Kerthelység

2010. máj 31.

Új emlékpark és parkoló Törökbálinton

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Településünkön két helyen is nagy a sürgés-forgás. Munkálatok folynak a Nyár utca–Géza fejedelem utca sarkán és a Munkácsy Mihály utcában a polgármesteri hivatal udvarán is. Az építkezések részleteiről Csuka Attila alpolgármestert kérdeztük.

Az év elején arról döntött a képviselő-testület, hogy Országzászló-emlékművet emel településünkön az ország tragikus megcsonkításának emlékére, örök tiltakozásul Magyarország feldarabolása és területe kétharmadának ellopása, magyar családok millióinak szétszakítása ellen. Domonkos Béla szobrászművész által készített alkotás mintegy két és fél méter magas süttői mészkövön álló, 170 cm szárnyfesztávolságú és kb. 80 cm magas bronzból készült turulmadár képében emlékeztet minket arra, hogy milyen tragédia érte 1920-ban nemzetünket. Magát az országzászlót egy kilenc méter magas oszlopon félárbocra eresztve helyezik el. Ugyanakkor nemcsak az emlékmű része a beruházásnak, hanem a környező terület – amely a Nyár utcától a volt gázcsere telep irányában egészen a zöld területet átszelő kis aszfaltútig tart – teljes parkosítása. Ezt azért alakítjuk ki így, mert az emlékművet méltó környezetben kell elhelyezni. Alkalmassá kell tenni arra, hogy minden évben június negyedikén a trianoni szégyenletes diktátumra megfelelő módon emlékeztessünk. A térrendezéssel szándékunk az is, hogy az Országzászló-emlékműhöz kötődően településünk egy szép új parkkal gazdagodjon. Az emlékmű bekerülési költsége – a telepítése és a park kialakítása – közel 22 millió forint.
– Mikor lesz az emlékpark avatása?
– Természetesen június 4-én, a trianoni diktátum 90. évfordulója alkalmából. Szeretettel meghívok minden törökbálinti polgárt az avatásra. Emlékezzünk együtt, komolyan és méltósággal a legsúlyosabb, nemzetünket ért tragédiára.
– Milyen munkák folynak a Munkácsy Mihály utcában a hivatal környezetében?
– Rendezzük – rendeznünk kellett – a polgármesteri hivatal Munkácsy M. utca 79. sz. alatti udvarát, ingatlanterületét. A kialakított udvarterület alkalmas arra, hogy ideiglenes jelleggel enyhítse azt a parkolási feszültséget, ami a hivatal előtti területen gyakran kialakul.
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a Munkácsy M. utcában a polgármesteri hivatal és a művelődési ház környékén milyen áldatlan állapot alakul ki egy-egy rendezvény alkalmával. Ezen a mindennapi feszültségen szeretnénk enyhíteni azzal, hogy a polgármesteri hivatal udvarát és a mögötte álló telket megnyitjuk a parkolni szándékozó személygépjárművek, motorkerékpárok, kerékpárok számára. Amint azt sokan tudják, a Főutca-rehabilitáció keretében megépülő új polgármesteri hivatal épületéhez szükséges parkolót a későbbiekben ugyanitt kell kialakítanunk. A bevezető aszfaltút, közvilágítás már megépült, miközben a belső terület a végleges esztétikai állapotát majd csak a hivatal új épületének megépítése után és a Főutca-program befejezésekor nyeri el. A hivatal udvara rendezésének – a későbbi feladat előkészítésének – költségei így sem alacsonyak:
– az 1. sz. udvarrész átépítése,
a terület megvalósítása    11 012 E Ft
– a 2. sz. úgynevezett hátsó
udvarrész kialakítása    14 987 E Ft
– a teljes felületen
a közvilágítás kiépítése    14 836 E Ft
– a kiépítésre bemutatott
koncepcióterv elkészíttetése    475 000 Ft

Már terveztetjük azt a lépcsőlejáratot, amely lehetővé teszi a művelődési ház hátsó udvara, illetve a Zimándy iskola belső udvara irányából a hivatal belső területének megközelítését. Döntést hozott a képviselő-testület arról is, hogy a Kálvária-hegy alsó szegélyén a későbbiekben ki kell alakítanunk a Zimándy iskola játszóudvarait: várhatóan a kézilabdapályát, a kosárlabdapályát és ha a terület lehetővé teszi, akkor a röplabdapályát is. Folyik az előkészítése a patakon túli területnek, ahol ha a képviselő-testület a májusi ülésén kedvező döntésével lehetővé teszi, elbontják az  épületeket, hogy majd később a helyükön egy pihenőparkot és egy kis tavat lehessen kialakítani. Koncepciótervet rendeltünk meg arra is, hogy a Szent István tér irányából közvetlenül meg lehessen közelíteni ezt a belső területet. Mindez előkészítése a holnap tennivalóinak. Addig is bátorítom, biztatom a polgárokat, vegyék birtokba, használják célja szerint, járják be ezt a hatalmas, szabadon, ingyenesen igénybe vehető, a település szívében található önkormányzati területet.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!