Kerthelység

2009. nov 30.

1956-ra emlékeztünk

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

F Szőke Gábor sírhe­lyének megkoszorúzásával vette kezdetét Törökbálint Város Önkormányzatának az 1956-os forradalom emlékére rendezett ünnepsége. A koszorúzásnál, ahol a településünkön eltemetett szabadságharcost méltatták, jelen volt az önkormányzat több képviselője, a forradalmár családjának tagjai és a Politika Foglyok Szövetségének megyei elnöke is.

A megemlékezők ezután a művelődési házba mentek, ahol kezdetét vette a városi ünnepség. A megemlékezésen Csuka Attila alpolgármester mondott beszédet, aki kiemelte, hogy 1956-ban a hősök nem azért adták életüket, hogy 1994-ben egy pufajkás, majd utána egy ügynök alakítson kormányt. A beszéd után a Zimándy Ignác Általános Iskola tanulóitól láthattunk ünnepi megemlékezésen ritka magas színvonalú műsort. Többen is a műsor hatása alá kerültek, többek között az előadás végén előadott, eredetileg az Ismerős Arcok zenekar zeneszámának köszönhetően.
A megemlékezés belül két ünnepélyes átadásra is sor került. Elsőként Csenger-Zalán Zsolt, a Pest megyei közgyűlés tagja adta át a településnek és a tüdőgyógyintézetnek Pest megye millenniumi zászlaját, melyet ebben az évben minden Pest megyei település megkap, ezzel emlékezve a megye Szent István általi, 1009-es alapítására. Ezt követte a díszpolgári oklevél átadása. A település idén is megválasztotta díszpolgárait, ennek értelmében ettől az évtől Törökbálint díszpolgára Szőnyi Erzsébet zenepedagógus és Rolf Karrer, testvérváro­sunk, Süssen egykori polgármestere. Sajnos Rolf Karrer nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért Turai István csak Szőnyi Erzsébetnek tudta átadni a díszpolgári oklevelet.
A művelődési házból a megemlékezők fáklyás menetben vonultak a Dióskertbe, ahol elhelyezték a fáklyáikat, az önkormányzat képviselői, a település intézményei és civil szervezetei pedig a koszorúikat.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!