Kerthelység

2010. máj 31.

A hagyaték iránti igény érvényesítése

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Gyakran előfordul, hogy az örökösök között vita támad arról, hogy az elhunyt hagyatéka melyiküket milyen arányban illeti meg. Állandó tanácsadónkat, dr. Moravcsik Krisztina ügyvédet kérdeztük, hogyan érvényesítheti a hagyaték iránti igényét az az örökös, aki a hagyatéki eljárás során érdekeit sértve érzi.

– Minek alapján dönt a közjegyző az egyes hagyatéki igények felől?
– A közjegyző feltérképezi a hagyatékba tartozó vagyont (beleértve az adósságokat is), valamint hogy mely örökösök jönnek számításba. Ez után azt vizsgálja, hogy van-e érvényes végrendelet. Ha van, akkor a hagyaték átadására a végrendelkezés alapján kerül sor, ha nincs, akkor a jogszabályban meghatározott öröklési rend az irányadó.
– Honnan tudja meg a közjegyző, hogy készített végrendeletet az elhunyt?
– Egyrészt az örökhagyó legtöbbször ad a végrendeletből az örökösöknek, másrészt a közjegyző minden esetben ellenőrzi, hogy az elhunyt nem helyezett-e el végrendeletet az örökösök tudta nélkül a Végrendeletek Központi Tárában.
– Mi történik abban az esetben, ha az örökösök között vita van arról, hogy a hagyaték kiket és milyen arányban illet meg?
– Ha a hagyaték egy örököst illet és más arra nem támaszt igényt, vagy az örökösök között egyébként nincs vita, esetleg egyezséget tudnak kötni, a hagyaték átadásának nincs akadálya, az teljes hatállyal átadható. Ha vita támad a felek között, akkor csak ideiglenes hatállyal lehet döntést hozni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy – mivel a közjegyző nem bíróság – a törvényben meghatározott fő szabályok szerint határozza meg, kinek adható át a hagyaték, azzal, hogy a végzés ellen bírósághoz lehet fordulni.
– Milyen joghatás kiváltására alkalmas az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés?
– A végzésben megnevezett örökös a neki átadott hagyatékot birtokba veheti, és azt jóhiszemű birtokosként használhatja, de el nem idegenítheti, meg nem terhelheti. Tehát a birtoklással járó minden jog megilleti, valamint kötelezettség terheli, azonban rendelkezési joga a vagyontárgy felett nincsen.
– Mit tehet az az örökös, aki nem ért egyet az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzéssel?
– Az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés által figyelembe nem vett igényét minden érdekelt a végzés kézbesítésétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül peres eljárás indításával érvényesítheti. A per megindítását ilyenkor minden esetben a határidő lejártát követő 8 napon belül a közjegyző előtt igazolni kell. Ha a jogosult igényérvényesítését vagy annak közjegyző felé való igazolását elmulasztja, a hagyaték ideiglenes átadása teljes hatályúvá válik, és hagyatéki igényt a továbbiakban nem támaszthat.
– Mi a sorsa a hagyatéknak addig, amíg a bíróság jogerősen nem dönt felőle?
– Mindaddig, amíg a per jogerősen le nem zárul, a hagyaték annak birtokában marad, akinek ideiglenes hatállyal a közjegyző átadta. Természetesen az örökös jóhiszemű birtokosként köteles a dolog állagát megóvni. A hagyaték teljes hatályú átadásáról a jogosult igényérvényesítése nyomán a jogerős bírósági ítélet rendelkezik, a közjegyző csupán az ítéletben nem érintett hagyatéki igények vonatkozásában hoz teljes hatályú hagyatékátadó végzést. Előfordulhat olyan eset is, hogy vita esetén a közjegyző a hagyatékot nem adja át senkinek, hanem bírósági letétbe helyezi mindaddig, amíg a bíróság a hagyatéki igények felől ítéletében nem rendelkezik.

dr. Moravcsik Krisztina
Iroda:  2040 Budaörs,
Szivárvány u. 3. fsz.
Telefon: 20/414-3343



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!