Kerthelység

2010. máj 31.

Negatív kalóriák

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Ilyentájt, a fürdőszezon előtt sokan küzdünk fölös kilókkal: ezek leadásában segíthetnek az úgynevezett negatív kalóriájú ételek. Bátran iktassuk be hát őket étrendünkbe, hiszen fogyasztásukkal nemcsak a zsírégetésünk gyorsul fel, de a szervezet tél végére-tavasz elejére kiapadó vitamin- és ásványianyag-készletét is feltölthetjük.
A gyors zsírégető zöldségek, gyümölcsök, húsok és tejtermékek tisztán, vagy­is magukban jótékony hatnak a szervezet anyagcseréjére, ezért nélkülözhetetlen összetevői a fogyókúrás, valamint a testsúlyukat „kordában tartani” igyekvők étrendjének. A negatív kalória természetesen nem azt jelenti, hogy ezek az ételek egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát: a lényeg az, hogy feldolgozásukhoz jóval több energiát használ el a szervezet, mint amennyit az adott étel tartalmaz és amennyit maguk az elfogyasztott ételek átadnak. Legtöbbjük ugyanis bizonyítottan alacsony zsírtartalmú, s emellett sok – a kalóriák lebontásában segédkező enzimeket – vitamint, ásványi és rostanyagot, illetve sovány, a szervezet számára fontos fehérjéket is tartalmaz.

A purinról
A purin az összetett fehérjék egyik építőeleme, amelynek lebontásakor a szervezetben húgysav képződik. Ha a vérben a húgysav koncentrációja túl magas, húgysavkristályok rakódhatnak le a vesékben, ízületekben, ami különféle betegségek, például köszvény kialakulását okozhatja.

A fehérje maga is zsírégető hatású, de persze a fehérjeforrások között vannak egészségesebbek és kevésbé azok: erre az étrend összeállításakor mindenképpen figyelni kell. A húsok közül például a „fehérek” – halak, szárnyasok, nyúlfélék, vadak – vezetik az egészséges alapanyagok listáját: ezek ugyanis nem vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak káros zsírokat, koleszterint és egyéb méreganyagot, például purint. A halak közül pedig elsősorban a tonhal, a lazac, a tőkehalak, a rákok, kagylók azok, amelyek a legkiválóbbak a negatív kalóriájú ételféleségek sorában.

A „light” jelzés
Napjainkban számos élelmiszertípusban kapható ún. light jezésű, ám ezek nem tartoznak a negatív kalóriájú étkek sorába. Ezen ételek, italok ugyan csökkentett zsír- és szénhidráttartalmúak, viszont „normál cukros” társaiknál jóval több (aszpartám, szacharin és ciklamát eredetű) mesterséges édesítőszert tartalmaznak, így csupán energiatartalmuk alacsonyabb. Hátrányuk – amit amerikai kutatások is igazolnak –, hogy a „lightos” ételek fokozzák az ember étvágyát, ami fokozatos súlygyarapodáshoz vezethet.

Ezekre a természet tálalta fehérjeforrásokra jellemző, hogy jelentős bennük az anyagcsere-serkentő jód, de nagy mennyiségű – a „karcsúsító” hormonok előállítását ösztönző – aminosavat is merít belőlük a szervezet. Ennek alátámasztására hozzák fel példaként a szakemberek a zellert, amelyből ha kb. 30 dekányit – például saláta formájában – elfogyasztunk, feldolgozása 120-130 kalóriájába kerül a szervezetnek, miközben csak 5-6 kalóriányira rúg a pluszbevitel. Ezzel szemben egy 400 kalóriát tartalmazó desszert megemésztése során kb. 150 kalória használódik el a meglévő tartalékokból, de máris újabb 250 kalória adódik hozzá a test zsírtartalmához.

Negatív kalóriájú élelmiszerek
Zöldségek: articsóka, brokkoli, cékla, cikória, cukkini, endívia, fehérrépa, fejes saláta, gomba, káposzta, karfiol, kelbimbó, kínai kel, hagyma, padlizsán, paradicsom, póréhagyma, retek, sárgarépa, spárga, spenót, uborka, zeller, zöldbab.
Gyümölcsök: alma, ananász, banán, citrom, cseresznye, egres, eper, fehér és fekete ribizli, füge, kivi, körte, licsi, lime, görögdinnye, gránátalma, grépfrút, málna, mandarin, mangó, narancs, nektarin, málna, mandarin, őszibarack, papaya, sárgabarack, szeder, szilva, szőlő, vörös áfonya.
Húsok: tengeri halak, csirke, pulyka, nyúl, sovány borjú.
Diófélék: dió, brazil dió, gesztenye, kókuszdió, makadámdió, mandula.
Fűszerek: ánizs, bazsalikom, borókabogyó, borsmenta, cayenne bors, chili, citromfű, csípős mustár, édeskömény, fahéj, fokhagyma, gyömbér, erős paprika, kakukkfű, kardamom, koriander, petrezselyem, szegfűszeg, szegfűbors, tárkony, zsálya.
Tejtermékek: zsírszegény túró, joghurt és kefir, 40 százalék alatti zsírtartamú sajtok, 1,5 százalékos tej.
Italok: kávé, fekete és zöld tea.

Persze nem elég a kis kalóriájú ételalapanyagokat felvenni az étrendbe: hogy a végeredmény is negatív legyen, elkészítésükhöz is megfelelő konyhatechnológiát kell alkalmazni. Fontos például, hogy feldolgozásukkor a szárnyasok, halak húsáról húzzuk le a bőrt, és inkább grillezzük, pároljuk, mintsem panírozva, bő olajban süssük. Köretként is friss zöldsalátával, roppanósra párolt zöldség- vagy gyümölcskörettel és ne olajban sült rosejbnivel fogyasszuk. Természetesen a finom ízekről azért ilyenkor sem kell lemondani, hiszen a fűszerek – s közülük is különösen a friss zöldfűszerek – egy része szintén élen jár a zsírégetés gyorsításában, mint ahogy a kávé, a teák némelyike is – ez utóbbi a tein segítségével – komoly részt vállal a szervezet zsírjának „lefaragásában”. A kávéból, teából azonban ennek ellenére napi két-három csészénél több fogyasztását nem ajánlják a szakemberek.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!