Kerthelység

2009. okt 30.

Segítség minden bajban…

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Továbbra is munkában a Családsegítő Szolgálat

A szeptember, az iskolakezdés nehéz időszak szinte minden család életében. Újra meg kell szokni, hogy reggel csörög a vekker, és az iskolatáska még gyakran nehéznek tűnik. A szülők dolga sem könnyebb, hiszen minden tanévkezdet komoly anyagi terhet jelent a családi költségvetésben.

A törökbálinti Családsegítő Szolgálat nyáron sem hagyta magára azokat a családokat, akik a szakemberek segítségét kérték. Az általuk szervezett nyári táborban hetente egyszer egész napra vendégül látták a rászoruló gyerekeket. A színes programban szerepelt többek között kirándulás a budapesti állatkertbe, a budakeszi vadasparkba, a szolgálat épületében töltött napokon pedig kézműves foglalkozások, sportvetélkedők várták a gyerekeket. A 14–15, 8–16 éves gyermekek a nyár végére már igazi jó kis csapatot alkottak. A tábor nem jöhetett volna létre Törökbálint önkormányzatának anyagi támogatása nélkül, de sok segítséget kaptak jószívű törökbálinti vállalkozásoktól is, mint a Napsütöde Pékség, a Galéria Pizzéria vagy a Matók lovas tanya. A szolgálat munkatársai gondosan utána jártak minden kedvezményes lehetőségnek, így minimális költségvetésből igazán izgalmas programot sikerült összeállítani a gyerekeknek.
Azokra is gondoltak, akiknek a vakációját beárnyékolta az augusztusi pótvizsga réme. A szolgálat épületében hetente két alkalommal szaktanárok korrepetálták azt a kilenc gyermeket, akiknek valamilyen tárgyból nem sikerült teljesíteni az éves követelményt. Nagyszerű eredmény, hogy mindannyian sikeres pótvizsgát tettek. A sikerre való tekintettel a korrepetálásokat a most kezdődő tanévben is folytatják. Így segítséget kaphatnak azok a gyerekek, akik családi körülményeik vagy anyagi okok miatt támogatásra szorulnak. Ez a program a XXII. kerületi Aquilla Katolikus Egyesület fiatal tanítóinak segítségével valósul meg, akik ingyen vállalják a korrepetálást matematika és magyar tantárgyakból.
Az ősz beköszöntével a hagyományoknak megfelelően folyamatosan rendeznek az idősek számára is programokat. Ilyen az október 15-én megtartott őszi teadélután, amelyet idén gyógynövény-bemutatóval kötöttek egybe. Ezzel egyben az Idősek Világnapjáról is megemlékeztek.
A szolgálat munkatársai az ünnepeken túl a hétköznapokban is segítségére vannak Törökbálint idős lakosainak. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt és a Máltai Szeretetszolgálat által lebonyolított Idősbarát lakásprogram pályázat keretében elnyert összegből három idős törökbálinti polgár fürdőszobáját alakították át, hogy otthonukban könnyebben elláthassák magukat.
Idén egy másik, az Európai Szociális Alap által kiírt uniós pályázaton is sikerült 400 ezer forintos támogatást nyerni, amely az önkormányzat által biztosított 60 ezer forintos önrésszel együtt a Családsegítő Szolgálat Kapcsolatügyeleti szolgáltatásának megszervezését segíti. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a krízishelyzetben lévő családok kapcsolatai szakember segítségével rendeződjenek. Például válás esetén lehetőséget biztosítanak a gyerekek és szülők, nagyszülők találkozására.
Folyamatosan működnek a már jól bevált szolgáltatások is. A hét minden napjára jut valami. Hétfőnként előzetes időpont-egyeztetés alapján ingyenes jogi tanácsadásra van lehetőség. Kedden délelőttönként továbbra is várja vendégeit a baba-mama klub. Szerdán család- és párterápiás foglalkozásokon segítenek a szakemberek a családi életben felmerült problémák megoldásában. Hétfő és szerda délután a gyerekek érkeznek a korrepetálásokra. Előzetesen megbeszélt időpontban mediációs–konfliktuskezelő beszélgetések segítik a vitás kérdések megoldását, például válásnál a vagyonmegosztási problémákkal vagy a gyermekek elhelyezésével kapcsolatban. Ezek a beszélgetések több alkalommal segítették már megegyezéshez a váló feleket, még mielőtt az ügy bíróság elé került volna. Így sok kellemetlenségtől, fájdalomtól kímélték meg magukat és gyermekeiket, és jelentősen csökkenthetők voltak a válóper költségei is.
Az adósságkezelő program keretében azok kaphatnak segítséget, akik nem tudják fizetni a megnövekedett kölcsöntörlesztő részleteket.
Péntekenként a Napraforgó Egyesület a megváltozott munkaképességű emberek munkavállalásában nyújt segítséget.

A Családsegítő Szolgálat továbbra is szeretettel, figyelemmel, segítőkészséggel várja a hozzá fordulókat. Bármelyikünkkel megeshet, hogy életünk egy szakaszában nehéz helyzetbe kerülünk. Ne szégyelljünk segítséget kérni!

P.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!