Kerthelység

2008. júl 30.

Tatár Sándor: Bejáró művész

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Orpheusz-könyvek

Végeláthatatlanul csak nézni, megkérdezni: mit mond a szem; aztán átlényegülve csak gondolni vagy átgondolni – mit is nézhetett, láthatott? Végül a szavak maradnak, mint a gondolat matériái, kifejezőeszközei az érzelemnek (is): hogy hát milyen ez a világ viszonylagos szemszögekből.

Érdekes, értékes és lényeges szemszög Tatár Sándoré, aki Bejáró művész című verseskötetében olyan bölcseleti megközelítést villant fel, amely csak ritkán mutatkozik meg a mai magyar irodalomban. Tatár költészete, bár a felszínen gyakorta játékos rébuszokat, szó- és jelentéstani trükköket alkalmaz, mégsem manír. A külső „versburok” alá merülve, szinte minden esetben valós tartalmat és mondanivalót találunk. A zárt(nak tűnő), de karakteresen egymásra épülő ciklusokból álló kötet darabjai olyan gondolati világot jelenítenek meg, amely a belső állapot és a külső lét közti kapcsolat keresését, pontosabban a kapcsolat lehetséges magyarázatait mutatja fel. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, van ebben a költészetben valami a Thomas Bernhard-regények figyelő, józan, a cselekmény sodrát lassan önmagába olvasztó „mozgásterek” tapasztalati anyagából. Csak persze sokkal maiabban, karakterisztikusabban, vagányabbul. A vagányság itt a birtoklott mesterségbeli tudást jelenti, ami ott feszül, jóféle kiérleltséggel Tatár minden egyes versében.
Mozgalmas, sok tanulságot, újszerűséget és esztétikai élményt hordozó kötet a Bejáró művész. Bátran ajánlható mindenkinek, akár otthoni, akár – mint a címlapfotón látható – a BKV 72-es viszonylatán való olvasásra.

Hajdu Ferenc

A könyv megvásárolható az Orpheusz Kiadónál (Budapest VI. Bajza u. 18.) és az Írók Boltjában (Budapest VI. Andrássy út 45.).

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!