Kerthelység

2010. ápr 30.

Webkamerákkal figyelemmel kísért építkezés

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A 2010. évi költségvetés elfogadása után számos területen folyik majd beruházói előkészítő munka. A költségvetésben a fejlesztési feladatokra 1,3536 milliárd, a felújítási feladatokra pedig 678 624 000 forintról határoztak. A Beruházási Iroda munkatársai jelenleg ezeknek a munkáknak az előkészítésén dolgoznak. A költségvetésben szereplő feladatok mellett a februári ülést követően már számos egyéb feladatot is meghatározott a képviselő-testület, amelyek fedezetét a céltartalékba helyezett beruházási, illetve későbbi döntést igénylő alternatív beruházásra félretett 200+700 millió forint tartalékösszeg képezi. Az idei tervezett beruházásokról kérdeztük Csuka Attila alpolgármestert.
– Az előző lapszámokban már beszélgettünk a Bálint Márton Általános és Középiskola Dulácska majori tagiskolájának várható beruházásával kapcsolatos körülményekről. Milyen új fejlemények vannak a projekttel kapcsolatban?
– Az eredeti elhatározásunk szerint 2009. március 25-én szerződést kötöttünk a pályázat nyertesével, a ZED-TBM Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.-vel. Ez az a projektcég, amely a pályázatnyertes konzorcium által jött létre, és amely megvalósítja a létesítményt, majd 2011. május 24-ét követően nyolc év időtartamra gondoskodni fog a létesítmény üzemeltetéséről is.
A szerződéskötést követően megtörtént a Dulácska majori munkaterület részleges átadása. A leendő kivitelező megkezdte a terület őrzését, illetve az előkészítés feladatait. Mai ismeretünk szerint május 15-ével lesz lehetőség arra, hogy az ideiglenes kerítések a helyükre kerüljenek, a kijelölt fák kivágását követően elkezdődjön a meglévő épületek bontása. Fontos információ a lakosság részére, hogy a beruházáshoz szükséges szállítások az M0-s útvonalról a Kinizsi utca bekötő szakaszát érintve az építés helyszínéig, illetve ha Budakeszi irányából történik szállítás, akkor a Schöller körforgalom érintésével a vasúti híd alatt áthaladva az Őrház utca–Kinizsi utca útvonalon történhet. Már előre szeretném kérni a Dulácska major környezetében élők megértő türelmét, hiszen várható, hogy a bontás, építés során a megszokott nyugalom helyett kismértékű zajra kell felkészülni ezen a területen.
Közbeszerzési pályázatot írtunk ki arra, hogy jól felkészült szakértőkből választhassa ki a képviselő-testület a beruházó tevékenységét ellenőrző műszaki felügyelőt. A jelentkezők közül az április 22-ei testületi ülésen lesz lehetőségünk választani. A kiválasztott pályázóval kapcsolatos eredményhirdetés április 23-án lesz, majd az új közbeszerzési törvényre is figyelemmel 2010. május 13-án köthetünk vele szerződést. Elgondolásunk szerint az építés helyszínét webkamerákkal fogjuk folyamatosan „megfigyelni”, amely 24 óra időtartamban fog működni, s a lakosság a honlapon keresztül tudja az építés minden fázisát figyelemmel kísérni.
– Milyen munkálatokra számíthatunk a közeljövőben a Munkácsy Mihály utcában és környékén?
– Amint azt az olvasók is tudják, a Munkácsy Mihály utca (Főutca) teljes körű rekonstrukciójára kerülhet sor – a polgármesteri hivatal és egyéb épületek építése mellett – abban az esetben, ha a Munkácsy Mihály utca a Magyar Állam tulajdonából 2010. május 14-ig az önkormányzat tulajdonába, kezelésébe kerül. Ennek a tervezési területnek egyik határpontja a Szabadság tér, amelynek átépítésével nem számol a fentiekben említett Főutca-projekt. A Szabadság térre fut be a Géza fejedelem útja, a Munkácsy Mihály utca és a Kápolna utca. Az útkanyarban található csomópont számos baleset helyszíne volt, körülményes és idegenek számára nehéz közlekedési helyzetet teremt a balra kanyarodó forgalomnak. E körülmények okán szükségesnek tartjuk a csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítését, amelynek tervezésére javaslatot teszünk az áprilisi ülésen.
Hozzáfogtunk a Munkácsy Mihály utca 79. szám alatt korábban elhelyezett – a Városüzemeltetési Csoport munkájához tartozó – nagy mennyiségű még használható alap- és segédanyag elszállításához, illetve az itt selejtezett anyagok konténeres elszállításához. Várhatóan április 20-áig megtörténhet a jelenleg még kapuval elzárt hivatali intézményterület bejáratának átalakítása (a kapuk végleges eltávolítása). Új burkolat kerül a telekingatlan teljes hosszában, és a lakosság számára átjárható lesz a terület a nap minden órájában. Ez az ingyenes – a központban található – ideiglenes parkoló reméljük, enyhíteni fogja azokat a parkolási feszültségeket, amelyek a Munkácsy Mihály utca jelenlegi szűkös parkolóhelyzetét jellemzik. A kapuponton kamerákat helyezünk el azzal a céllal, hogy minden illetéktelen tevékenységet figyelni tudjunk. A teljes terület belső szakaszhatárait bekerítjük, illetve minden pontján közvilágítás lesz. Személykapu-kijáratot helyezünk el a kerítésen azzal a céllal, hogy a Kálvária köz kiépített útjain keresztül gyalogosan el lehessen érni, illetve hagyni a parkolót. Az előkészítés rövid szakaszában történik a föld és törmelék elszállítása a területről, ami zavarhatja az amúgy is nagy forgalmú Munkácsy Mihály utca forgalmát, amiért előre is elnézést kérünk. Nagyméretű táblákon hívjuk fel a lakosság figyelmét az ingyenes és igénybe vehető új ideiglenes parkolóra.
A Munkácsy Mihály utca átépítése miatt ideiglenes – áthaladó – buszvégállomás kiépítésére hozott határozatot a képviselő-testület. Ezt az autóbusz-végállomást a Géza fejedelem úton a Nyár utca és a Kossuth köz közötti útszakaszon kell megvalósítanunk. A tervek elkészültek, és még ebben a hónapban benyújtjuk engedélyezésre.
A képviselő-testület döntése alapján a Dózsa György utca átépítésére is készült terv, amelynek most a kiegészítését rendeltük meg. A tervet már beadtuk engedélyezésre. A Munkácsy Mihály utca építése idejére – várhatóan a Rác tér és Munkácsy Mihály utca között – a jelenlegi egyirányú utcát kétirányúsítjuk, és az építési munkák befejezését követően ismét egyirányú lesz. E munkák során a jelenlegi légvezetékoszlopokat elbontjuk, a rajtuk lévő vezetékek pedig térszínt alá kerülnek.
– A két nagy projekten kívül a 2010. évi költségvetés elfogadása után számos területen folyik majd beruházói előkészítő munka. Melyek lesznek ezek?
– Az önkormányzat képviselő-testülete egy éve, 2009. márciusi határozatában döntött a Szent István–Meredek–Kinizsi–Bajor Gizi–Kerekdomb–Bajcsy-Zs. út–Hegyalja–Kápolna út, valamit a Vasút utca M7-es kereszteződéseknél parkosított felületek kialakításáról. A feladatra kiírt pályázatot az ÉP-KERT Kft. nyerte el, amely a Kápolna, Árpád, Kossuth utca által határolt terület kivételével elismerésre méltóan valósította meg a feladatot. A kivételként említett területen csak azért nem volt eredményes, mert forráshiány miatt ennek a feladatnak az idei megvalósítására kértük fel. Az április 22-ei képviselő-testületi ülés kedvező döntése esetén ezt a munkát – rövid szerződéskötési szünet után – még áprilisban el szeretnénk kezdeni.
Az előző évben alapos előkészítést végeztünk, hogy a Józsefhegy utca elkészült vízelvezetési terve nyomán majd ebben az évben lehetőségünk legyen a Józsefhegy utcáról lefolyó felszíni vizet a Dózsa György utcai csatlakozó ponton „összeszedni” és a Dózsa György utca 53/2. szám alatti telken keresztül a Hosszúréti patakba közvetlenül belevezetni. A feladattal összefüggésben költségvetési tételsort határoztunk el a költségvetésben, így most nyílt arra lehetőség, hogy a korábbi előkészítés nyomán a munkát mihamarabb elkezdjük és a nagyobb tavaszi csapadékot megelőzően a levezetést kiépítsük.
Még 2008-ban határozott arról a képviselő-testület, hogy évente meghatározott rendben cseréljük le a város utcatábláit. A 2008–2009. évi fejlesztést követően idén a Tükörhegy táblázása következik, s ha a munka során a pénzügyi lehetőségek megengedik, a Józsefhegy irányába is lecseréljük a régi utcatáblákat. A régi utcatáblákat visszabontották, illetve bontják. A lakosság rövidesen találkozhat azzal a felhívásunkkal a honlapon, amely arról ad hírt a környező településeknek, hogy ha bármelyik önkormányzat ezeket a régi táblákat még használni tudja, önkormányzatunk térítésmentesen átadja részükre.
Az előző évben elkészítettük a Szérűskert, illetve a Szent István utca és Dózsa György utca–Tüskevár köz által határolt területre azt a közparkfejlesztési koncepciót, amelyet a képviselő-testület elfogadott. Sikerült befejeznünk az elfogadott koncepciótervek pontosítását, amit az áprilisi ülésen mutatunk be a képviselő-testületnek.
A képviselő-testület tíz éve szeretne kerékpárutat kiépíteni Törökbálinton – mindeddig sikertelenül. Legutóbb Budaörs Kistérség Többcélú Társulásával együtt akartunk pályázaton megvalósítási forráshoz jutni. Az előző év novemberében hozott testületi határozat nyomán a megtervezett kerékpárút további alternatív nyomvonalterve megvalósítási tanulmányának elkészítésére teszünk javaslatot a testület áprilisi ülésén.
Lakossági költségvállalással befejeződött a Zsák utcai szennyvízhálózat kialakítása, illetve még áprilisban befejezhetőnek látszik a Zengő utcai szennyvízcsatorna. Ez utóbbi esetében a külterületi utak karbantartása keretének terhére a Zengő utca útfelújítása is elkezdődik.
A hónap elején hozzáfogtunk az önkormányzati tulajdonú utakon a tél okozta kátyúkárok elhárításához. Megkötöttük a keretszerződést, a vállalkozó a munkát megkezdte.
Az utolsó simításokat végzi a kivitelező a Zimándy Ignác Általános Iskola hom­lokzatfelújításán.
A munkaterületet még márciusban átadtuk az Intersys Kft. részére, amely a törökbálinti elektromos hálózatok alatti, illetve az utak, járdák járhatóságát akadályozó élő fák nyesését, vágását végzi.
– Hol számíthatunk út- és járdafelújításokra?
– A képviselő-testület április 22-ei ülésén bemutatjuk a képviselők által kezdeményezett járdafelújítások, -építések, illetve külterületi útfelújítások javaslatait. Mindkét esetben sor kerül a műszaki tartalom előzetes felmérésére, hogy ezek ismeretében dönthessen a testület a munkákról, amelyeket a döntést követően haladéktalanul elkezdünk.
Közbeszerzési pályázaton kértünk tervezésre vonatkozóan javaslatot az ún. 1+1 forintos útfelújításokhoz. Jelenleg az Alsóerdősor utca II. üteme, az Árpád utca, a Köztársaság tér, az Ady Endre utca, a Meredek utca, a Jókai Mór utca és a Kerekdomb utca útburkolat-felújítási tervezési munkáira rendelkezünk ajánlatokkal. A nyertes pályázóval napokon belül szerződünk. Várhatóan a Köztársaság téri útburkolat felújítását az engedélyezést követően a nyári szünetben el lehet kezdeni, hogy ne akadályozza az iskolai munkát.
A Szent István utca 63. előtt, illetőleg a Bajcsy-Zs. út–Téglagyár utca előtt gyalogos átkelőhelyek építésére kértünk és kaptunk jogerős építési engedélyt. Azok az utak, amelyeken ezek a gyalogátkelőhelyek létesülnének, a Magyar Állam tulajdonában vannak, így önkormányzatunk a jogerős építési engedély ellenére nem foghat hozzá a kivitelezéshez. A Magyar Államot mint tulajdonost a gyalogátkelőhely építését tekintve a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ képviseli. Értesítésünkre, kérésünkre a tulajdonosi jogokat ellátó főhatóság a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t jelölte ki e munkák kivitelezésére. Arról rendelkezünk információval, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. e munkákkal kapcsolatban kiírta a közbeszerzési eljárást. A lezárást követően értesítenek bennünket, hogy a munkák ellenértékeként milyen összeget kell átutalnunk a munkavégzéshez. Ebből az összegből majd le kell vonni azt a 7,5 millió forintot, amely a Bajcsy-Zs. út–Téglagyár utcai sarkon készülő középszigetes gyalogátkelőhely építését pályázati támogatással egészíti ki.
A Bajcsy-Zs. út Árpád utca közötti (2010. május 1-jétől Sportpark utca elnevezésű) terület tervezett munkáiból még hiányzik a Bajcsy-Zs. úton a Deák Ferenc utcánál lévő autóbusz-megálló továbbépítése. A bővített autóbusz-megálló miatt – néhány ingatlan előtti szakaszra – zajvédő falat telepítünk, illetve gyalogátkelőhelyet építünk a Deák Ferenc utca vonalánál.
A 8103. jelű úton (Törökbálintot és Érdet összekötő út) a Virágtanya előtti területen egymással szemben két autóbusz-megálló található, amelyek környezete, állapota a felépítményekkel együtt rendezetlen. Ez az út a Magyar Állam tulajdonában, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van. Annak érdekében, hogy a körülmények – buszöböl kiépítésével – változzanak, kezdeményeztük a kezelőnél annak engedélyezését, hogy önkormányzatunk vállalva a költségeket, ezt a teljes körű átalakítást, felújítást mihamarabb elvégezze. A 8-10 millió forint körüli költség biztosítására javaslatot tettünk az április 22-ei képviselő-testületi ülés résztvevőinek.
– Mi a helyzet az óvodákkal és bölcsődékkel?
– Az Árpád utcai új hatcsoportos óvoda kivitelezője, a Kalotherm Zrt. 2010. január 27-én készre jelentette az épületet. 2010. február 22-én megkezdtük az átadás-átvételi eljárást, amelyet 2010. március 29-én lezártunk azzal, hogy a hibalistában szereplő, még elvégzendő munkák elkészítése mellett a kivitelező 2010. április 15-ig felelősen őrzi az épületet. Önkormányzatunk megkötötte azokat a közüzemi szolgáltatói szerződéseket, az elektronikus őrzésvédelemmel kapcsolatos megállapodásokat stb., amelyek április 15-ét követően lehetővé teszik a létesítmény átvételét. A Bóbita Óvoda vezetőjének kérésére a nyári szünetig nem költözik a Bajcsy-Zs. út 43. szám alatti épületből az óvoda az új létesítménybe. Azt gondoljuk, célszerű a nyári szünetet követően az új óvoda tényleges birtokbavételét a gyerekekkel lehetővé tenni. Ennek időpontja 2010. július 25. Alkalmas cserelétesítmény hiányában évek óta halasztódik a Szérűskert Bölcsőde felújítása. Évről évre próbálkozik önkormányzatunk a felújításhoz pályázati forrást szerezni. A képviselő-testület legutóbbi döntése szerint a Tölgyfa utca környezetében vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy alkalmas önkormányzati területen milyen férőhelyszámmal lehet a lehető legrövidebb időn belül létrehozni bölcsődét. Elgondolásunk szerint egy itt megvalósuló bölcsőde adna lehetőséget arra, hogy a jelenlegi Szérűskert Bölcsőde átköltözése után a régi bölcsőde felújítása elkezdődhessen. A felújítás befejezését követően célszerű lenne a Tölgyfa utcai bölcsődét a Szérűskert Bölcsőde tagintézményeként tovább működtetni. Örömünkre szolgál, hogy – most először – közel 80 millió forint támogatásra tartotta érdemesnek felújítási elgondolásunkat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Programja. Erről a jó hírről fogjuk értesíteni a képviselő-testület az áprilisi ülésen.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!