Kerthelység

2009. okt 30.

Maffiózók az építőiparban

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Korábbi cikkemben1, már említést tettem a kriminalizálódott építőiparról. Akkor így fogalmaztam: „Magyarországon ugyanis a tisztességes piaci magatartás körül súlyos gondok vannak, az erőfölénnyel való visszaélés és az egyszerű állampolgár/fogyasztó/és a kisvállalkozó szerződésekkel vagy anélkül való kizsigerelése napi gyakorlat.” Azóta a „helyzet fokozódott”.

Egy radikális érdekvédelmi szervezet, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) egyik alelnökének családi háza teljesen, míg a hozzáépített lovarda kétharmad részben leégett augusztus 8-ára virradó éjszaka. A tűzben tíz szerencsétlen ló is elpusztult. Két héttel korábban pedig a személygépkocsijukat savval öntötték le – jelentették be a VÉSZ sajtótájékoztatóján. Pár hónapja a VÉSZ elnökét megfenyegették külföldi ingatlanberuházók nem túl kifinomult munkatársai.
Mi van az ügyek hátterében?
Az alelnöknő cége egy hotel felújítási munkáiban vett részt, amiért még nem kapott meg közel 40 millió forintot. A VÉSZ akciót szervezett a hotelhez, ahonnan nyílászárókat, fürdőszoba-felszereléseket vittek el. Most egy mediátor cég közvetít közötte és a szállodát üzemeltető társaság között. Utóbbi tulajdonosa „érdekes” ügyekben vett már részt. Az alelnök hölgy férje, pedig, aki szintén VÉSZ-tag, a Honvédelmi Minisztérium egyik objektumán dolgozott alvállalkozóként. A munka után cége százmilliós nagyságrendben nem kapta meg a jogos jussát a fővállalkozótól. A HM pedig jót hallgat az ügyben.
A VÉSZ az utóbbi egy évben radikális megoldásokat alkalmaz tagtársai védelmében, akik az építőipari körbetartozások során lehetetlenültek el. Úgynevezett tulajdon-visszavételi akciókat szerveztek, ahol generálkivitelezők, fővállalkozók által ki nem fizetett számlák, pótmunkák miatt a felépített lakóházakat, ingatlanokat egyszerűen visszabontották vagy a beépített alkatrészeket eltávolították. Így vittek magukkal ablakokat, ajtókat, tetőszerkezeteket, fűtési rendszereket, hiszen az úgynevezett jogállam panaszaikat nem orvosolja. Pedig ők is képviselik azt a társadalmi réteget, amely az állam működését fenntartja, az adókat fizeti. Ha ők sem fizetnek adót, akkor ki fog?
A rendőrség és a bíróság tehetetlen, a perek évekig elhúzódnak, a vállalkozók tönkremennek. Szóba került egyúttal az APEH úgynevezett áfa-visszatartási akciója pár éve, amely elindította a lavinát és a körbetartozások kálváriáját. Korabeli kormányzati szakértő: Draskovics Tibor.
Az adózás rendje körül is komoly bajok vannak. A VÉSZ erre azt javasolja, hogy adófizetési kötelezettség csak realizált jövedelem után keletkezzen. Hiszen virtuális pénzek után csupán virtuális áfát lehet fizetni.
A VÉSZ szerint a válság miatt az Európai Unióban meghirdették a kkv-szektor támogatását, Magyarországon azonban nem történt az ügyben érdemi kormányzati intézkedés. Bár a multicégek munkahelyteremtésre milliárdokat kapnak, ebből az ország nem profitál.
A más tagországokban elképzelhetetlen gazdasági, pénzügyi anomáliákat evidenciaként kényszeríti a törvényhozói, pénzügyi hatalom a magyar kis- és közepes vállalkozásokra. A VÉSZ az Európai Unió Petíciós Bizottságához fordul az önhibájukon kívül csődhelyzetbe jutott magyar kis- és közepes vállalkozások ügyében, mivel az európai normákkal össze nem egyeztethető bánásmódban részesülnek a magyar hatóságok részéről.

Dr. Győrfi László


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!