Kerthelység

2009. okt 30.

Új évad a „művházban”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Kipihenve a nyár fáradalmait, októberben újra beindul az élet a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. A tervekről, a fejlesztésekről és a jövő feladatairól Szabó Évával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

– Bár a beszélgetés a következő évadról szól, nem állhatom meg, hogy ne kérdezzem meg, miért van feltúrva a művelődési ház belső udvara?
– A belsőudvar süllyedése miatt kell elvégezni a rekonstrukciót, garanciális hibajavítás keretében.  A kivitelező ígérete szerint a munkálatok október végére befejeződnek, addig kérjük vendégeink szíves türelmét.
– Ennél azért örvendetesebb hírek is vannak: a művelődési ház több millió forintos támogatást nyert részben az önkormányzattól, részben az államtól. Milyen fejlesztésekre futja ebből a pénzből?
– Az Oktatási és Kulturális Minisztérium érdekeltségnövelő pályázatának köszönhetően nagyságrendekkel emelkedett a fejlesztésre fordítható költségvetési keretünk. Technikai, műszaki feltételek fejlesztésére 2,114 millió forintot nyertünk, melyhez az önkormányzat 3,786 millió önrészt biztosított. A sikeres pályázatnak köszönhetően bővíthettük mobil hangtechnikai eszközeink körét, azaz eszközparkunk alkalmassá vált arra, hogy a színháztermünkön kívül eső nagyrendezvények hangosításához ne legyen szükségünk bérleti konstrukciókra. A fennmaradó összeget többek között bútorok vásárlására tudjuk fordítani. Eddig éppen elegendő asztalunk volt, azaz, ha a színházterem vagy a szabadtér „asztalos ültetéses” nagyrendezvénynek adott otthont, a rendezvénytermekben nem lehetett asztal mellé ülni. Az épület több lehetőséget ad közösségi terek kialakítására. Hétköznap délutánonként, esténként több százan járnak hozzánk. A szülők elkísérik foglalkozásainkra gyermekeiket, és mivel hazamenni nincs értelme – hiszen hamarosan fordulhatnának vissza –, folyosóinkon állva, sétálgatva várakoznak. Új bútorainknak köszönhetően hamarosan társalgónkban beszélgethetnek, olvashatnak, játszhatnak a kistestvérrel vagy megnézhetik leveleiket a közösségi számítógépeinken. Az Országos Informatikai Programirodától négy komplett számítógépet és szolgáltatási csomagot nyertünk. A gépeket az épület aulájában, a rendezvényszolgálati pult mellett helyezzük el. A világhalót látogatóink nyitvatartási időben díjmentesen használhatják.
– A folyosókon járva már látható az idei évadra szóló színházbérleti felhívás. Mit kell tudnunk az idei színházbérletről?
–  Feleki Kamill bérletünk ismét négy előadás kedvezményes látogatására ad lehetőséget. Bérlettulajdonosaink előadássorozatunkat 1200–2400 forintos kedvezménnyel látogathatják.
Október 30-án Csákányi Eszter nagy sikert aratott, A hét nő című egyszemélyes darabjával kezdődik a színházi évadunk, Anger Zsolt rendezésében. Csákányi Eszter több elismerést kapott a hét nő megformálásáért, így például a Színikritikusok Díját az évad legjobb alakításáért és a Vidor Fesztivál Pulcinella Díját. Az előző évad legsikeresebb előadásának folytatásaként, közkívánatra hívtuk meg novemberre a G.Ö.R.CS.-öt (Görögök Összes Regéi és Cselekedetei), amely a S.Ö.R. ikertestvére. Januárban Moliére Képzelt betegjét mutatjuk be a Győri Forrás Színház előadásában, márciusban pedig testvérvárosunk, Székelyudvarhely Tomcsa Sándor Színházának egyik előadását, amely vagy Lorca tragédiája, a Bernarda Alba háza vagy Shakespeare Ahogy tetszik vígjátéka lesz.
– A művelődési ház tavaly elindította a pártolói tagság intézményét. Mit jelent ez pontosan?
– Az előző évad végén alapítottuk színházbaráti körünket. A pártolói tagok számára kedvezményeket biztosítunk, hírlevelet működtetünk, folyamatosan számítunk véleményükre, javaslataikra. Jelentkezésükkor megkérdeztük, hogy a Törökbálinti Színház melyik előadása tetszett a legjobban, illetve milyen előadásokat látnának szívesen. Erről az évad végén be is számoltunk. A tagok tízszázalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg bérletüket, jegyüket, és elővásárlási joggal rendelkeznek, azaz elsőként választhatják meg a nézőtéren elfoglalható helyüket.
– Milyen fontosabb események lesznek az év végéig?
– Öt rendezvényt emelnék ki a programkínálatból. A fiatalokat – az Ifjúsági Klub mellett – továbbra is várja a Zenesziget, egy kicsit másként, az ifjúság megváltozott szórakozási igényeihez alkalmazkodva. November 14-én a Zenesziget Fesztiválon hat törökbálinti és környéki zenekar mutatkozik majd be. A fesztivál megrendezésével Kramm Ádámra, az AfterChill egykori tagjára emlékezünk. November 15-én, „Hasznos-napunkon” praktikus tanácsokkal, bemutatókkal szeretnénk szolgálni és csereberéink folytatásaként börzét is rendezünk. Kérjük látogatóinkat, hogy hozzanak el mindent, amit úgy ítélnek meg, hogy másnak még hasznos lehet (ruha, háztartási és technikai eszköz, kisbútor, játék). A börzéhez a rendezvényszolgálaton lehet asztalt foglalni. November 26-án, egy pályázatnak köszönhetően a Duna Szimfonikus Zenekar hangversenyén Rahmanyinov- és Csajkovszkij-műveket hallgathatunk meg.
December második szombatján ötödik alkalommal lesz „Kiskarácsony”. Több meglepetéssel készülünk advent második hétvégéjére.
Négy év után újra szabadtéren teremtünk karácsonyi hangulatot. Alkalmi jégpályánk 10-20 óráig várja majd a kicsiket és a felnőtteket. A Budapesti Utcaszínház „Betlehemi Éj” című karácsonyi előadása után karácsonyi énekeket hallgatunk és énekelünk, adventi gyertyát gyújtunk, lesz játszóház, kirakodóvásár és forraltbor-főző verseny is.
Szilveszterkor ismét retro hangulatban búcsúzunk az óévtől, amikor is Zoltán Erika lesz a sztárvendégünk. Belépőjegyek október végétől vacsorával és a nélkül is vásárolhatók.
– A ház délutánonként megtelik élettel, köszönhetően a kluboknak, tanfolyamoknak. Milyen újdonsággal várja idén a ház az érdeklődőket?
– 31 féle tanfolyam, illetve klub 57 különböző szintű csoportját hirdettük meg. A foglalkozási formák nagy része az előző évad(ok)ban indult, az új, indításra váró csoportok száma mégis 31.
Senior Klubunk a 45 év felettieknek szeretne folyamatos segítséget nyújtani a munkába álláshoz, a megváltozott világ új kihívásainak kezeléséhez. Zuti Krisztián drámapedagógus vezetésével megújul a drámaműhelyünk, amelybe mindenkit várunk, aki szeret játszani és közben megismerni önmagát és társait. A foglalkozások abban segítenek, hogy a fiatalok felfedezzék és megerősítsék képességeiket és pozitívan befolyásolják társas viszonyaikat. Fotótanfolyamunkon az előző évadban 12 hallgató végzett, melléjük új jelentkezőket is várunk, illetve ismét el szeretnénk indítani kezdő csoportunkat is. Alapszinten az érdeklődők megtanulhatják használni saját gépüket, megismerhetik a technikai alapokat, megértik a kompozíció szükségességét és a gyakorlatban is kipróbálhatják a tanultakat. Középhaladó szinten webes alapismeretekkel, képgalériák publikálásával, egyéni blogok, weboldalak létrehozásával foglalkozhatnak. Konzultációkat is rendezünk majd, ahol neves fotósokkal találkozhatnak, a tanfolyamvezető, Cserkúti György koordinálásában. Görbebögre szobrász-fazekas klubunk pedig a gyerekek mellett már a felnőtteket is várja. Ismét hirdettünk angol és német nyelvtanfolyamokat, de az előző évadok tapasztalatai nem biztatnak sikerrel, a törökbálintiak szívesebben járnak budapesti nyelviskolákba vagy magántanárhoz. Úgy tűnik, egyedül az új óvodás csoportunk a kivétel.
Továbbra is a mozgásművészeti klubjaink, tanfolyamaink a legnépszerűbbek. Új és régi formáink széles területet ölelnek fel. Induló gyermek néptánccsoportunkba közel ötvenen jelentkeztek. Valószínűsíthető, hogy a siker a Csillagszemű Táncegyüttes közreműködésének köszönhető, hiszen az együttes elismert és sikeres mind a hazai, mind a világ színpadain. Újdonság a gyermek versenytánc, a felnőtt kezdő társastánc, a hastánc felnőtt és gyermek csoportjai, az afro-dance, az alakformáló torna senior és kismama csoportjai, a várandós és baba-mama torna és az intimtorna újabb csoportja.
Szívesen felsorolnék mindent, helyette mégis honlapunkat
(www.mmmh.hu) ajánlom, illetve a Bálinti Műsort, mindkettő részletesen ismerteti a foglalkozási formáinkat.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!