Kerthelység

2009. nov 30.

Telekadó, építményadó

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Az alábbiakban a két helyi adónem, a telekadó és az építményadó teljesítéséhez (bevallás, adó megfizetése, adókötelezettségek megszűnése, változások bejelentése, mentességek igénybevétele) szükséges legfontosabb információkat adjuk közre.

Telekadó

Törökbálint Város Önkormányzatának 43/2008. (XII. 15.) jelenleg hatályos ÖK. rendelete alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő beépítetlen belterületi földrészlet (a továbbiakban: telek).
Az adó alanya: az a természetes vagy jogi személy, aki/amely a naptári év első napján a telek tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben a telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.
A bevallás benyújtása: az adókötelezettséget, annak változását, megszűnését, a mentességet az adózónak kell bevallania az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül az önkormányzati adóhatóságnál erre rendszeresített nyomtatványon.
Adókötelezettség keletkezése: az adókötelezettség a földrészlet belterületbe vonásáról szóló önkormányzati határozat közzétételét, továbbá a telek mezőgazdasági művelés alól való kivonását és/vagy a művelési ág törlését követő év első napján, illetve az építmény megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő fél év első napján keletkezik. Az adókötelezettség megszűnik a telek külterületté minősítésről szóló  önkormányzati határozat közzététele, továbbá a telek művelési ágba sorolása és tényleges mezőgazdasági művelésének megkezdése fél évének utolsó napján. Az adókötelezettségben bekövetkező egyéb változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.
Az adó  alapja: az adó alapja a telek négyzetméterben számított területe, mértéke: 2009-ben 245 Ft/m2.
Az adó  megfizetése: az adót félévenként két egyenlő részben, március 15-éig, illetve szeptember 15-éig kell megfizetni a Törökbálint Város Önkormányzat 10950009-0000002-58160149 számú telekadó számlájára.
Adómentesség:
mentes az adó alól a Htv. szerint:
a) építési tilalom alatt álló telek a tilalom ideje alatt,
b) a helyi és helyközi menetrend szerinti tömegközlekedést lebonyolító adóalany, az e célra használt telek után,
c) az ingatlanon álló épületnek nem minősülő építmény esetén annak hasznos alapterülete és az épületnek nem minősülő építmény esetén az általa lefedett földrészlet,
d) szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, illetőleg a nevelési oktatási intézmények céljára szolgáló helyiség, valamint a költségvetési szerv, az egyház tulajdonában álló építmény c) ponton felüli részre,
e) az épülethez az épületnek nem minősülő építményhez nyomvonal jellegű létesítményhez tartozó – jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított – védő biztonsági terület (OTÉK),
f) erdőművelési ágban nyilvántartott telek.

Az ÖK. rendelet által biztosított mentességek 2008. január 1-jétől a magánszemélyek részére:
a) lakóépülettel beépített belterületi telek a telek teljes térmértékével,
b) lakóövezetbe sorolt beépítetlen belterületi földrészlet 1500 m2-ig,
c) kertvárosias lakóövezetbe besorolt és közcsatorna-hálózatra nem csatlakoztatható beépítetlen belterületi földrészlet.

Építményadó

Törökbálint Város Önkormányzatának 43/2008. (XII. 15.) jelenleg hatályos ÖK. rendelete alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás  és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény). Az építményadó alkalmazásában az építményhez tartozik az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges – az épületnek minősülő építmény esetén annak hasznos alapterületével, épületnek nem minősülő építmény esetén az általa lefedett földrészlettel egyező nagyságú – földrészlet. Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.
Az adó  alanya: az adó alanya az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, annak gyakorlására jogosult az adó alanya.
A bevallás benyújtása: az adókötelezettséget, annak változását, megszűnését, a mentességet az adózónak kell bevallania az adókötelezettség keletkezését (változását) követő  15 napon belül az önkormányzati adóhatóságnál erre rendszeresített nyomtatványon.
Adókötelezettség keletkezése: az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy a nélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.
Az adó alapja: az adó  alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.
Az adó mértéke: 2009-ben 950 Ft/m2.
Az adó megfizetése: az adót félévenként két egyenlő részben, március 15-éig, illetve szeptember 15-éig kell megfizetni a Törökbálint Város Önkormányzat 10950009-00000002-58160039 számú építményadó számlájára.

Adómentesség:
mentes az adó alól a Htv. szerint:
a) szükséglakás,
b) gyógy- vagy üdülőhelynek nem minősülő kistelepülésen fekvő komfort nélküli lakásból 100 m2,
c) szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, illetőleg a nevelési-oktatási intézmények céljára szolgáló helyiség,
d) a költségvetési szerv, az egyház tulajdonában álló építmény,
e) az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló épület vagy az állattartáshoz, növénytermesztéshez kapcsolódó tároló épület, feltéve, hogy az épületet az adóalany rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységéhez kapcsolódóan használja.

Az ÖK. rendelet által biztosított mentességek:
mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő nem üzleti és nem vállalkozási célú:
a) lakásból 200 m2,
b) üdülőből 60 m2,
c) gazdasági épületből 40 m2,
d) gépjárműtárolóból 30 m2 hasznos alapterület.

A bevallási nyomtatványok a Törökbálint Város Önkormányzat honlapján (torokbalint.hu) megtalálhatók, onnan letölthetők, illetve az Adóügyi Irodában ügyfélfogadási időben átvehetők.
A bevallásokat abban az esetben is be kell nyújtani, amennyiben bármely okból az ingatlan mentességet élvez. Amennyiben bevallási kötelezettségüket elmulasztják, vagy azt hibásan, késedelmesen, valótlan adattartalommal teljesítik, úgy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 172. §-a alapján magánszemély 200 000 Ft-ig, más adózó 500 000 Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Az adóztatással kapcsolatban felmerülő bármely kérdés esetén az Adóügyi Iroda munkatársai ügyfélfogadási időben, illetve az alábbi elérhetőségeken állnak rendelkezésre:
2045 Törökbálint, Munkácsy M. u. 83. (Művelődési Központ) II. emelet
Telefon: építmény-,
telekadó ügyintéző 23/890-517
e-mail-cím: ado@torokbalint.hu
Ügyfélfogadás:
Hétfő: 13.00–17.30 óráig
Szerda: 8.00–12.00 és 12.30–16.30 óráig
Péntek: 8.00–12.00 óráig



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!