Kerthelység

2010. márc 31.

Evangelizáció az internet segítségével

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Horváth István Sándor atya, Zalalövő plébánosa 2004-ben indította el az e-vangélium küldő szolgálatot. Az azóta 21 ezer olvasóhoz eljutó hírlevél igen népszerű az internetet használó katolikus hívek között. Plébános atyával többek között az egyház és az internet kapcsolatáról is beszélgettünk.
– Az ön nevével egyházi körökben sokan találkozhattak. Bemutatkozna azon olvasóinknak, akik még nem találkoztak a nevével?
– Zalaegerszegen születtem 1969-ben. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségiztem 1988-ban. A győri és a budapesti szemináriumban végzett teológiai tanulmányaim után 1994-ben szenteltek pappá, azóta a Szombathelyi Egyházmegyében végzem papi szolgálatomat. 2002–2004 között Budapesten voltam, majd három évig Rómában egyházjogot tanultam.
– Ezenkívül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának irodaigazgatója volt, jelenleg pedig egy 3000 fős település plébánosa. Nem érezte visszalépésnek az eddigi feladataihoz képest?
– Az egyházi szolgálatot végzőket csak ritkán motiválja a karrier. Én is azok közé tartozom, aki szívesebben végzem munkámat terepen, közvetlen kapcsolatban az emberekkel, a hívekkel, mint magas hivatalokban. A hároméves központi szolgálatot püspököm iránti engedelmességből vállaltam, annak tudatában, hogy nem tart örökké a hivatali munka. A tanulmányi továbbképzésre pedig szívesen vállalkozik az ember. Meggyőződésem, hogy a jó Isten püspököm közreműködésével mindig oda állít, ahol szükség van rám.
–  Ön találta ki a Napi Evangélium „hírlevél küldő” rendszert. Elmondaná ennek a történetét?
– Az internetes e-vangélium küldő szolgáltatás valóban az én találmányom. Még 2004 nyarán jött az ötlet, az isteni sugallat, ami gyorsan megvalósult. Ez akkoriban történt, amikor az e-mailes hírlevelek még igencsak gyerekcipőben jártak. Az ötlet egyszerű: mindennap elküldöm azt az evangéliumi részletet, amely azon a napon a liturgikus rendnek megfelelően elhangzik a szentmiséken. Amikor az első hónapokban a folyamatos feliratkozások alapján láttam, hogy igény van az ilyen lelki táplálékra, fél év múlva egy imával és egy, az evangéliumot magyarázó elmélkedéssel bővítettem az e-mail tartalmát. Az e-vangélium e-mailre bárki feliratkozhat a következő oldalon: http://evangelium.katolikus.hu/. Jelenleg 21 ezer napi olvasó kapja az e-vangéliumot, s ez a szám havonta kb. 300 új feliratkozóval bővül. A szolgáltatás kezdete óta közel 20 millió evangéliumi üzenet érkezett a lista tagjaihoz. Apró cseppek ezek, amelyek a visszajelzések szerint napról napra valóban hasznos segítséget nyújtanak a lelki növekedéshez. A lista folyamatos bővülése egyébként annak köszönhető, hogy az emberek továbbadják egymásnak. Aki felfedezte az értékét és épül általa, az másoknak is ajánlja. Más reklámra nincs is lehetőség, de nem is kell ennél jobb ajánlás.
–  Tavaly karácsonyra jelent meg a könyve Szívünkben mély nyomot hagyott címmel. Mit kell tudni a kiadványról?
– Az e-vangéliumhoz fűzött magyarázatok hétköznapokon rövidebbek, vasárnapokon hosszabbak, részletesebbek. Az említett könyv három kötete, amely az Új Ember Kiadó gondozásában jelent meg, a három esztendő (A-B-C liturgikus év) vasárnapi és ünnepnapi elmélkedéseit tartalmazza. Tulajdonképpen egy prédikációs segédkönyv, amelyet egyrészt papok használhatnak, amikor vasárnapi szentbeszédeikhez készülnek, másrészt a hívek is lelki hasznukra olvashatják. Az igehirdetés papi szolgálatom egyik legfontosabb feladata, de minden pap számára rendkívül fontos. Isten üzenetét hitelesen kell magyaráznunk, ami sok egyéni elmélkedést kíván. Hasznos, ha a papok egymással is megosztják lelki kincseiket, mert ezáltal még inkább gazdagodhatnak lelkiekben a hívek. A most megjelent három kötet a 2005–2007-es évek elmélkedéseit tartalmazza. Reményeim és terveim szerint idén ősszel a 2008–2010 közötti elmélkedések is megjelennek nyomtatott formában.
Mind az e-mailes e-vangéliumot, mind a könyvet azoknak ajánlom, akik a szentíráson keresztül szeretnék Istent megismerni. Személyes tanúságtétel ez a hitemről, hivatásomról.
– Ön rendszeresen ír a Família magazinba (a Kárpát-medencei családi magazin internetes változata) és a Talentum internetes játék megszervezője volt. Plébániájának honlapja igen tetszetős. Miért tartja fontosnak, hogy az egyház éljen a média adta lehetőségekkel?
– A modern világ, a gyors fejlődés számos új technikai eszközt ad a kezünkbe, amelyeket a különféle területeken dolgozó szakemberek különféleképpen használnak fel. Az egyház Krisztustól kapott küldetésének megfelelően akarja felhasználni ezeket az eszközöket. Az internet segítségével az evangélium üzenetét, Krisztus tanítását is el lehet juttatni az emberekhez. Nem szabad idegenkednünk ezektől az új lehetőségektől, ha az evangelizáció szolgálatába állíthatók. Csak egy kis leleményességre, egy apró ötletre van szükség, s már jóra is használható. Főként a fiatalok érhetők el ezen az új fórumon. Hiszen elsősorban ők azok, akik szívesebben olvasnak híreket a világhálón, mint hogy kezükbe vegyenek egy nyomtatott újságot. S ha ők az interneten töltik idejük és szabadidejük jelentős részét, akkor itt kell őket megszólítani az evangélium üzenetével.
– Plébániájának kórusa szintén nagy népszerűségnek örvend. Róluk mit kell tudnunk?
– A zalalövői plébánia Szent Veronika kórusát 2007 novemberében alapítottam, azóta a fiatalok rendszeresen zenélnek, énekelnek az ifjúsági miséken. Egyre több felkérés érkezik, hogy ifjúsági találkozókon vagy más egyházi rendezvényeken lássuk el a zenei szolgálatot, s ezeknek mindig örömmel teszünk eleget. A kórus már három cd-lemezt adott ki rövid fennállása alatt. Mindhárom a kórus zenei vezetőjének, Takács Attila zeneszerzőnek a műve. A Téren és időn át Betlehembe című lemez karácsonyi témájú volt. A második lemez (E kendő rejti arcát) a kórus névadójának, Szent Veronikának a történetét dolgozza fel, s azon keresztül Jézus szenvedésének történetét mutatja be. A harmadik album az adventi és karácsonyi időszakra szól, s az Advent legszebb ajándéka címet viseli. E darabokat már számos helyen előadtuk a fiatalokkal. Természetesen nem állunk meg itt, hanem minden évben szeretnénk valamilyen újdonsággal előállni.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!