Kerthelység

2009. dec 31.

A következő év vízválasztó lesz Magyarország életében

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Év végéhez közeledve mindenki számvetést készít a mögötte álló esztendőről. Csuka Attila alpolgármestert arra kértük, értékelje a 2009-es évet, ismertesse a városban megvalósult beruházásokat és ossza meg velünk a következő évre tervezett fejlesztési elképzeléseket.
– Közeleg az év vége, ilyenkor szokás értékelni az évet. Hogyan látja a mögöttünk álló esztendőt?
– A nehézségek ellenére is úgy érzem, összességében sikeres évet zárt a település. A tavaly év végén, idén év elején eltervezett beruházásaink többségét sikerült megvalósítanunk. Lassan végéhez közeledik az Árpád utca környezetének átalakítása, december végére megépül az új átkötő út a Bajcsy-Zs. és az Árpád utca között, faltól falig megújul az Árpád utca az új hatcsoportos óvoda melletti szakaszon. Az óvoda kivitelezése is a végéhez közeledik, sikeresen megtörtént az épület próbafűtése, a belső munkálatok is lassan befejeződnek. Ezúton is szeretném megköszönni az Árpád utca lakóinak, hogy elviselték a kényelmetlenségeket, a kivédhetetlen közlekedési nehézségeket, a zajt, a sárfelhordást, amit hiába próbáltunk folyamatosan megszüntettetni a kivitelezővel, nem mindig jártunk sikerrel.
– Hogyan áll a tömegsport-centrum ügye? Hiszen az még érinti az Árpád utcaiakat.
– Az óvoda háta mögötti területre tervezett tömegsport-létesítmény megépítése a finanszírozási nehézségek, a banki háttérrel kapcsolatos gondok miatt szenved késedelmet, de ez a probléma is rendeződött, ezért január folyamán – amennyiben az időjárás lehetővé teszi – ott is elindulhat a kivitelezés. Ezzel azonban már nem szeretnénk terhelni az Árpád utcaiakat, ezért tárgyalásokat kezdtem a téglagyár tulajdonosaival, hogy a téglagyár felől, az ő területükön keresztül a kivitelező utat nyithasson a Bajcsy-Zs. út felé. Így az építési forgalom nem az Árpád utcán és az új átkötő úton bonyolódik le, sőt jelenleg a sportcentrum területén található fölmennyiség – amely döntő többségben az óvoda építésekor keletkezett – elszállítása sem.

Zimándy Ignác iskola homlokzatfelújítása

Zimándy Ignác iskola homlokzatfelújítása

– Folytassuk a lényegesebb beruházásokkal!
– Ebben az évben a járdaprogram keretében, illetve egyéb útfelújítások keretében megépítettünk, illetve felújítottunk 3800 négyzetméter járdát, méghozzá az előző évekhez képest mintegy 20 százalékkal olcsóbban. Ez elsősorban annak a közbeszerzési módszernek köszönhető, amelyet az idén alkalmaztunk először. Megújult a Kápolna utca környéke, elkészült a Szabadházi-hegyen az úgynevezett mélyút, jelentősen megkönnyítve az ott élők helyzetét. Sőt az elkészült úton már arra is lehetőségünk van, hogy a Szabadházi-hegyet bevegyük a Bálintbusz által ellátott közösségi közlekedésbe. Teljesen felújítottuk az Arany J. utcát, az Alsóerdősor utcát és a Nyár utcát. Idén az előző évekhez képest kétszer annyit fordítottunk a településen parkok, virágfák, oszlop virágtartók kialakítására. Több játszóteret is építettünk a képviselő-testület által elhatározott játszótérprogramnak megfelelően. Ezek közül a Bajcsy-Zs. úti játszótér áthúzódik a következő év tavaszára. Megtörtént a munkaterület átadása a kivitelezőnek, az időjárás miatt szenved késedelmet a munka megkezdése. Felújítottunk a volt vastalanító épületét is a szolgáltató sor mögött. Sajnos a kudarcok között kell megemlítenem a gyalogátkelőhelyek kérdését, bár a Walla óvodánál egyet sikerült megépítenünk. Sajnos az állami utakon építendő gyalogátkelőhelyeink engedélyeztetése elképesztően lassú, és mire a kivitelezéshez értünk volna, az állami utak kezelői, a Közútkezelő Kht., illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. november 15-e után már nem enged hozzányúlni az útjaihoz. Befejezésül még megemlíteném, hogy megújul a Zimándy Ignác iskola homlokzata, mintegy 120-130 millió forint értékű beruházás keretében. Érthetetlen és elfogadhatatlan számomra, hogy a térfigyelő rendszert egy év alatt sem volt képes a kiválasztott tervező megfelelően megtervezni, a most beadott tervekhez jelentős hiánypótlást kért az eljáró hatóság.

Szent László téri játszótér

Szent László téri játszótér

– A következő évi elképzelésekről is hallhatnánk néhány információt?
– A következő év beruházási elképzeléseit a képviselő-testület döntései, a képviselői javaslatok, valamint az intézményvezetői igények alapján most készíti a Polgármesteri Hivatal Beruházási Irodája. Első olvasata, vagy úgy is mondhatjuk, a beruházási feladatok gerince a képviselő-testület december 10-ei ülésén a költségvetési koncepcióban kezdett körvonalazódni. Bár végleges elképzeléseket csak a költségvetés elfogadáskor lehet kimondani, de az látszik, hogy a következő év két nagy terület, a közlekedésfejlesztés, ezen belül elsősorban a főutca-rehabilitáció, illetve az intézményfejlesztés jegyében fog eltelni. Ugyanakkor ilyen hatalmas dilemma előtt szerintem a rendszerváltozás óta nem álltak a döntéshozók, mint most. Ezek elsősorban a pénzügyi helyzetünkhöz köthető dilemmák. Az tudjuk, hogy gyakorlatilag saját bevételeinket elviszi a város üzemeltetése, az intézményrendszer fenntartása, a polgármesteri hivatal és az azon keresztül működtetett ellátó rendszerek működtetése, fenntartása. Vagyis a beruházásainkat elsősorban ingatlanértékesítésből, hitelfelvételből – korlátozottan van lehetőségünk kedvezményezett kamatozású hitelekhez, unió által támogatott hitelekhez hozzájutni –, illetve pályázatokon elnyert forrásokból tudjuk megvalósítani. A következő évben indul a főutca-rehabilitáció unió által támogatott beruházásunk, amely az előzetes számítások alapján 2,2 milliárd forintot tesz ki. Ebből az unió 800 millió forint támogatást biztosít, vagyis a különbözetet nekünk kell előteremteni, amire forrás lehet a hitelfelvétel, illetve ingatlanértékesítés. Az Égett-völgyben összesen kb. 13 hektár értékesíthető területünk van. Az idén egyszer már tettünk kísérletet a terület egy részével, de ajánlat nem érkezett a hasznosításra.
A főutca rehabilitációjának előkészítése további források bevonását is igényli, hiszen a Dózsa Gy. utcát alkalmassá kell tenni arra, hogy enyhítse az átépítés alatt a közlekedési nehézségeket. Mivel amúgy is fel kellett volna már újítani, így érdemes véglegesre megcsinálni. Ugyanakkor jelentős tétel az utca teljes rendbetétele. Rendezni kell a buszvégállomás ideiglenes elhelyezésének kérdését, ami szintén költségnövelő tényező, valamint kialakítani egy új parkolót a Kápolna környékén, amely később enyhítheti az új polgármesteri hivatal, a Zimándy iskola és a művelődési ház parkolási nehézségeit. Ezek mind olyan feladatok, amelyekre az EU-támogatás nem vonatkozik, ezért saját magunknak kell a pénzügyi feltételeket megteremtenünk. Látható, hogy a főutca rehabilitációja nem 2,2 milliárdba, hanem ennél jóval többe kerül.
Most folyik a 16 tantermes+8 szaktantermes iskola és tanuszoda megépítésének közbeszerzési eljárása is, amely előreláthatóan február elején ér véget. Amennyiben lesz érvényes ajánlatunk, a munkálatok megkezdődnek, és valamikor 2011 tavaszán be is fejeződnek. Ez egy kb. bruttó hatmilliárd forint értékű beruházás, ami az elkészültét követően nyolc évig közel 800 millió forinttal fogja terhelni a költségvetésünket, miközben a működési oldalon jelentkezni fog ennek az intézménynek a jó néhány százmillió forintos működtetési költsége is. Emellett továbbra is ott lesznek a minden évben szokásos beruházási feladatok.
Az elmondottak alapján valóban jelentős a dilemma, hogy egy ilyen gazdasági helyzetben, gyakorlatilag majdnem kiszámíthatatlan pénzügyi viszonyok között felelősséggel bevállalhatjuk-e mindezt. Az biztos, hogy a költségvetés megtervezése az idei és a jövő évben nem lesz könnyű, viszont betartására rendkívüli figyelmet kell fordítani. Minden forint elkötésének indokoltnak, átláthatónak és ellenőrzöttnek kell lennie, különben nehéz helyzetbe kerülhet a település. A beruházási iroda vezetőjével áttekintettük az iroda működését, az idei tapasztalatokból kiindulva, a jó és kevésbé sikeres megoldásokat végiggondolva, gyakorlatilag újraszerveztük az iroda működését, hogy meg tudjon felelni az előttünk álló feladatoknak.
– Most, december végén milyen új esztendőt vár?
– A 2010-es esztendő több szempontból is vízválasztó lesz Magyarország életében. Jó lenne, ha tavasszal véget érne a hazugság uralkodása az ország felett, és elindulhatnánk végre egy kiszámítható pályán felfelé. Sajnos ez alatt a nyolc év alatt másodosztályú, Európa és a környező országok által lenézett emberekké váltunk. Ezen változtatni kell, és csak mi, magyarok tudunk változtatni. Senki sem végzi el helyettünk ezt a munkát.
A törökbálintiaknak mindenekelőtt jó egészséget kívánok, és kellő lelkierőt az előttünk álló feladatokhoz. Valamint arra kérem önöket, figyeljenek egymásra. Az ünnepek még jobban megviselik az egyedül élőket, a nehéz helyzetű embereket. Egy apró gesztussal, odafigyeléssel, előzékenységgel vagy csak egy mosollyal is segíthetünk egymáson.
Áldott és békés karácsonyt és boldog új évet kívánok a hazának és Törökbálintnak is!

F.K.Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!