Kerthelység

2009. szept 30.

Célom az ügyfélbarát hivatal

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Dr. Bérczi Szilvia tavaly november óta az önkormányzat törvényességi referense. Arra, hogy pontosan mit is jelent ez gyakorlatban, ő adja meg a választ.
– Tavaly novembertől ön az önkormányzat törvényességi referense. Pontosan mit jelent ez a gyakorlatban?
– A törvényességért elsősorban a jegyző a felelős, én a jegyző megbízásából, az ő közvetlen irányítása és felügyelete alatt látom el ezt a feladatot a hivatalban, vagyis a hivatal belső munkájának a törvényességi felügyeletét, nem az önkormányzatét. Megbízásom, hogy az egyes szervezeti egységek munkája a jogszabályoknak és a belső szabályainknak megfelelően történjen. A törvényességi ellenőrzés elsősorban a jogszabályoknak való megfelelésre terjed ki, de vizsgáljuk azt is, hogyan lehet egy iroda működését hatékonyabbá, eredményesebbé és ügyfélbarátabbá tenni. Jegyző úr nagyon sokat dolgozik ezért, és ezt a kollégák is kezdik egyre jobban megérteni. Ennek köszönhető, hogy egyre több a pozitív visszajelzés a törökbálintiaktól. Egy ismerősöm dicsérte nemrég az önkormányzatot, mert az ügyfélszolgálaton nagyon precíz felvilágosítást kapott, és ez jól esett neki. Az sem általános, hogy a polgármesternek és a jegyzőnek nincs konkrét fogadóórája, hanem előzetes egyeztetés alapján bármikor lehet hozzájuk jönni.
– Szankciót is kell alkalmaznia, ha valami szabálytalanságba ütközik?
– A törvényességi ellenőrzés egy előzetesen elkészített terv alapján történik, melyet a jegyző hagy jóvá. Az ellenőrzés befejezését követően a megállapításokat, javaslatokat jelentésbe foglalom, amelyet átadok a jegyzőnek és az érintett iroda vezetőjének, és amennyiben szükséges, megbeszéljük a teendőket.
– Akárhányszor láttam, mindig jókedvű és mosolygós volt. Nem igazán tudom önről elképzelni a szigorú revizort.
– Ez a törvényességi ellenőr kifejezés lehet, hogy egy kicsit ijesztő, de nem gondolom, hogy tartani kellene tőlem. Én hozzáadni szeretnék a hivatal munkájához.
– Hogyan került Törökbálintra?
– Veszprémből származom, de a jogi egyetemet Budapesten végeztem. Az önkormányzat előtt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál dolgoztam, majd két ügyvédi irodánál. Az utóbbi hat évben gyesen voltam a gyermekeimmel. Miattuk kerestem olyan munkahelyet, amely a lakóhelyemhez, Budaörshöz közel van. Ekkor keresett az önkormányzat jogászt, és én beadtam a pályázatomat. Korábban nem volt kötődésem Törökbálinthoz.
– Az elmúlt egy év alatt milyen benyomásai lettek a településről, illetve a munkahelyéről?
– Én minden reggel szívesen jövök be dolgozni. Sokan óvtak a barátok és a rokonok közül az önkormányzati munkától, de nem bántam meg, hogy belevágtam. Jó itt a légkör, segítjük egymást. Számomra fontos, hogy a munkát a családdal is össze tudom egyeztetni.
– Utoljára augusztus 20-án tüsténkedett a Munkácsy szobor felavatásánál. Ez a feladat konkrétan önnek lett kiadva?
– Ez úgy kezdődött, hogy polgármester úr megkért, hogy készítsek egy előterjesztést a Munkácsy szobor felállításáról. Miután a testület elfogadta az előterjesztést, majd hoztak egy határozatot, a polgármester úr felkért, hogy a továbbiakban is segédkezzek a megvalósításnál. Később megismertem Törley Máriát, és jó kapcsolat alakult ki köztünk. Nagy élmény volt, hogy ott lehettem a zsűrizésnél, majd a szobor avatásánál is.
– Az ünnepen itt sertepertélt ön körül két gyönyörű gyermeke. Rajtuk kívül mi tölti ki a szabadidejét?
– Nekem a velük való együttlét a feltöltődés. Lányom most kezdte az első osztályt, érdekesség, hogy tanítónője törökbálinti. Sokat utazunk, télen síelni járunk, nyáron pedig irány a Balaton. Férjem mérnök, úgyhogy nagyon jól kiegészítjük egymást.
– Milyen feladatai lesznek a közeljövőben?
– A törvényességi ellenőrzések folytatódnak. Jelenleg fel kell készülnünk egy jelentős jogszabályváltozásra, amely október elsejétől lép életbe. Egyik alapjogszabályunk a Ket., a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény. Most ezt tanulmányozom, hiszen a jegyző úr felkérésére egy konzultációt kell tartanom a kollégáknak. Emellett készítjük a hivatal új szervezeti és működési szabályzatát és folyamatosan segítem kollégáimat a jogszabály-értelmezésben is.
– Minderre elég a napi nyolc óra munka?
– Mivel korábban nem volt ilyen munkakör a hivatalban, elég sok a tennivaló.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!