Kerthelység

2009. aug 29.

Városőrség Törökbálinton

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A képviselő-testület februári ülésén döntött arról, hogy a 2009. évi költségvetésben tízmillió forintot elkülönít  a polgárőrség újraszervezésére. A döntés óta eltelt időről, valamint az új városőrségről Géczy Krisztián önkormányzati képviselővel, beruházási tanácsnokkal, a városőrség fő szervezőjével beszélgettünk.

– Mi az oka annak, hogy a polgárőrség végül is városőrség lesz?
– Ennek egészen egyszerű oka van. 2009-ben Törökbálint már város, és úgy gondoltuk, hogy ebben az esetben a városőrség megnevezés talán találóbb lenne. Véleményem szerint azonban teljesen mindegy, hogy városőrségről vagy polgárőrségről beszélünk, mert mind a két megnevezésen egy célt kell érteni: Törökbálint közbiztonságát.
– Nagy szükség van Törökbálinton egy jól és szervezetten működő városőrségre, ami fokozza az itt lakók biztonságérzetét. Mikor számíthat a település lakossága a városőrök megjelenésére?
– Nagyon remélem, hogy az iskolakezdés hónapjában, azaz szeptemberben elkezdhetjük a munkánkat. Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó szakmai csapatot sikerült felállítani, ami garanciát nyújt a zökkenőmentes és kiegyensúlyozott tevékenységre. A szakmai vezetés mellett egy felügyelőbizottságot is létrehozunk, amely koordinálja, ellenőrzi és javaslatokkal is ellátja a városőrséget.
– Milyen módon működne a városőrség?
– Nagyon fontos, hogy a város lakossága magáénak érezze a városőrséget. Kiemelten fontos a polgárbarát viselkedés. Jelenleg közel 40 fő jelezte szándékát, hogy belépne a szervezetbe, ezzel a létszámmal szerintem megkezdhetjük a működésünket, de természetesen örömmel várjuk az új jelentkezőket. Járőrpárokat szeretnénk felállítani, akik gépkocsival és gyalogosan (robogóval, kerékpárral) végeznék a járőrözést a településen. Nagyon fontos a gyalogos járőrök munkája, hiszen először ők kerülnének kézzelfogható napi kapcsolatba a lakossággal. A gépkocsival közlekedő járőrök gyorsabban mozognának, de a gyalogos és gépkocsival közlekedő járőrök között folyamatos lenne a kommunikáció. A biztonság mellett a közterületeken történt rongálással és szemeteléssel szemben is hatékonyan fel szeretnénk lépni.
– Milyen szervezetekkel tartanák a kapcsolatot?
– Természetesen a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel az Országos Polgárőr Szervezettel, a tűzoltósággal és minden olyan törökbálinti szervezettel, amelyik támogatja a városőrség működését. Kiemelten fontosnak tartom a nyugdíjasokkal kialakítandó együttműködés lehetőségeit, valamint az ifjúsággal is szeretnénk napi kapcsolatba kerülni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy hosszú ideig volt a településnek egy jól működő polgárőrsége, amelynek a munkájára és tapasztalatára számítunk.
A törökbálinti vállalkozásokkal is hatékony együttműködést szeretnénk kiépíteni, mert a helyi vállalkozók sokat tudnak tenni a városőrség eredményes és hatékony működéséért.
– Kik lehetnek a városőrség tagjai?
– Természetesen mindenkit szeretettel várunk, aki tenni szeretne Törökbálint biztonságáért, de azért néhány feltétel teljesülése szükséges. Tagjaink közé várunk mindenkit, aki elfogadja a szervezet alapszabályát, rendelkezik két tag ajánlásával, büntetlen előéletű, akinek emberi magatartása példamutató, képes a törökbálinti városőrség iránti bizalmat felkelteni és megőrizni. Úgy gondolom, hogy aki ezeknek a feltételeknek megfelel, arra nyugodtan számíthat a település lakossága.
Szeptemberben szeretnénk egy nagyobb rendezvényt, úgynevezett toborzót tartani, ahol megismertetnénk a résztvevőkkel a városőrség megalakulását, munkáját és céljait.
A szeptemberben belépő társainkat alapító tagként fogjuk nyilvántartani. Honlapunk elérhetősége: www.városőrség.com. Kiemelten fontosnak tartom, hogy Törökbálinton érezhetően javuljon a közbiztonság, és a településen élők nyugodtan tudjanak pihenni, kikapcsolódni. Ehhez a munkához kérjük a tisztelt lakosság támogatását és együttműködését.

F.K.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!