Kerthelység

2010. márc 31.

Segédeszközök és szakértelem az egészség szolgálatában

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Achilles-Med Kft.

A Bajcsy-Zsilinszky úti üzletsoron található Achilles-Med Kft. gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletében sokan találtunk már megoldást különböző egészségügyi problémáinkra. Az üzletben megtalálhatók a légúti és keringési megbetegedések, mozgásszervi problémák és sztóma betegségek gyógyászati segédeszközei.

Nem kell azonban feltétlenül betegnek lennünk ahhoz, hogy felkeressük az Achilles-Med Kft. üzletét, hiszen például itt a kismamák is megtalálhatnak szinte mindent, amire a várandósság ideje alatt szükség lehet, sőt a babaápolási felszereléseket is beszerezhetik. A szakképzett, segítőkész eladók segítségével könnyű rátalálni a keresett segédeszközre. Fontos tudni, hogy a tb által támogatott orvosi vényeket is beváltják.
Az üzletben második éve rendszeres ortopédiai magánszakrendelés is várja a betegeket, illetve azokat, akik meg szeretnék előzni valamilyen ortopédiai elváltozás kialakulását. Dr. Elek Emil ortopéd szakorvos válaszolt a kérdéseinkre.
– Milyen panaszokkal fordulhatnak önhöz?
– A Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőben ortopédiai és fájdalomambulancia-rendelést tartunk. Ez azt jelenti, hogy betegeink legtöbbször különböző ízületi, csípő-, gerincpanaszokkal, térd-, sarok-, hát- és derékfájdalommal fordulnak hozzánk. Ezeknek többféle oka lehet, és több, eredményes terápia is létezik, amellyel gyógyítani tudjuk őket. A kezelések egy részét helyben is el tudjuk végezni, másokra pedig beutalót tudunk adni a megfelelő intézményekbe.
– Szűréseket is végeznek?
– Természetesen. A podoszkópos lábvizsgálat során, illetve a láb ortopéd orvosi vizsgálata során több, már panaszt okozó vagy rejtett rendellenességre derülhet fény. Csekély díjazás ellenében (márciusig akciósan 1500 Ft/alkalom) folyamatosan végezzük a gyerekek ortopédiai szűrését is. A diagnosztizált problémák (bokasüllyedés, gerincferdülés) megoldásához pedig az üzletben azonnal megvásárolhatók a megfelelő segédeszközök, gyógybetétek, -cipők is. Foglalkozunk különböző gerincproblémák szűrésével, gyógyításával is.
– Az államilag finanszírozott ortopédiai szakrendelés helyett miért érdemes mégis inkább önöket felkeresni a panaszunkkal?
– Sajnos a közegészségügyi ellátás, mint azt mindannyian tapasztaljuk, rendkívül túlterhelt. Nagyon nehéz időpontot kapni, sokszor heteket kell várni, mire sorra kerül az ember. Ráadásul egy-egy rendelésen öt-tíz perc jut egy-egy páciensre, ami csak a legszükségesebb vizsgálatok gyors elvégzésére elegendő. A beteggel való beszélgetésre, a probléma alapos körbejárására legtöbbször nincs idő. Pedig a gyógyulás szempontjából szerintem nagyon fontos, hogy a beteg érezze, a kezelőorvosa figyel rá, átérzi a problémáját és alaposan átgondol minden lehetőséget, amit a beteg gyógyulása érdekében megtehet. Elsősorban ez az a többlet, amiért érdemes a magánrendelést felkeresni a panaszunkkal. Persze az volna az ideális, ha ezt a közellátásban is megkapnánk, illetve meg tudnánk adni a betegeknek, de ettől sajnos ma nagyon messze vagyunk. A magánrendelésen lehetőség van az alapos vizsgálatra, a betegség diagnosztizálására, illetve az egyszerűbb, helyben elvégezhető terápiás kezelésre. Ezután ha mondjuk, egy hosszadalmasabb, drága terápiára van szükség, akkor a pácienst vissza tudjuk irányítani az állami ellátórendszerbe.
– A magánrendelésen van lehetőség az állam által támogatott segédeszközök felírására is?
– Igen, ugyanúgy vényfelírási jogunk van nekünk is, és az eszközöket azonnal meg is lehet vásárolni, illetve a vény alapján ki lehet váltani az üzletben.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!