Kerthelység

2009. szept 30.

„Tartsuk meg ezt a szeretetet”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Lassan átadáshoz közeledik a Cigány Kisebbségi Önkormányzat irodája az épülő új óvoda közelében. Horváth Renátával és Horváth Gyulával, a CKÖ képviselőivel a ház sorsáról és az elmúlt fél év eseményeiről beszélgettünk.

– Fél évvel ezelőtt beszélgettünk utoljára a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetőjével. Mi történt azóta a házatok táján?
– Horváth Gyula: Elég lassan haladnak a dolgaink, nehezen tudunk előre jutni az önkormányzattal. Hála istennek lassan elkészül az iroda, de nagyon sajnálom például, hogy nem nagyon tudunk csatlakozni a közmunkához, pedig naponta többen keresnek meg munkaügyben. Volt ötletünk a közmunka megreformálására, és már tárgyaltunk is az önkormányzattal erről.
– Mi a helyzet a tanodával, amelyet el akartok indítani?
– H. Gy.: Sajnos egyelőre ez sem valósult meg, ezért is szeretnénk létrehozni egy alapítványt, amely a tanoda megvalósítását is támogatná, de ezenkívül segítené a törökbálinti cigányok és szegények boldogulását, ugyanis mi nemcsak a cigányokat szeretnénk segíteni, hanem a szegényeket is. Az alapítvánnyal tudnánk pályázni például gyerekek kirándulására, nyaralására. A polgármester úr ígéretet is tett, hogy az önkormányzat segít nekünk a pályázásban. Több olyan gyerek van Törökbálinton, aki még nem is látta a Balatont, őket szeretnénk nyaraltatni. Sok olyan gyerek van, akik bandába verődnek, és igen hamar elvesznek, ki tudja, mi lesz belőlük Ezenkívül szeretnénk létrehozni egy tánccsoportot is, ahova szintén lehetne hozni a fiatalokat, gyerekeket. Szükség lenne szociális lakásokra, mert nagyon sok a szegény ember. Nagyon jó, hogy vannak beruházások, de én személy szerint addig, amíg vannak olyan gyerekek, akiknek nem jut reggelire, vagy vannak olyan családok, akik nem tudják nyugodtan lehajtani a fejüket, és ilyen sok a munkanélküli, nem ezekkel foglalkoznék.
– Nemrég az egyik újságban eléggé nektek mentek, ugyanis állítólag egyesek nehezményezik, hogy az irodátok az óvoda mellett épül. Mennyire valós ez a probléma?
– Horváth Renáta: A mi gyermekeink is a Bóbita óvodába járnak és eddig semmiféle probléma nem volt ebből. Beszéltem Pénzes Éva óvodavezetővel, és ő is biztosított arról, hogy ez nem probléma. Nem azért épül az a ház, hogy ott duhajkodjunk.
– H. Gy.: Attól, mert egyes cigányok lopnak, azért én nem vagyok tolvaj. A magyaroknál sosem általánosítanak, csak a cigányoknál. Negyven éve lakom Törökbálinton, de még sosem volt gondom a cigányságomból.
– Hogyan sikerült a nyári roma nap?
– H. R.: Nagyon jól. Eddig talán ez volt a legjobb. Sajnálom, hogy bent kellett megtartani, mert féltünk az időjárástól, közben jó idő volt kint. A cigányok jobban szeretnek a szabadban szórakozni, de megoldottuk. Bangó Margit is nagyon dicsérte a rendezvényt. Egyre több magyar látogatja a roma napi eseményt, és nagyon sokan jönnek a környező településekről.
– Mennyire keresnek titeket a cigány emberek, mióta képviselők vagytok?
– H. R.: Nem mindig találnak meg minket, és leülni sem tudunk velük részletesen átbeszélni a problémáikat. Ezért is lesz jó, ha elkészül az iroda, mert ott lesz fogadóóra, amikor meg lehet minket találni. Kényelmesen le tudunk ülni, és meg tudjuk beszélni a dolgokat. Utcán nem lehet beszélgetni.
– Hogyan tervezitek a ház működését?
– H. Gy.: Mivel mindannyian dolgozunk, valószínűleg nem leszünk egyfolytában ott. Terveink szerint kezdetben hétvégén lesz ügyfélfogadás, akkor mindenki jobban ráér, mi is, az ügyfelek is. Nagyon sok problémára fel vagyunk készülve. Általános gond, hogy azért nem veszik fel dolgozni az embert, mert cigány. Én konkrét példákat tudok hozni, például a fiam is így járt. Nagyon nehéz helyzetben vannak a cigányok és ez manapság még romlik is.
– Törökbálinton elég jól megélnek egymás mellett a cigányok és a magyarok. Szinte súrlódások sincsenek. Mi ennek az oka?
– H. Gy.: Törökbálint egy béke szigete Magyarországon, és arra kérném a törökbálintiakat, hogy tartsuk is meg ezt a szeretetet. Ha mindenki így gondolkodna, mint itt, akkor egy kicsikét jobb lenne az élet. Azért ez annak is köszönhető, hogy itt nincs cigánysor, hanem eléggé szét vannak szórva a cigányok.
– Milyen terveitek vannak a közeljövőre?
– H. Gy.: Hamarosan jön a roma Mikulás, utána a Jóakarat Körrel szeretnénk szervezni egy jótékonysági koncertet, amelyre mindenkit szeretettel várunk. Karácsonyi ajándékcsomagokat szeretnénk összeállítani a szegényeknek, és erre szeretnénk pénzt gyűjteni, illetve várjuk a felajánlásokat is. Jövőre pedig választás, arra is készülnünk kell.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!