Kerthelység

2008. jún 30.

Ökoiskola címet nyert a Zimándy iskola

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| INTERJÚ

Eredményesen pályáztak

Az Ökoiskolák Hálózata az OECD-ENSI (Iskolai Környezeti Nevelési Kezdeményezések) nemzeti projektjeként 1986-ban indult útjára. Magyarországon 2000 óta működik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával.

2007-ig összesen 272 iskola nyerte el az Ökoiskola címet, az idén a Zimándy iskola is pályázott, sikerrel. Június 6-án ünnepélyes keretek között vehette át az iskola a cím viselésére feljogosító oklevelet a Városmajori Gimnáziumban. Arról, hogy mit jelent a kitüntető cím, Szabóné Palkó Gabriellát, a Zimándy Ignác Általános Iskola igazgatóját kérdeztük.
– Miben különbözik az ökoiskola egy átlagos iskolától?
– Egyrészt nemcsak a tanításban kell, hogy érvényesüljenek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén.  Másrészt az iskola elkészített egy részletes „ökoiskola” munkatervet. Ebben olyan feladatokat vállalt fel, amelyek a környezetkímélő működtetéstől kezdve a város környezeti problémáinak megoldásához nyújtott segítségen túl sok-sok olyan részfeladatot megjelölnek, amelyek az iskola tanulói számára a környezettudatos nevelést állítják előtérbe.
– Milyen előnyökkel jár ez a cím az iskola számára?
– Iskolánk 2011-ig viselheti a címet, utána ismételten pályázni kell a megújítására. Ez a cím nagyobb esélyt jelent valamennyi olyan pályázaton való indulásnál, amely a környezeti neveléssel, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos. Iskolánk tagja lett az Ökoiskolák Hálózatának, remélhetőleg bővül a hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerünk, és a hálózat programjai, továbbképzései segítik szakmai fejlődésünket.

szp


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!