Kerthelység

2009. okt 30.

Csak együtt sikerülhet!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Közelednek a választások. Megsokasodott az országos és helyi politikusok dolga. A pártok rendezik soraikat, alakulnak a jelölő listák. Az országos politikában a Fidesz és a KDNP szövetségben dolgozik, készül a megmérettetésre. Törökbálinton is munkához láttak a politikusok. Dr. Csenger Zalán Attilával, a helyi KDNP szervezetének elnökével beszélgettünk.


– Ön egészen az elmúlt évig jelentős szerepet vállalt az országos politikában is. 1990-től tagja a Keresztény Demokrata Néppártnak, egy évig az elnökhelyettese, majd négy évig a főtitkára volt. Elmondaná hogyan került politikai pályára?
– Milyen régről kezdjük? A ciszterekhez, a budapesti Szent Imre Gimnáziumba jártam. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően ekkor kezdtem el atletizálni a BEAC-ban. Gátfutásban már abban az évben ifjúsági bajnok lettem. A felnőtt korosztályba lépve 1950 és 1957 között 21-szeres válogatott és ötszörös magyar bajnok voltam. Közben elvégeztem a jogi egyetemet. A sportkarrier helyett akkor a jogászi pálya mellett döntöttem, és jogtanácsosként kezdtem dolgozni kohó- és gépipari cégeknél. Aztán jött 1956. Mindig is érdekelt a politika. A Villamos Kismotorgyárban a munkástanács titkárává választottak.  Később ez nem volt valami jó ajánlólevél, csak az élsportoló mivoltomnak köszönhettem, hogy megúsztam a komolyabb megtorlást, és folytathattam jogászi munkámat. 1971-ben kerültem a Magyar Hajó- és Darugyárba, ahol előbb a jogi, majd a külkereskedelmi főosztályt vezettem. Ez a tízezer főt foglalkoztató nagyvállalat a hajódaruk építésében akkor világviszonylatban is piacvezető volt. Dél-Amerika, Észak- Afrika és az arab országok nagyobb kikötőiben magyar úszódaruk rakodtak. A politikával azonban ebben az időszakban nem nagyon foglalkoztam, inkább a szakmai munkára koncentráltam, így külkereskedelmi téren nagy tapasztalatra és kiterjedt kapcsolatrendszerre tettem szert. A külkereskedelemben eltöltött években alkalmam volt jól megismerni Európa nagy államait, különösen Németországot, ahová jelentős konténer- és hajóexportunk volt. Valószínűleg e kapcsolatok alapján kért fel később Antall József miniszterelnök a bonni nagykövetség vezetésére.
– Mint a Magyar Köztársaság bonni nagykövetének milyen feladatokat kellett ellátnia?
– A nagykövet feladata a kapcsolattartás a két állam politikai és gazdasági szervei között. De a folyamatos kapcsolattartáson túl meg kellett találni a csatornákat, amelyeken keresztül lehetőség nyílt a szorosabb együttműködésre. Magyarország és Németország kapcsolatai sokat fejlődtek ebben az időben. Antall József és Helmuth Kohl kancellár ekkor írták alá a német–magyar együttműködési szerződést.
– Mikor került kapcsolatba a KDNP-vel?
– 1990-ben léptem be a pártba. A keresztény életfilozófia mindig is közel állt hozzám. Úgy éreztem, a KDNP megfelelő kereteket biztosít ahhoz, hogy tehessünk valamit, hogy a magyar ember és Magyarország visszakapja az egészséges önbecsülését, előre vigyük az ország ügyeit. A családot kell óvnunk, erősítenünk, mert ez a kis közösség egy nagyobb közösség, a nemzet alapja, amely nyelvi, kulturális, történelmi és földrajzi összetartozást jelent. Népünk sokat szenvedett az elmúlt ötven évben. A rendszerváltással kapcsolatban gyakran felvetik, hogy az Antall-kormány nem volt elég radikális, de nem szabad elfelejteni, hogy mint már annyiszor a történelem során, most is mi voltunk az elsők, akik kockázatot vállaltunk, a Varsói Szerződés és a KGST felbontását kezdeményeztük. Körülöttünk még itt volt az előző rendszer hatalmával, katonai erejével együtt. Nem volt könnyű dolgunk.
– 2000-ben Törökbálintra költözött.  Országos politikusként biztosan nagyon elfoglalt volt, mégis elfogadta a megbízatást.
– Természetesen. Úgy gondoltam, a szerződéskötések területén szerzett tapasztalatokat fel kell használni, hogy a város szempontjából kedvező, megfelelő biztosítékokat tartalmazó szerződéseket kössünk. Ez minden törökbálintinak érdeke, függetlenül attól, hogy melyik pártot támogatja.
– Közeledik 2010 áprilisa. A pártok választási programjai most kapják meg végső formájukat. A KDNP mely kérdések mentén kívánja megszólítania a választó polgárokat?
– A választási programról még korai beszélni. A keresztény világszemlélet és cselekvés alapvetően a családokat és a társadalom elesettebb rétegeit támogatja. A születések csökkenő száma és a nyugdíjasok növekvő aránya rövid időn belül finanszírozási problémát jelenthet.  A szociális rendszerben, az oktatásban és az egészségügyben is alapvető változásra van szükség. A jelenlegi kormányzat sorozatban követett el olyan hibákat, amelyek a társadalom széles rétegeit sújtják. Remélem, hogy lehetőségünk lesz ezen a helyzeten mielőbb változtatni.
– Így lesz ez Törökbálinton is?
– Országos szinten nagyon jól működik ez a kapcsolat. A helyi politikában is erre kell törekednünk. Jövő áprilisig sok feladatunk lesz, amelyeket együtt kell megoldanunk. A múlt tapasztalatai megmutatták, hogy ez csak együtt sikerülhet. A KDNP törökbálinti szervezete, amelynek jelenleg tizenhat tagja van, rendszeresen ülésezik, dolgozik, és szívesen várja a kereszténydemokrata érzelmű szimpatizánsok jelentkezését is. Rengeteg tennivalónk van, szükség lesz mindenkire, aki tenni akar valamit azért, hogy újra jobbra forduljon az ország és ezzel együtt Törökbálint sorsa is.

P.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!