Kerthelység

2010. ápr 30.

Kényszerű várakozás

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Április van. A Munkácsy Mihály utcában lakók lélekben talán már felkészültek a várható építkezés viszontagságaira. Mégsem kezdődtek el a munkák. Mi ennek az oka? Erről kérdeztük Tóth-Deme Miklóst, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatóját.

– Vezérigazgató úr! Arra készültünk, hogy az első teherautók a tél végi havas latyakot dagasztják majd a Munkácsy Mihály utcában. Már virágban állnak a gyümölcsfák, de a teherautók sehol sincsenek. Hogy lehet ez?
– Sajnos a támogatási szerződést még mindig nem tudtuk aláírni. Törökbálint önkormányzata minden, a szerződéshez szükséges előkészítő munkát elvégzett, és már februárban készen álltunk az aláírásra. Kiderült azonban, hogy a Munkácsy Mihály utca tulajdoni lapjáról a földhivatalnál nem töröltek egy bejegyzést, amely még az M0-s körgyűrű építésekor került a lapra. Akkoriban a Magyar Állam kisajátítás alá vonta az utca területét, mert az erdőn át egy felvezető út létesítését tervezték, amely a Munkácsy Mihály utcán keresztül a körgyűrűhöz csatlakozott volna. Ezt a tervet akkoriban szerencsére elvetették, de a kisajátítási bejegyzést a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azóta sem töröltette a tulajdoni lapról. Amíg ez nem történik meg, addig nem kapjuk meg az útépítési engedélyt és ezért a támogatási szerződést sem tudjuk aláírni.
– Az építkezés megkezdéséhez már minden készen áll. Mit lehet tenni, hogy ez az adminisztrációs gond elháruljon?
– Amint a problémára fény derült, azonnal felkerestük a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t és kértük a széljegyzet töröltetését. Sajnos azonban erre a mai napig nem került sor. Folyamatosan próbálkozunk az ügy felgyorsításával, de a bürokrácia malmai nagyon lassan őrölnek, és gyakorlatilag nem sokat tehetünk azon kívül, hogy várunk, hívogatjuk őket és reménykedünk. És az országgyűlési választások sem a folyamat felgyorsítása irányába hatnak, ugyanis mindenki kivár. A támogatási szerződés aláírási határidejének módosítását kérelmeztük. Ezt meg is kaptuk, így 2010. május közepéig még van remény, hogy tisztázódjon a helyzet.
– Ezek szerint semmi biztosat nem tudhatunk az építkezés megkezdésének időpontjáról?
– Mivel az önkormányzat részéről minden tőlünk telhető előkészületet megtettünk, a munkák megkezdésének időpontja most már nem rajtunk múlik. Itt toporgunk a rajtvonalon és várjuk, hogy végre eldördüljön a startpisztoly. Sajnos azonban kénytelenek vagyunk megvárni, amíg a versenybírók elvégzik a szükséges adminisztrációt, és végre engedélyt adnak a munka megkezdésére. Reméljük, már nem kell sokáig várnunk.

H.Ö.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!