Kerthelység

2009. szept 30.

Szolcsányi Ákos: Csehország szép, útjai jók

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

ORPHEUSZ-KÖNYVEK

(Vasárnapi versek)
Könyvkiadói palettán mindig izgalmas látvány egy-egy új könyv felbukkanása, s még szívdobbantóbb, ha az a kiadvány a szerző első kötete. Színre lépni, „elkezdődni másoknak is” (az olvasóknak) – mérföldkő, olyan, amelyikről még nem igazán tudni, milyen irányba jelöli tovább az utat.

Szolcsányi Ákos versei azt mutatják: jó az irány. A fiatalos lendület érződik, a mondanivaló karakteres megfogalmazású, sok tekintetben egyedi jellegű; költői eszköztára forrásban van, verstechnikája előnyösen szikár. Ami mindezeken még túlmutat, az az, hogy Szolcsányi képes olyan műveket komponálni, amelyek könnyedén elhitetik velünk: nincs semmi baj, a világ jó, az emberek gondolkodnak, odafigyelnek egymásra, fiatalnak lenni pedig manapság is – mint mindig – szuper. Ám ez a kezdő-eredő lírafolyam képes olyan gondolatokat is közvetíteni, olyan képeket felvillantani, hogy mindez nem is igaz, nem valódi, hanem csak látszat vagy érzület. De könnyedén kilábal ezekből a kétségekből, kétségbeesésekből is, megy (ír) tovább. Mert az elvitathatatlan lírikusi véna Szolcsányinál tudással párosul, amely némi időt követően meghiggadt bölcselet lesz. Akkor fog majd eldőlni igazán, hogy sorscsapás avagy áldás az embernek, ha tehetséges: képes lesz-e mondani, megfogalmazni mindazt, amit tud? S lehet-e majd az ilyen sorokat felülírni, mint A Menyasszony jelességei című vers részletében:
„A te orcád, homlokod peremén / mint megannyi erdőt félő, tisztásról / száműzött szelíd állat. // A te szájad körül / mint el nem bírt levelei / tó parti fának.”
Vasárnapi versek – mondja a kötet alcíme. A vasárnap: ünnepnap. S valóban ünnepelhetünk: Szolcsányi Ákos személyében költő avattatott.
Hajdu Ferenc

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!