Kerthelység

2010. jan 30.

Nem csak politika…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Csenger-Zalán Zsolttal, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjével

Ahogy közeledik az április, egyre feszültebbé válik a hangulat az országban. Mindenki várja a változást, azt, hogy történjen már valami. Sokszor nincs is kedvünk bekapcsolni a rádiót, elolvasni az újságot. Ezért aztán mi is úgy gondoltuk, ezúttal nem politikáról beszélgetünk Csenger-Zalán Zsolttal, a Fidesz képviselőjelöltjével. Inkább arra kértük, meséljen a hétköznapjairól, arról, hogy milyen az élete egy politikusnak. Örömmel tett eleget kérésünknek.

– Úgy hallottam, a közelmúltban elköltöztek Törökbálintról. Nő a család és kicsi lett a ház?
– Nem, éppen az ellenkezőjéről van szó. Amikor az ember először építkezni kezd, könnyen esik abba a hibába, hogy mindenből egy kicsit nagyobbat szeretne, mint ami szükséges. Mi is így jártunk. Úgy éreztük, túl nagy a ház négyünknek, ezért kerestünk más megoldást. Zsámbékon, a faluban vettünk egy régi sváb parasztházat, amit felújítottunk, és itt építünk egy kisebb házat. De Törökbálinthoz továbbra is nagyon sok minden fűz a cégünkön kívül is, hiszen édesapámék és húgomék továbbra is itt élnek, és nagyon sok barátunk is van itt.
– A lányai a Csupaszív Német Nemzetiségi Óvodába jártak, de már iskolások, ha jól tudom.
– Igen, a nagyobbik lányom már harmadikos, a kicsi pedig iskola-előkészítő Lurkó csoportba jár Budaörsön. Német nemzetiségi iskolába járnak, így már elsőtől tanulnak németül, aminek nagyon örülök. Manapság a gyerekek mind angolul kezdenek tanulni, aki pedig már tud egy kicsit, az nehezen szánja rá magát egy második nyelvre. Én is németül tanultam meg először. Szerintem nagy előnyt jelent, ha valaki legalább két nyelvet beszél.
– Hogyan teltek az iskolás évei? Mi a polgári foglalkozása?
– Budapesten, a XII. kerületben nőttem fel. Ez, ha úgy vesszük, a „szomszéd vár”. Már az általános iskolában nagyon szerettem a kémiát, ezért a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában tanultam tovább. Szerettem oda járni, elég erős iskola volt, komolyan kellett tanulni. Az érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán folytattam tanulmányaimat, ott végeztem. Tervezőmérnökként kezdtem dolgozni az Energiagazdálkodási Intézetben. Erőművi hulladékhasznosítással kapcsolatos fejlesztéseket csináltunk. Itt kerültem először kapcsolatba az útépítéshez kötődő dolgokkal. Később úgy gondoltam, érdemes lenne egy kicsit pályát módosítanom. A külkereskedelem iránt kezdtem érdeklődni. Néhány rövid kitérő után a Technoimpex Külkereskedelmi Vállalatnál lettem mérnök-üzletkötő. Nyugat-afrikai, elsősorban nigériai piacon dolgoztam. Ezalatt felsőfokú külkereskedelmi végzettséget szereztem, és elvégeztem egy felsőfokú fővállalkozói szaktanfolyamot is. Ez gyakorlatilag menedzserképzést jelentett akkoriban. A rendszerváltás környékén, amikor az afrikai piacok kezdtek összeomlani, egy svéd cég képviselője lettem itthon. Később vegyesvállalatot hoztunk létre ezzel a céggel. Útépítő gépek forgalmazásával foglalkoztunk. Innen váltottunk a hulladékhasznosító gépekre. A vállalat most már családi vállalkozásként működik. Közben a műszaki egyetemen az MBA diplomát is megszereztem.
– Politikai munkája mellett van még ideje a cég dolgait intézni?
– Valójában inkább csak a szakmai részében segítek, a céget a húgom és a feleségem vezetik.
– Hogyan telnek a napjai egy párt választókerületi elnökkének?
– Hat éve, 2004 óta vezetem a választókerületet. Ez azt jelenti, hogy kilenc településnek a párton belüli működését kell szervezni, irányítani, összefogni. Körülbelül háromszáz Fidesz-tag van a kerületben. Ezen túlmenően a Pest Megyei Közgyűlésnek is tagja, valamint közlekedési tanácsnoka vagyok. Budapest és Pest megye kapcsolata, nagyon lényeges kérdés a választókerületben élők számára. Elég, ha csak a közösségi közlekedés vagy az úthálózat problémáira gondolunk. Ez a munka is sok elfoglaltságot jelent, hiszen a közgyűlésekre fel kell készülni. Előfordul, hogy egy alakommal ötven, hatvan napirendi pont is megtárgyalásra kerül. Ehhez kapcsolódóan a Budapesti Közlekedésszervező Kht. felügyelőbizottságának is tagja vagyok. Ez a cég Budapest önkormányzata, Pest megye önkormányzata és a központi kormányzat közös szervezete. A szociális és az egészségügyi bizottságoknak is tagja vagyok a megyei közgyűlésben. Itt is minden gyűlés előtt meg kell ismerni az egyes ügyek részleteit, ki kell alakítani az álláspontot, amely szerint tovább dolgozhatunk. Ezenfelül azért marad idő a választókerületben élőkkel való kapcsolattartásra, a helyben felmerülő problémák megoldására is. Legtöbbször a Fidesz budaörsi irodájában van mód az ilyen találkozásokra.
– Milyen problémákkal fordulnak önhöz?
– Sajnos egyre több a szociális problémákkal küszködő család, és vannak olyan gondok, amit így „eszköztelenül” nagyon nehéz megoldani. Mindig megpróbálunk segíteni, együttműködni az önkormányzatokkal, megkeresni a megoldást. Az a baj, hogy lassan tömegessé válnak ezek a gondok, és ennek a megoldására nem elég helyben cselekedni. Az országos politikának kellene más irányt vennie ahhoz, hogy enyhüljenek ezek a nehézségek. Úgy látom, az embereknek a mindennapi biztonságra van a legnagyobb szükségük.
– A hivatalos kötelezettségein túl társadalmi tisztségei is vannak. Feleségével együtt tagja az Erdélyi Magyarok Egyesületének.
–  A feleségem erdélyi, Kolozsváron született. Az egyesületben főként ő vállal szerepet. Én, hogy úgy mondjam, inkább „pártoló” tag vagyok. Nagyon szeretem Erdélyt. Sokszor járok arra üzleti vagy hivatalos ügyben és a családommal együtt is.
– Mivel tölti a szabad idejét, ha van egyáltalán ilyen? Hogyan tud kikapcsolódni?
– Gyerekkorom óta nagyon szeretem a vizet. Dédanyám Németországban született és a Vajdaságba ment férjhez a dédapámhoz, aki huszártiszt volt. Gyerekként ezért sok nyarat töltöttem az akkori Jugoszláviában, a tengerparton. Gyakorlatilag csak enni és aludni jöttem ki a vízből. Ez a víz iránti vonzalom azóta is töretlen. Édesapámnak van egy vitorlás hajója, a szabadságot szinte mindig azon töltjük. Régebben búvárkodtam is, először autodidakta módon, majd később a mentőbúvár képesítést is megszereztem, de amióta megszülettek a lányaim, erre már ritkábban van lehetőségem.
– Hamarosan kezdődik a kampány. Sokasodnak a feladatok.
– A Fidesz kampánya március 15-én kezdődik. Az előkészületek már folynak. Szervezzük az önkéntesek munkáját, készülünk a kopogtatócédula-gyűjtésre. Valóban egyre több a tennivaló. Mindenkinek, aki segíteni szeretne, tudunk feladatot adni. Továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését.

P.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!