Kerthelység

2009. aug 29.

Nyílt levél Dr. BAJNAI Gordon miniszterelnök úr részére

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Magyar Köztársaság Kormánya
Dr. BAJNAI Gordon Úr
miniszterelnök

Miniszterelnöki Hivatal
Budapest Pf.: 2. 1357
Budapest V., Kossuth L. tér 4., 1055
Fax: 1-441-3050

Tárgy: akadály az M0-s autópálya-építés törökbálinti szakaszán

Tisztelt Kormány!
Tisztelt Miniszterelnök  Úr!
Törökbálint Város polgármestereként fordulok Önhöz és a Kormányhoz egy olyan kérdésben, amelyben megítélésem szerint a Kormány közbelépésére van szükség.
Az M0-s autópálya nyomvonalának 1989-es tervezése során vált – akkor még nagyközségi tanács vezetése számára – világossá, hogy a nyomvonalat közvetlenül a település ófalui lakórésze mellett, jelentős erdőterületek kivágásával kívánják meghatározni. Az akkor már formálódó demokratikus civil összefogás eredményesen lépett fel e terv ellen, és a nyomvonalat áttervezték, távolabb a lakott területtől, de sajnos az erdőterület egy része így is áldozatává vált az építkezésnek.
Számos egyéb megfontolás alapján is Törökbálint önkormányzatának képviselő-testülete 1994. augusztus 18-án – 20/1994. (VIII. 18.) számon – helyi rendeletet alkotott a helyi erdőterületek védelméről.
Az M0-s autópálya most megindított szélesítése kapcsán szembesültek a kivitelezők azzal, hogy a szélesítéshez szükséges erdőterületek védelem alatt állnak, a fák kivágásához helyi engedély szükséges. A tarvágásra kijelölt terület a beruházó kimutatásai szerint 4,7 hektár. Előbb a Colas Hungária mint kivitelező, majd a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselői keresték meg az önkormányzatunkat, megoldást sürgetve. Elmondtuk, hogy megoldható a helyi rendelet olyan értelmű módosítása, amely lehetővé fogja tenni a nyomvonal-szélesítéshez szükséges erdőterületek igénybevételét. A helyi rendelet módosításának azonban az a feltétele, hogy településünk közigazgatási határán belül megfelelő helyen és mértékben csereerdősítésre kerüljön sor. Ezzel a véleményünkkel nem kérünk többet, mint ami a beruházás kapcsán előírásszerűen amúgy is megvalósítandó.
A csereerdősítés helyszínének kijelölésével kapcsolatban korábban már az Erdészeti Hatóság  is megkereste önkormányzatunkat. Már akkor jeleztük, hogy erdőink helyi védelem alatt állnak, és a csereerdősítésre mely terület kerülhet számításba.
Az ok, amiért most a Kormányt és Önt, Miniszterelnök Úr e levéllel megkerestem, éppen ez utóbbi, a terület kijelölésének kérdése.

Tisztelt Kormány!
Tisztelt Miniszterelnök  Úr!
Törökbálint Város Önkormányzata jelenleg végzi a település-fejlesztési koncepciójának felülvizsgálatát az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény előírásai szerint. A koncepció alapja a Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat (TSZT és HÉSZ) módosításának. Már a 2001-ben elfogadott településrendezési eszközök is kimutatták, hogy településünk erdősültsége nemcsak az országos, de még az agglomerációs átlagot sem éri el. Célként fogalmaztuk meg ezért akkor is és most is, hogy növelni kell a közigazgatási területünkön az erdőfelületek hányadát. Az erdő növelése – szakmai álláspontok szerint is – akkor hatékony, ha az új erdőterület közvetlenül csatlakozik már meglévőhöz. Ez a megfontolás az, amelynek alapján településfejlesztési koncepciónkban új, erdősítésre szánt területeket jelöltünk ki. Meggyőződésünk, hogy az M0-s autópálya szélesítése okán szükséges csereerdősítést is ennek az alapelvnek kell a szolgálatába állítani.
A Törökbálint 8005/1-8005/3 és 8006-8084. hrsz-ú területek – összesen mintegy 12,4 hektár – a Magyar Állam tulajdonában vannak, haszonbérleti szerződései jövő év közepén lejárnak. A besorolása szerint ma mezőgazdasági terület elhanyagolt állapotban van, bérlőik nem gondozzák bérleményeiket. Összefüggésben a már említett településrendezési felülvizsgálattal, több mint egy esztendeje tárgyalunk az Magyar Állami Vagyonkezelő Zrt.-vel arról, hogy mi legyen e terület sorsa. A koncepció kialakításában több alkalommal tárgyaltam Keller László országgyűlési képviselő úrral is. Arra a megállapodásra jutottunk, hogy a terület távlati sorsa a bérleti szerződések közeli lejárta okán sürgetően rendezendő, legcélszerűbb lenne, ha az önkormányzat tulajdonba igényelné és erdőtelepítésre jelölné ki.
Tekintettel a fentiekben írottakra, azt a javaslatot fogalmaztuk meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselőinek, hogy működjenek velünk együtt:
1. a jelzett terület önkormányzati tulajdonba adása érdekében,
2. fogadják el, hogy csereerdősítésre ez a terület kerüljön kijelölésre, a kimutatott, a szélesítés okán kivágásra szánt terület kétszeresének telepítésével.

Tisztelt Kormány!
Tisztelt Miniszterelnök  Úr!
Tisztában vagyunk azzal, hogy az autópálya szélesítése fontos országos, nemzetközi közérdek. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a kivitelezés nem tűr halasztást, és gyors, hatékony lépésekre, döntésekre van szükség a felmerülő  akadályok elhárítása érdekében. Városunk önkormányzata kész a szükséges mértékű felmentéseket megadni, ha biztos lehet abban, hogy a javasolt helyszínű és mértékű csereerdő  telepítésére sor fog kerülni.
Egyetértve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselőinek véleményével – amelyeket saját tapasztalataink is alátámasztanak –,  nem várható, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján előterjesztett területátadási javaslatunk időben a Kormány elé  kerülhetne. Ezért
kérem
Miniszterelnök Urat, hogy javaslatunkat fontolja meg és terjessze a Kormány elé! A területnek a haszonbérleti szerződések lejártát követő – kizárólag erdőtelepítésre felhasználható – átadására irányuló kormányzati szándék kifejezésre juttatása a kulcsa a gyors, hatékony megoldásnak.
A telepítés mértékét tekintve – álláspontunk szerint – nem merülhet fel komoly finanszírozási probléma, ugyanis a beruházás kapcsán előírás a felhasznált erdőterületek 2,04-szeres területszorzójú pótlása.
Amennyiben pozitív elbírálásban részesül kérésünk, Városunk Önkormányzatának Képviselő-testülete kész a helyi rendelet módosítására, melynek legkorábbi időpontja: 2009. szeptember 3-i ülésnapunk.

Törökbálint, 2009. augusztus 11.
Turai István
polgármester

Másolatot kap:

Keller László országgyűlési képviselő
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő  Zrt.
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!