Kerthelység

2010. márc 31.

Itt az idő!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Csenger-Zalán Zsolttal, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjével

Április 11-én Magyarország újraválasztja parlamentje képviselőit. Azt hiszem, ha különböző okokból is, de mindannyian nagyon várjuk ezt a napot. A kampány egyik része már folyik. A plakátokról kedvesen mosolyognak ránk az elmúlt évek kormányzati politikájából oly jól ismert arcok. Mintha mi sem történt volna. Mintha nem hallanánk nap mint nap újabb és újabb hajmeresztő visszaélésekről. Közben a Fidesz és a KDNP is hivatalos választási kampányának megnyitására készülődik. A rajt március 15-én a Dózsa György téren tartott ünnepi nagygyűlés lesz.  Az előkészületekről Csenger-Zalán Zsoltot, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét kérdeztük.

– Itt az idő!  Március 15-én a Fidesz is megnyitja választási kampányát, nem egészen egy hónap múlva pedig az urnákhoz járul Magyarország. Hogyan telnek a választások előtti utolsó hetek?
– Sok munkával. A hivatalos kampány még csak most kezdődik, de addig is sok a dolgunk! Januárban egy kérdőívet juttattunk el minden választókerületi háztartásba. Arról érdeklődtünk, mi az, ami a legjobban foglalkoztatja ma az embereket. Milyen változtatásokat szeretnének, milyen ötleteik vannak, amelyekkel előbbre vihetnénk az ország sorsát? Nagyon megtisztelő számomra, hogy több mint 2500 ilyen kérdőívet küldtek vissza nekem. Ez azt mutatja, hogy az embereket igenis érdekli, hogyan fordul az ország sorsa, és nagyon sokan tenni is akarnak a változásért. Az emberek időt és energiát áldoztak arra, hogy véleményüket megosszák velem, és ezzel segítsék a munkámat a választásokig, és ha bizalmat kapok a választók többségétől, akkor parlamenti képviselőként az országgyűlésben is. Ezúton is köszönöm nekik ezt a segítséget.
– A válaszokból ítélve milyennek érzi a választók hangulatát?
– Jóval nyugodtabb a helyzet, mint négy évvel ezelőtt. Ez úgy gondolom, annak is köszönhető, hogy az utóbbi hónapok történései nagyjából tiszta vizet öntöttek a pohárba. Ha visszaemlékszünk, négy évvel ezelőtt a médiában még száguldott a Pannon puma, a hazugságáradat szinte elöntötte az országot. Most már mondhatnak bármit, az emberek inkább a saját szemüknek hisznek. Persze rengeteg a megoldásra váró probléma, és sokan nehezen viselik a válsággal járó megpróbáltatásokat. Sok család jutott kilátástalannak tűnő helyzetbe. De a hangulat talán most már inkább bizakodó. Bíznak a változásban. Ez abból is látszik, hogy rengetegen jelentkeztek, hogy önkéntesen segítsék a Fidesz munkáját. 12 500 kopogtatócédulát kaptunk. Soha még ennyit nem gyűjtöttünk ezelőtt.
– A jelöltséghez ennél jóval kevesebb is elegendő lett volna. Miért kell ilyen sok cédulát gyűjteni?
– Itt nem csak egyszerűen a számokról van szó! Minden leadott cédula egy beszélgetés eredménye. Magam is jártam az utcákat, becsöngettem házakba és beszélgettem az emberekkel, ahogyan a segítőim is ezt tették. Ezek a beszélgetések azok, amelyekért érdemes személyesen elmenni minden egyes céduláért. Közösségek születnek, az együtt dolgozók átélik a közös és eredményes munka örömét.
– Milyen javaslatok érkeztek? Mi foglalkoztatja leginkább az embereket?
– Először arra számítottam, hogy az emberek leginkább a helyi problémákat vetik majd fel, a mindennapi helyi gondjaikkal fordulnak hozzánk. Érkeztek persze ilyen megkeresések is, de a legtöbb válasz az ország helyzetével foglalkozott. Pontos statisztikákat készítettünk. Két központi problémakör rajzolódott ki. Az első és legtöbbször megfogalmazott igény az elszámoltatás és a korrupció felszámolása. A második pedig a munkahelyteremtés. Ebből látszik, hogy az emberek nagyon jól látják, egyrészt, hogy véget kell vetni az állami vagyon elherdálásának, a végtelen korrupciónak. Másrészt, hogy támogatni kell a kis- és középvállalkozókat, a hazai vállalkozásokat, mert tömegesen csak ők képesek munkahelyeket teremteni. Ez a két pont a Fidesz programjának mindig is a fő pillére volt. Ami számomra a legmeghatóbb volt, hogy nyugdíjasok százai írtak nekünk. Azt írták, hogy persze fontos a nyugdíjak szinten tartása, de most mégis az a legfontosabb, hogy a fiataloknak legyen munkájuk. Hogy mindenki dolgozni tudjon. Hiszen csak így lehet termelni, így lehet majd fedezetet teremteni a nyugdíjakra is.
– Mi a helyzet azokkal, akik nem azonosulnak a Fidesz célkitűzéseivel? Kaptak válaszokat baloldali érzelmű emberektől is?
– Igen, kaptunk ilyen kérdőíveket is, és személyes találkozásaim során is volt alkalmam beszélgetni olyanokkal, akikkel talán nem egyezik a világnézetünk. De a lényegben, az ország sorsát érintő kérdésekben egyetértettünk. Ezek a beszélgetések legalább olyan fontosak számomra, mint a szimpatizánsok biztatása. Hiszen ha bizalmat kapok, én a választókerületem összes polgárát szeretném képviselni. Minden képviselőjelölt választott magának egy jelmondatot. Az enyémet Winston Churchilltől kölcsönöztem, és valahogy így hangzik: „Nemcsak ahhoz kell bátorság, hogy az ember kiálljon és beszéljen, hanem ahhoz is, hogy leüljön és meghallgassa a másikat.”
– Hol találkozhatnak önnel a választók személyesen még a voksolás előtt?
– Most szervezzük az úgynevezett képviselő-jelölti fogadónapokat. Hangsúlyozottan nem fórumokat akarunk tartani, ahol a jelölt elmondja a magáét, aztán mindenki hazamegy. Inkább beszélgetéseket szeretnék, ahol érdemi eszmecserét tudok folytatni a választóimmal. Az egyes településeken szórólapokon és plakátokon értesítjük majd az embereket a találkozók időpontjáról.
– A Fidesz nagyon vezet a közvélemény-kutatások alapján, de a Jobbik is erősödik. Mi erről a véleménye?
– Minden zavaros, hanyatló időszaknak egyenes velejárója a radikális pártok megerősödése. Abban azért szinte mindenki, politikusok, politológusok és az utca embere is egyetért, hogy a választások után valószínűleg a Fidesz fog kormányt alakítani. A felelősséget tehát a Fidesznek kell majd viselnie. A Jobbiknak nincs vesztenivalója. Nyugodtan ígérhet, mondhat tehát bármit. Az a kérdés, hogy meg tudná-e valósítani ezek az ígéreteket. Egyértelműen nem. De mint tudjuk, „a  kibicnek semmi se drága”. A Fidesz ma az egyetlen olyan párt, amelynek elegendő ereje, támogatottsága van ahhoz, hogy az ország kormányrúdját újra a jó irányba állítsa. Mint azt Orbán Viktor az évértékelő beszédében megfogalmazta, minél egységesebb akarat, támogatás áll a Fidesz mögött, annál mélyrehatóbb változásokat érhetünk el. Ezért hívunk és várunk mindenkit, aki azért szeretne tenni, hogy Magyarország végre kilábaljon kilátástalan helyzetéből!
Jöjjenek és szavazzanak a Fidesz-KDNP jelöltjeire és a Fidesz-KDNP listájára! Itt az idő!



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!