Kerthelység

2009. szept 30.

A norvég trónörökös a Pannon ház átadó ünnepségén

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Mint arról júniusi számunkban beszámoltunk, a nyár beköszöntével Törökbálint új lakókkal gazdagodott, hiszen a Pannon dolgozói birtokba vehették új irodaházukat. Azóta alkalmuk volt kipróbálni, belakni az új épületet, és elérkezett az idő a „lakásavató” megtartására. Szeptember 22-e különleges nap a Pannon dolgozóinak életében és jelentős esemény Törökbálint lakói számára is, ugyanis ezen a napon tartották a Pannon ház hivatalos megnyitóját.

Anders Jensen a Pannon vezérigazgatója, Haakon Magnus norvég trónörökös és felesége, Mette-Marit

Az új irodaház átadása jelentős esemény a norvég anyacég, a Telenor életében is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hivatalos átadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Haakon Magnus norvég trónörökös és felesége, Mette-Marit, valamint Jon Frederik Baksaas, a Telenor-csoport elnök-vezérigazgatója is.
A rendezvény 14 órakor, a Fenntarthatóság és építészet című konferenciával kezdődött, amelyet a hercegné nyitott meg. Az előadók, dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Hilde Tonne, a Telenor-csoport alelnöke, Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem Éghajlat és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontjának igazgatója, Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alelnöke, valamint Bonifertné Szigeti Márta, a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) ügyvezető igazgatója más-más megközelítésből, de mindannyian a környezettudatosság, a fenntartható energiapolitika fontosságát hangsúlyozták. Különös jelentőséget kapott ez a kérdés, hiszen az előadásokból az derült ki, hogy a káros szén-dioxid-kibocsátásnak majdnem feléért az elavult vagy új, de kevésbé környezetbarát technológiákkal épült, rossz energiagazdálkodású épületek a felelősek. Ennek kitűnő ellenpéldája a ma hivatalosan is átadott Pannon ház, amely, mint erről már előző számainkban részletesen is beszámoltunk, minden részletében a fenntarthatóság és az energiatakarékosság jegyében épült.
A konferenciával egy időben a norvég uralkodóház tagjai bejárták a házat. A rendezvényen számos hazai és nemzetközi médiaorgánum képviseltette magát. A koronahercegné és a koronaherceg készséggel, fesztelenül, mosolyogva fordultak mindenkihez.
Kedvességükkel, nyugodtságukkal sikerült minden jelen lévő szívébe belopni magukat. Valóban úgy éreztük, büszkék arra, hogy a norvég Telenor-csoport leányvállalataként Magyarországon működő Pannon ilyen sikerrel egyeztette össze üzleti érdekeit a helyi és globális környezetvédelem szempontjaival. 17 órakor az Experidance táncegyüttes nagyszerű műsorával vette kezdetét a ceremónia, amelynek során a koronaherceg immár hivatalosan is átadta az új Pannon Irodaház kulcsát a magyar leányvállalat igazgatójának.
A hivatalos program Göran Persson, volt svéd miniszterelnök, klímanagykövet előadásával folytatódott, amely a klímaváltozás hatásairól szólt.
Ezt a jeles napot a Pannon együtt ünnepelte Törökbálint lakosaival is, hiszen a hivatalos programokkal egy időben a kertben felállított sátrakban és a nagyszínpadon színes programokkal szórakoztatták azokat, akik ezen a szép napos délutánon kilátogattak az Égett-völgybe, hogy részesei legyenek a jeles eseménynek. Fellépett többek között Paya Bea és Helene Boksie norvég előadóművész, a Dumaszínház, valamint a Magna Cum Laude.
A magas rangú vendégekre való tekintettel a rendezvény komoly biztonsági intézkedések közepette zajlott. A rendezők mégis mindenben tekintettel voltak a vendégek és a sajtó képviselőinek igényeire. Jellemző például, hogy az érdeklődőket különbusszal szállították a Pannon házba, valamint hogy az újságírókat külön sajtószoba várta, ahonnan a laptopok valamelyikén akár azonnal továbbíthatták tudósításukat.
Most már tehát, hivatalosan a „miénk” a Pannon ház. Az épület különleges műszaki adottságain túl egyszerűen szép. Szerethető. Jó ránézni, mert belesimul a tájba, és jó benne lenni, mert világos, tágas és ezernyi ablakából az erdő zöld lombját látni. A hozzá kapcsolódó új szemlélet pedig megszívlelendő mindannyiunk számára. Érdemes tanulni a norvégoktól. Velük együtt büszkék lehetünk az új épületre, amellyel Törökbálint mindenképpen rákerült az európai környezettudatos építkezés térképére.

Ny.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!