Kerthelység

2010. ápr 30.

A jegyző válaszol

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

A környezet tisztán tartásával kapcsolatos szabályok

Tisztelt Lakosság!
2010. április 1-jétől az ¼ m3-t meg nem haladó tömegű építési törmelék elhelyezése ingyenes és helyszíne – a  szennyvíztisztító telep mellett található – hulladékudvar, időpontja: hétfői munkanapokon 7–15 óráig.

A zöldhulladék kihelyezésére kizárólag március 16. és április 15., valamint október 1. és november 1. között van lehetőség. Ezen időtartamon túl tilos zöldhulladékot a közterületre kihelyezni.
Felhívom a figyelmet arra, hogy a zöldhulladékokat az ingatlanuk elé rendezetten, a közlekedést nem akadályozva helyezzék ki és az alábbiakat szíveskedjenek betartani: a gallyakat és nyesedékeket 1 m-nél nem hosszabb darabokra vágva, kötegelve; lombot pedig (kb. max. 20 kg-ig) olyan zsákba, amely az elszállítás során nem szakad ki. A lombot tartalmazó zsákba egyéb hulladékot (sittet, földet, hamut, háztartási hulladékot) ne tegyenek.
Csapadékvíz-elvezető árkot betömni, a víz elfolyását megakadályozni, a szennyvizet, mosogató- és fürdővizet kiereszteni szigorúan tilos. Az árok tisztítása során keletkező földet – telefonon történő egyeztetés (20-911-2423) után – a Településüzemeltetési Csoport ingyen elszállítja.
Kertihulladék-, avarégetés: belterületen tilos, a többi területen pedig minden hét hétfőn – abban az esetben, ha az munkaszüneti nap, akkor a soron következő munkanap – este 17–20 óra között. Természetesen az égetési tilalom esetén sehol, semmilyen időtartamban sem lehet égetni.
Az ingatlanok előtti közterület rendben tartásával kapcsolatos kötelezettségek:
– a kerítés és az úttest között lévő zöldsáv teljes területének gondozása, a járdán, úttesten a biztonságos közlekedést akadályozó kihajló faágak nyesése, bokrok nyírása, mind a zöldsáv, mind a járdaszakasz  tisztán tartása;
– útkereszteződésekben, gyalogos átkelőhelyeken bokor, sövény, összefüggő zöld növényzet esetében a közút szélétől számított 10 méter hosszan 60 cm magasságra történő rendszeres visszavágása;
– kapubehajtók, útcsatlakozások esetében a terület lejtésviszonyait is figyelembe kell venni és az ott lévő zöld növényzetet úgy kell karbantartani, hogy az a balesetmentes közlekedést, a kilátást és a láthatóságot biztosítsa.

Kutyatartók figyelmébe!
Felhívom a figyelmüket arra, hogy a jegyző által – a korábbi években – a város különböző pontjaira meghirdetett veszettség elleni védőoltás megszűnt. Házi kedvenceik veszettség elleni védőoltásáról egyénileg minden ebtartónak magának kell gondoskodnia. Kérem a kutyatartó gazdákat, hogy ebük veszettség elleni védőoltásával kapcsolatban szíveskedjenek felkeresni állatorvosukat.
A következő  számban az ebtartás szabályait ismertetjük.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!