté

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Itt a nyár, a strandszezon, s bizony a legtöbbünknek nem árt egy kis alakformáló súlyleadás.
A gyors „házi” fogyókúra éhezés nélkül is eredményes lehet, ha megfelelően állítjuk össze a menüsort. A biztos siker érdekében iktassuk be például az úgynevezett szétválasztó étrendet, és fogyasszunk minél zsírszegényebb, főleg növényi eredetű ételeket.
Nyáron nemcsak egészségünk, de közérzetünk miatt is fontos, hogy fittek, karcsúak legyünk. Az izzasztó kánikulában ugyanis sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben, s persze a fürdőruhában is, ha nincs rajtunk a téli hónapokban „felszedett” egy-két plusz kiló, és a nők esetében egyre gyakoribb narancsbőr. Ez utóbbit ugyan egy-két hét alatt nem lehet teljesen eltüntetni, de megfelelő táplálkozáson és rendszeres mozgáson alapuló „fittkúrával” gyengíteni, halványítani igen.

Narancsbőrt gyengítő gyümölcsök, zöldségek
Alga: a speciális japán étel, amely gyorsítja a szervezetben a sejtek zsírlebontását.
Ananász: a friss gyümölcsben lévő enzim, a bromelin, segíti a fehérjemolekulák felbontását, ami zsírégetésre sarkallja a sejteket. Hatására gyorsul az izmok, a szövetek regenerációja.
Banán: a benne található kálium serkenti
a szövetekben felgyülemlett víz kiürítését,
a szilícium pedig segít a szövetek feszesítésében.
Brokkoli: magas C-vitamin tartalmánál fogva kiváló zsírégető hatást fejt ki, s emellett „sakkban tartja” az ún. szabad gyököket. (A szabad gyökök károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni az elektront.)
Burgonya: káliumtartalma révén kiváló vízhajtó, a benne lévő réz pedig erősíti a szövetek feszességét, rugalmasságát.
Édeskömény: gazdag E-vitamintartalma miatt igen hatékony a bőrráncok és pigmentfoltok eltüntetésében.

A nyár eleji „fittkúra” része lehet a szétválasztó étrend, aminek lényege, hogy a szénhidrátban gazdag ételféleségeket – mint például a burgonya, a fejes káposzta, a banán, a füge, aszalt gyümölcsök, búza, rozs, barnarizs, a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, kenyerek stb. – nem fogyasztjuk együtt fehérjében dús élelmiszerekkel. Ez utóbbiak körébe egyebek mellett a szárnyasok, a legtöbb húsféleség, a tojás, a tej, a maximum 50 százalék zsírt tartalmazó (eidami, gouda, parmezán) sajtok, a citrusfélék, a bogyós, és a savban gazdag gyümölcsök (alma, körte), a mangó, ananász stb. tartoznak. A zöldségek és a gyümölcsök nagy részét a semleges – tehát bármivel fogyasztható – élelmiszerek közé sorolják a szakemberek, mivel mindkét tápanyagból (szénhidrátok, fehérjék) csak kisebb mennyiséget tartalmaznak. A szétválasztó diétánál az is fontos, hogy az egyes élelmiszereket a nap mely szakában fogyasztjuk. Reggelire és ebédre például ajánlott fehérjében dús, tehát a szervezetet egész napra kellő energiával ellátó, míg vacsorára a szervezetre nyugtató, pihentető hatású szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztani, persze csak mértékkel. A főétkezések között pedig ne feledkezzünk meg a könnyű falatokról sem, ami lehet valamilyen zsírszegény joghurt vagy néhány szem gyümölcs.
A szétválasztó étrend mellett természetesen fontos a nehéz zsírok elhagyása is. Ilyenkor tehát tegyük félre a télen-tavasszal gyakrabban fogyasztott, telített zsírban dúsabb ételeket – például steaket, marhapörköltet, sült oldalast, töltött káposztát, füstölt húsokat, a sós vagy olajos halakat, zsíros sajtokat, fehér kenyeret – s helyettük iktassuk be a napi táplálkozásba a telítetlen zsírsavas, tehát a szervezet számára kevésbé megterhelőket. Utóbbiak körébe főleg a növényi eredetű élelmiszerek, valamint a sovány halak, a tenger gyümölcsei és a zsírszegényebb húsféleségek tartoznak, ami egyben azt is jelenti, hogy: a húsimádóknak sem kell lemondaniuk kedvenc ételeikről, csupán kissé korlátozni a korábbi mennyiséget, s a marha- és sertéshúst felcserélni – idénysalátával, zöldség- és gyümölcskörettel készített – soványabb csirkére, pulykára, tőkehalakra, tengeri lazacra. Ez utóbbi alapanyagok felhasználásával – a látványos alakformálásban szintén jelentős szerepet játszó – friss zöldfűszerek (bazsalikom, kapor, turbolya, rozmaring) segítségével, melyek kiváló anyagcsere-gyorsítók, hasonlóan finom ételek készíthetők. S persze nemcsak ízletesek, táplálók is, mivel megfelelő mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára létfontosságú zsírsavakat, csak éppen az egészségesebb, telítetlen fajtákat.

Narancsbőr ellen
Könnyű étrenddel nemcsak a felszedett plusz kilóktól szabadulhatunk meg így nyár elején: a nőknél – a csípőn, combokon és a fenéken – oly gyakori narancsbőr ellen is felvehetjük a harcot. A mozgáshiány, a stressz, na és persze a nehéz, egészségtelen ételek, a túlzott cukorfogyasztás stb. nyomán a salakanyagok nem tudnak megfelelő ütemben távozni a szervezetből, s a női laza kötőszövetekben felgyülemlik a só, a víz és a zsír, ami az ismert narancsbőr formájában jelenik meg. A sem esztétikailag, sem egészségügyi szempontból nem kívánatos – hosszabb távon a cellulites helyeken nyirokpangás, értágulat is felléphet – narancsbőr enyhítésében és eltüntetésében a külső beavatkozások (például bőrfeszesítő krémek, masszírozó gépek) mellett vitamindús, sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrenddel is segíthetünk.

A kímélőbb ételekre való átállás során a megszokott családi étkezési szokásokon nem kell változtatni: reggelire ugyanúgy fogyaszthatunk tejet, sajtot, kefirt és joghurtot, persze ezeket is a soványabb fajtákból, és bátran kerülhetnek az asztalra friss pékárúk és tészták – a szétválasztó étrendnek megfelelően –, de a szervezetet kevésbé megterhelő, teljes kiőrlésű gabonákból. És persze az alakformáló házi „fittkúra” során a nassolásról sem kell lemondani: csupán a sós ropit, csokoládét és az egyéb édességeket kell lecserélni finom, ilyenkor érő idénygyümölcsökre: friss eperre, ropogós cseresznyére, meggyre, sárgabarackra, dinnyére. Természetesen a kúra alatt nem szabad megfeledkezni a rendszeres testmozgásról, ami lehet úszás, tenisz, aerobik, kerékpározás, kocogás vagy „csak” intenzív napi hosszabb séta.
Az eredmény – ha a tudatosan megkomponált, rövid nyár eleji „fittkúrát” következetesen betartjuk – akár már két héten belül érezhető lesz. A kevesebb és főleg nehezebb zsírok elhagyását a szervezet többszörösen meghálálja: a sejtek anyagcseréje élénkebb lesz, a kötőszövetek feszesebbé válnak, a sok nőnél kialakult makacs narancsbőr látványa is „enyhül”, a vérkeringés felpezsdül, s akár egy-két fölös kilót is leadhatunk, mire kezdődik a strand főszezon.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!