Kerthelység

2010. ápr 30.

Idő-, pénz- és papírmegtakarítás

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

2008 októbere óta az önkormányzat képviselői már csak elektronikusan kapják meg az önkormányzati ülések anyagait. A Települési Testületi adatTár amellett, hogy pénzt takarít meg az önkormányzatnak, jelentősen megkönnyíti a képviselők munkáját is. A rendszerről Székely Katalinnal, a Szervezési Iroda irodavezetőjével beszélgettünk.

– Tavaly év vége óta működik a Települési Testületi adatTár, röviden a TTT. Pontosan mit jelent ez?
– A Települési Testületi adatTár elnevezésű rendszer egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi a képviselő-testület számára, hogy a testületi munkához szükséges dokumentációk folyamatosan a rendelkezésükre álljanak. Az alkalmazást a 4D SOFT Számítástechnikai Kft., Törökbálint hivatalos honlapjának üzemeltetője fejlesztette ki. A rendszer interneten keresztül a ttt.torokbalint.hu címen érhető el azon felhasználók számára, akik rendelkeznek szükséges jogosultságokkal, így ők bárhol és bármikor hozzáférhetnek az adattárhoz.
– Mióta van használatban a TTT?
– Először „élesben” a 2008. október 9-ei képviselő-testületi ülésen dolgoztunk a rendszerrel. Polgármester úr kezdeményezte az elkészítését, amellyel a kft.-t bíztuk meg, létrejöttében Weiler Róbert webmesternek volt nagy szerepe.
– Milyen már most látható előnyei vannak a rendszernek?
– A TTT alapvetően a képviselő-testületi munka „papírmentessé” tételére jött létre. A rendszer használatával havonta közel egy raklapnyival kevesebb papírra van szükség, ezáltal jelentős mértékben tudtuk csökkenteni a nyomtatási és egyéb költségeinket. Másik fontos szempont volt, hogy a képviselő-testületi, bizottsági ülések dokumentumai egységes rendszerben, elektronikusan elérhetők legyenek. Ezenkívül a TTT azért is előnyös a polgármesteri hivatal és az önkormányzat számára, mert a testületi dokumentumok elkészítésével időt is megtakarítunk. Az adattárban gyorsan és egyszerűen lehet a különböző dokumentumokat előállítani és a hivatal dolgozói egy felhasználóbarát, magyar nyelvű, a hivatal ügyviteléhez alkalmazkodó környezetben tudják ezeket a rendszerbe feltölteni és beállítani vagy később megkeresni. A TTT alkalmas arra, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján (www.torokbalint.hu) a lakosság számára is elérhetővé váljanak a rendszerbe feltöltött – nyilvános – dokumentumok. Így például a bizottsági és képviselő-testületi ülések meghívói, az előterjesztések, illetve a bizottsági és képviselő-testületi határozatok, jegyzőkönyvek.
– A hivatalon belül kik foglalkoznak a rendszer üzemeltetésével?
– A TTT adatokkal való feltöltésével a Polgármesteri Hivatal Szervezési Irodája foglalkozik. Fejlesztésében folyamatosan információval láttuk el a céget, ezáltal sikerült egy olyan rendszert létrehozni, amely tökéletesen alkalmazkodik a hivatal érintett irodájának igényeihez.
– Nem okozott gondot a rendszerre való átállás a dolgozók körében?
– A polgármesteri hivatalban a rendszerre való átállás és annak használata nagyon gyorsan megtörtént, a kollégák hamar elsajátították a működését. Hasonló volt a helyzet a képviselő-testület tagjaival is: notebookokat kaptak és már az első ülésen, amikor használtuk a TTT-t, látszott, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a képviselők is nagyon hamar megtanulták a használatát.
Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!