Kerthelység

2008. jún 30.

Új edző, új bajnokság, dobogós hely

Írta: admin Kategória: SPORT

A Törökbálinti TC női kézilabdacsapata megalakulása óta a Pest megyei bajnokságban játszott, az utóbbi időben nem sok sikerrel. Tavaly nyáron az egykori kitűnő ferencvárosi átlövő, Csizmadia János lett az együttes edzője, amely az új idényben már a Budapest I/B osztályban szerepelt és bronzérmes lett.

Törökbálinton jó ideje kézilabdáznak kedvtelésből a helyi és a környékbeli fiatal hölgyek. A TTC színeiben a Pest megyei bajnokságban szerepeltek, de komoly szakmai képzés híján nem tartoztak a jobbak közé. Aztán tavaly nyáron egy véletlennek köszönhetően egymásra talált a csapat és egy korábbi válogatott játékos, aki itthon és Ausztriában sokfelé edzősködött már.
Az 55 esztendős Csizmadia János a hetvenes-nyolcvanas években a Ferencváros egyik kulcsembere volt. A nagyszerű átlövő pályafutása befejezése után sem szakadt el a sportágtól és a trénerkedés mellett aktívan részt vesz a strandröplabda népszerűsítésében. Így bukkant rá 2007 augusztusában a törökbálinti lányokra.
Egy tornán második lett az FTC Beach Boys, és a vendégkönyvben olvastam azt a beírást, amelyben segítséget kértek a TTC trénert kereső kézilabdásai – idézte fel az első találkozást a bálinti csapattal Csizmadia János. – Valaki azt válaszolta nekik: csak nem gondoljátok, hogy így találtok magatoknak edzőt? Na, ezek után felvettem velük a kapcsolatot, megnéztem őket, és úgy döntöttem, belevágok. Törökbálinton azt várták tőlem, hogy szakmailag „rázzam gatyába” a csapatot, azaz a lányok valóban játsszák a kézilabdát, és egyúttal tanuljanak meg győzni is. A főváros XXII. kerületében lakom, így nem kell messzire utaznom, amikor edzéseket tartunk.
A TTC együttese hetente kétszer edz a Bálint Márton Általános és Középiskolában, Csizmadia János egy-egy tornatermi és szabadtéri foglalkozást vezényel a hölgyeknek, illetve szombatonként van egy fakultatív gyakorlás is. A játékosok fele helybéli, a többiek a környékbeli településekről járnak át Törökbálintra. A gárda elsősorban anyagi okokból kérvényezte, hogy a Pest megyei helyett a budapesti bajnokságban indulhasson: a fővárosi ellenfelekhez lényegesen kevesebbet kell utazni.
A tavaly nyári változások eredményesnek bizonyultak. A TTC ma már kézilabdázik, és a Budapest I/B osztályban jól szerepelt. Az alapszakaszban a harmadik helyen végzett, és mivel a rájátszásban mindkét riválisa jobbnak bizonyult nála, a végső sorrendben is a dobogó harmadik foka jutott az együttesnek. Az önkormányzat támogatása jóvoltából a kötelező költségek – terembérlet, nevezési és bírói díjak – kifizetésre mindig jut pénz, nem kell filléres gondokkal küszködni.
A tervek szerint a nyáron két strandkézilabda-tornán is részt vesz a TTC. Ami pedig a játékoskeretet illeti, Csizmadia János elmondta: baráti kapcsolatok révén szeretnék megerősíteni a gárdát, ám csak akkor, ha a lányok rábólintanak az új igazolásokra. A törökbálinti kézilabdacsapat ugyanis egy baráti társaság, és bár fontos a pályán elért siker, a jó közösség többet jelent mindennél.

M. S.
Tags: ,


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!