Kerthelység

2009. szept 30.

Ismét változott az idei költségvetési rendelet

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Szeptember 3-án a képviselő-testület – immár harmadik alkalommal – módosította az önkormányzat 2009. évi költségvetését. A módosítás okairól Elek Sándor képviselőt, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnökét kérdeztük.

– Valóban, a februárban elfogadott költségvetési rendeletet a képviselő-testület 2009-ben már két ízben módosította. A hivatal jelenlegi előterjesztését egyrészt a bevételek várható – csökkenést mutató – alakulása, másrészt az időközben meghozott képviselő-testületi határozatok átvezetése, valamint a belső átcsoportosítások, átvezetések rendezése indokolja. A költségvetési rendelet negyedévenkénti módosítása természetes, mivel a Magyar Államkincstár által közölt pótelőirányzatok átvezetésére is ekkor kerül sor. Mellette persze – ezzel egyidejűleg – sort lehet és kell kerítenünk az aktuálisan jelentkező igények átvezetésére.  Így ezen túlmenően rendelkezni kellett a költségvetési rendelet 12. § (9) bekezdésében korábban szeptember 30-áig zárolt tételek további sorsáról is. Ezek azok a zárolások, amelyek automatikusan lejárnak, ha a képviselő-testület esetleg nem rendelkezik másként.
– Tehát a jelenlegi módosításnak mi a legfőbb oka?
– A költségvetés mostani módosításának egyik legfőbb indoka, hogy az iparűzésiadó-feldolgozás adatai azt mutatták, hogy a korábbi, a recesszió miatt kilátásba helyezett 500 millió forinton túl további 270,5 millió forinttal kellett csökkenteni a bevételi előirányzatot. Javaslatot fogalmazott meg a hivatal az ingatlanértékesítésből származó bevételünk 407,8 millió forintos csökkentésére is. Mindemellett a szeptember 3-ai ülésen kérte – pótlólagos forrásteremtés okán – az Égett-völgyi területen meglévő, önkormányzati tulajdonú további telkek értékesítésének engedélyezését is, ami ha megvalósul, lehetőség lesz a bevétel visszatervezésére és az azzal egyező összegű kiadási előirányzat elfogadására.
A bevételek módosításával egyidejűleg kiadási előirányzatokat is kellett törölni. Ennek kapcsán csökkentenünk kellett a fejlesztési célú hitel felvételét is mintegy százmillió forinttal.
Jövedelemdifferenciálódás mérséklésénél beszámítással érintett önkormányzatok támogatása jogcímén közel 100 millió forintot kaptunk, aminek nagy részét (81 millió forintot) céltartalékba javasolunk helyezni (további biztonsági tartalékolás céljából).

Törökbálint 2009. évi költségvetési kiadási főösszege több mint 628 millió forinttal, míg a bevételek közel 528 millió forinttal csökkentek. A hiány is változott: 100,2 millió forinttal csökkent, ebből következően a fejlesztési célú hitelfelvétel ebben az évben legfeljebb 602 millió forint lehet.

– Mit lehet tudni a pályázatok eredményességéről?
– Örömünkre szolgált, hogy a Duna Szimfonikus Zenekar támogatására benyújtott pályázatunkkal kilencmillió forinthoz jutottunk, ami a központosított költségvetési támogatás előirányzatát, a kiadási oldalon pedig a társadalmi szervek támogatási előirányzatát növeli.
Szintén központosított költségvetési támogatásként több mint egymillió forintot kaptunk a gyermekek nyári étkeztetésének támogatására, 34,6 milliót a 13. havi juttatás pótlására szolgáló első félévi támogatásként – ennek intézmények közötti felosztását is tartalmazta a rendeletmódosítási javaslat.
Az önkormányzat a központi költségvetésből szociális feladatokra 1,63 millió forintot kapott, ami a szociális kiadások előirányzatát növeli.
A települési önkormányzati belterületi közutak felújításának, korszerűsítésének támogatása (TEUT) pályázaton utak felújítására további támogatáshoz jutottunk, s ehhez kapcsolódóan a pályázati önrészből közel hatmillió forintot kellett igénybe venni és átvezetni az 1+1 Ft-os útfelújítás-előirányzatra.

Új négycsoportos óvoda és új háromcsoportos bölcsőde
épületegyüttesének megvalósításához területvásárlás
(Köles-dűlőből) (millió forint)    130,0
Körforgalmak, útfelújítások tervezési költségei    38,6
József A. utcában parkoló kialakítása    10,0
Szt. István u. 5. bontás és újraépítés: terv+ kivitelezés    26,0
Anna-hegyi gázvezeték-hálózat terveinek előfinanszírozása    5,0
Légvezetékek földkábelre cserélése (tervezés)    5,0
Városüzemeltetési Csoport telephelye tervezése    10,0
Közvilágítás-korszerűsítési program    10,0
Térfigyelő rendszer kiépítése    7,0
Csupaszív Óvoda tetőterében tornaszoba kialakítása    11,0
Dózsa György utca rekonstrukciója    40,0
Akadálymentesítés a mozgáskorlátozottak részére    10,0
Alsóerdősor u. sportpálya-felújítás    5,7

– És hogy áll a büdzsé kiadási oldala?
– A zárolt kiadásokat véglegesen töröltük az idei feladatok közül, így további zárolt tételeket a költségvetés nem tartalmaz. Azonban a fejlesztési, felújítási feladatok többsége bekerült a jövő évi, a többéves kihatással járó feladatok közé. A zárolt kiadások törlésén túl a táblázatban közölt előirányzatok, előirányzatrészek törlésére is javaslatot tettünk.
Ezen túl további átvezetéseket javasolunk: a) felújítási előirányzatokból dologi kiadások előirányzatba, b) fejlesztési előirányzatokból dologi kiadások előirányzatba, valamint c) felújítási előirányzatok annak megfelelően, amit a feladat tartalma igényel.
– Mit mutatnak a hiteltörlesztési kondíciók?
– Beszámoltunk a képviselő-testületnek arról, hogy az első félévi hitel tőke- és kamattörlesztési tényadatok ismeretében a tervezetthez képest a tőketörlesztés kiadási előirányzatát 2,327 millió, míg a kamattörlesztési kiadási előirányzatot 11,6 millió forinttal kell növelni. Ennek oka az euró magas árfolyama, valamint a referencia-kamatlábak emelkedése. Elmondtuk, hogy a jelenlegi előirányzat-növelés a második félévi esetleges szükségletekre nem nyújt fedezetet.

K.I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!