Kerthelység

2009. dec 31.

Lesz-e okmányiroda Törökbálinton?

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Hallgatom a törökbálinti tévé tudósításában Keller László országgyűlési képviselő  hozzászólását a jóindulattal is csak szerénynek nevezhető lakossági részvételű MSZP–CIF fórumon. Azt mondja: a polgármester arra kérte, „…ne feküdjön keresztbe…” a helyi okmányiroda létesítésének.

Szeretném ez ügyben tájékoztatni a lakosságot, hogy ilyen kérést én nem fogalmaztam meg az országgyűlési képviselőnknek. Ellenben levelet, azt írtam, mégpedig idén október 15-én, amiben azt kérem: „…a törökbálintiak érdekében állítsa az ügy szolgálatába pénzügyminisztériumi kapcsolatrendszerét…”. Ezt a kérésemet a nyilvánosság előtti ily módon  át- és kifordítani, ahogy Keller László tette, úgy látszik, hétköznapivá válik a politikai kommunikációjában.
Értem én, hogy szerinte nem kell Törökbálintnak okmányiroda. Hiszen „népgazdasági” érdekek is vannak – vagy most már nem így kellene mondani, hogy „népgazdaság”. Mindenesetre ez jön vissza abból az állásfoglalásból, amit a Pénzügyminisztérium mondott a mi okmányirodánkról.
Állásfoglalásában a Pénzügyminisztérium ugyanis leszögezi, hogy az érintett jogszabály (256/2000-es Korm. rendelet) valóban lehetőséget teremt új okmányiroda létesítésére vagy a meglevők illetékességi területének módosítására, de nem tartalmaz kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy a képviselő-testületek javaslatait minden esetben támogatni kell.
Közlik ezt követően, hogy Törökbálint város esetében az adatok az elintézett ügyek számának csökkenését mutatják, így a Pénzügyminisztérium nem látja indokoltnak új okmányiroda létesítését, annak ellenére sem, hogy mindkét település teljesíti a kormányrendeletben előírt, a kezdeményezéshez szükséges feltételeket.
Végül a Pénzügyminisztérium jelzi, hogy az okmányirodák számának indokolatlan növekedése a működtetéshez szükséges költségvetési támogatási igény emelkedésével jár.
Mi vááán? Eszednééé vááágy, Mááálvin? – kérdezné Besenyő Pista bácsi! Hiszen ezt az egész államigazgatási hercehurca izét… úgy kezdhettük csak el, hogy az önkormányzat bevállalt minden költséget. Akkor most milyen „…szükséges költségvetési támogatási igény emelkedésével jár…” együtt a törökbálinti okmányiroda?
Vagy akkor nem is erről van szó? Hanem arról, hogy az országgyűlési képviselőnk valóban nem ért egyet a helyi ügyek helybeli intézésével? Akkor járjanak csak a törökbálintiak továbbra is Budaörsre okmányirodázni? Kinek az érdekeit képviseli Keller László?

Turai István
polgármester



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!