Kerthelység

2008. júl 30.

A nyár gyógyító-szépítő gyümölcskosara

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Itt a nyár, amikor is a természet kosara csordultig megtelik zamatos gyümölcsökkel: nyári almával, meggyel, cseresznyével, sárgabarackkal és sárgadinnyével, hogy csak néhányat emeljünk ki a természet kínálta vitaminbombákból. Tegyünk hát bátran belőlük akár naponta a család asztalára, hiszen a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek természetes egészségmegőrzők, emellett alakot formálók és bőrszépítők is.

A különféle gyümölcsökből összeállított étrendkúrák szervezetregeneráló hatása sokak által ismert, mint ahogy az is: eredményesen alkalmazhatók a test karcsúbbá tételében vagy éppen a bőr külső szépítésében is. Elég csak a legnépszerűbb gyümölcsünkre, az almára gondolni, amelynél – így strandszezonban, a felszedett néhány plusz kiló „lefaragásához” – nem is választhatnánk hatékonyabb diéta-alapanyagot. Nem kell mást tenni, mint hetente legalább egy almanapot beiktatni, s naponta elosztva 1-1,5 kg almát, mellé 1,5-2 liter almalevet és néhány bögre gyógyteát, esetleg néhány teljes kiőrlésű gabonából készült kekszet elfogyasztani.
Az alma ugyanis – legyen az édeskés vagy savanykás ízű – nem véletlenül a legnépszerűbb gyümölcs egészen az ókortól; a gyümölcsök királynőjeként tisztelték már akkortájt is. Bár C-vitamin-tartalma alacsony, bővelkedik ásványi anyagokban: foszforban, kálciumban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban és természetesen vitaminokban. Ez utóbbiak közül a szakirodalom kiemeli a látásromlást, a bőr és a nyálkahártyák kiszáradását gátló A-, valamint a táplálék felszívódását serkentő, ily módon az emésztést gyorsító  B-vitamint. Emellett magas a fehérjetartalma is, így naponta ajánlott legalább egy-két szemet nyersen elfogyasztani.
Kutatások által bizonyított, hogy az édeskésebb húsúak főleg a krónikus székrekedés és vérszegénység esetén, míg a savanykásabbak a túlsúlyban és a reumában szenvedőknél hoznak látványosabb eredményt. További jótékony hatásuk, hogy tisztítják és gyógyítják az ételmérgezésben, bélhurutban, vérhasban, valamint koli baktériumok okozta bélfertőzésben szenvedő szervezetet, és kiváló természetes ellenszerei a reumának, valamint a köszvénynek is.
A kedvelt nyári bogyós gyümölcsök közé tartozik a málna, a cseresznye és a meggy, melyek elsősorban nyersen fogyasztva fejtik ki áldásos tevékenységüket. Mindhárom piros gyümölcs antioxidáns hatású flavonoidot tartalmaz, amely a rákos megbetegedések és az érelmeszesedés legfőbb ellenszere. A málna emellett hatékony vértisztító szer, s jó eredményt hoz kúraszerű fogyasztása skrofulózisos (görvélykóros) betegségeknél, és nyaki nyirokcsomó-duzzanatok elmulasztásában.
A szintén júniusban–júliusban érő cseresznye, Rómából került át Európa többi országába, így hazánkba is, még az ókori Lucullus császár idején. A hazánkban is kedvelt gyümölcs kálciumban, káliumban, folsavakban, magnéziumban, béta-karotinban, B- és C-vitaminban igen gazdag, s különösen a nagyobb szemű, ropogós, lédúsabb fajtái a szervezet „vízhajtásában”, a csontozat, fogak és idegrendszer erősítésében vállalnak aktív szerepet. A gyümölcs kiváló vértisztító – így különösen jó eredménnyel alkalmazható például a pattanásos bőr rendbetételekor –, valamint immunrendszer-erősítő és köszvénypanasz-gyengítő is.
Hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik a meggy is, amelyről kevesen tudják, hogy miközben fejfájáscsökkentő hatású, segíti a máj és a vese működését. Ásványianyag-tartalmát főleg a kalcium, kálium, foszfor és nátrium képezi, míg a vitaminok közül elsősorban A-, B- és C-vitaminban bővelkedik. A sárgabarack rendkívül gazdag béta-karotinban, ami az A-vitamin előanyaga, de magas a foszfor-, magnézium- és vastartalma is, ezért elsősorban a szellemi tevékenységeket végzőknek ajánlott a gyakori fogyasztása. Serkenti ugyanis az agyműködést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet, de a csontozat és a sejtszövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik.
Július lévén, már megtalálható az igazi, nap érlelte hazai sárgadinnye is, ami szintén számos hasznos természetes anyagot kínál az emberi szervezet számára. Bőven tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, mangánt, magnéziumot, valamint rezet és krómot, de kiemelik a szakemberek A- és C-vitamin-tartalmát is. Értékes alkotóelemei révén nemcsak a bélműködésre van jó hatással: erősíti az immunrendszert, növeli az ellenálló képességet és eredményes hatást fejt ki a bőrkiütések és bőrbetegségek gyógyításában is.

Gyümölcsleves-variációk
Hideg sárgadinnyeleves
Hozzávalók: 1 kg érett sárgadinnye, 10-15 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 6 dl víz, 5-6 darab szegfűszeg, 1 darab fahéj, 0,5 dl rum, 4 szem fehérbors, citromlé, csipet só. A felvágott dinnye egy kisebb szeletének húsát apró kockákra vágjuk, majd 5 dkg cukorral beszórjuk és ráöntjük a rumot. Hűtőben jól lehűtjük. A többi dinnyehúst a vízzel és a fűszerekkel 10-15 percig lassú tűzön összefőzzük, majd lehűtjük. Belekeverjük a tejszínt, és jégbe hűtjük. A rumba áztatott dinnyekockákkal díszítve tálaljuk.

Málnakrémleves
Hozzávalók: 60 dkg friss málna, 2 dl málnaszörp, 3 dl víz, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 dl vörösbor, ízlés szerint cukor, fél citrom leve és reszelt héja, 6 darab szegfűszeg és egy darab egész fahéj, csipet só, a díszítéshez tejszínhab. Az óvatosan megmosott málnából 15 szemet félreteszünk, a többit összeturmixoljuk. A vízbe öntjük a cukrot és kb. 10-15 percig főzzük benne a fahéjat és a szegfűszeget, majd lehűtjük. A málnavelőt egy nagy tálba tesszük, majd az összes hozzávalót beleöntjük, és jól kikeverjük. Ha habossá válik, beletesszük a málnaszemeket, és jól lehűtjük. Tálaláskor tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Joghurtos hideg almaleves
Hozzávalók: 60 dkg alma, 2 dl natúr joghurt, 2 dl víz, 2 ek. cukor, egy darab fahéj, 6 db szegfűszeg, fél citrom leve és csíkokra vágott héja, csipet só. A szegfűszeget, a fahéjat és a lecsíkozott citromhéjat a vízben kb. 10-15 percig főzzük, majd kidobjuk belőle a citromhéjat és a fűszereket. Ezalatt a meghámozott almákat lereszeljük. Végül a lehűtött fűszeres levet, a joghurtot habosra keverjük a reszelt almával, majd a cukorral, csipetnyi sóval és a citromlével ízesítjük.

Hideg meggyleves
Hozzávalók: 60 dkg kimagozott meggy, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 5-6 szegfűszeg, 1 darab fahéj, csipetnyi só, 4 dl tejszín, 2 dl édes fehérbor. A fehérborban a csipet sóval, cukorral felfőzzük a fűszereket, majd leszűrjük, és a meggy 80 százalékával ismét felforraljuk. Gyümölcspréssel átpréseljük, és a tiszta lét jól lehűtjük. Végül hozzáadva a tejszínt, citromlével ízesítjük, a maradék meggyszemekkel díszítjük.

Hideg sárgabarackleves
Hozzávalók: 60 dkg érett sárgabarack, 2 dl édes fehérbor, 15 dkg cukor, 1 citrom, 1 darab fahéj, 4-5 szegfűszeg, 1 zacskó hidegen oldódó vaníliás pudingpor, 2 dl tejföl.  A barackból néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit meghámozzuk, felszeleteljük, majd kb. 8 dl vízben a fűszerekkel és néhány csík citromhéjjal, a cukorral együtt puhára főzzük. Ha kész, kidobjuk a fűszereket és a citromhéjat, és a barackot összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölben – pici hideg vízzel – kikevert pudingport, összeforraljuk, majd jól kihűtjük. A félretett barackgerezdekkel és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.ű

További hasznos információk: http://flavin7.bioplus.hu/



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!