Kerthelység

2009. aug 29.

Törökbálint: közel hozzád

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Pannon több mint másfél évtizede a magyar telekommunikációs piac meghatározó szereplője, 1994 óta van jelen a magyar piacon. A cég történetének egyik legjelentősebb mérföldköve a törökbálinti Pannon Ház megépítése volt. A dolgozók és a teljes infrastruktúra idén nyáron költözött át az Égett-völgyben elkészült látványos és környezetbarát irodaházba, mely – többek között a megőrzött hatalmas zöldterülettel, a geotermikus energiára épülő hűtési-fűtési rendszerrel, a napelemekkel, a papírtakarékos iratkezeléssel – hűen tükrözi a vállalat felelős gondolkodását a környezet iránt. A Pannon filozófiájának fontos része, hogy ezek segítségével példát mutasson a többi vállalatnak és dolgozóin keresztül a társadalomnak is.

A törökbálinti lakosok az elkészült új irodaház mindennapi látványa mellett több esetben is tapasztalhatták, hogy a Pannon számára kiemelten fontos a helyi közösségek támogatása. Az idei nyár folyamán tizenöt település lakói – köztük a törökbálinti nagycsaládosok is – örülhettek a Pannon adománygyűjtési akciójának. A jótékonysági akciót a Pannon és beszállító partnere, a Masped Logisztika Kft. közösen hirdette meg saját dolgozóinak. A két cég részéről mintegy ezerhétszázan vettek részt a gyűjtésben, melynek eredményeképpen megközelítőleg tíz konténer telt meg felnőtt- és gyermekruhákkal, játékokkal. A konténerek tartalmát a két cég önkéntesei válogatták szét, és a Masped szállította ki a kiválasztott helyszínekre.
„A kiválasztott településekkel a Pannonnak jó kapcsolata van. Ezeken a helyszíneken tartottuk a cég tavalyi karitatív csapatépítéseit, melynek során életminőségét javító munkákat végzünk, például felújítjuk a települések köztereit, játszótereit – mondta el dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója. – Ezenkívül a gyűjtésben részt vevő dolgozóink is ajánlhattak intézményeket, családsegítő és gyermekvédelmi központokat az ország bármely részén. Az volt a fő szempont, hogy olyan helyekre kerüljenek ezek a holmik, ahol kisgyermekes családoknak, rászoruló embereknek segíthetünk az adományokkal. Törökbálint kiválasztásánál nem kellett sokat gondolkoznunk, számunkra kiemelten fontos, hogy a közvetlen környezetünkben élő emberek is érezzék a támogatásunkat.”
És hogy miért fontos ennyire a Pannon számára a vállalati felelősségvállalás, arra a nemzetközi tulajdonosi háttér adhat választ. A Telenor csoport tagjaként a Pannon a nemzetközileg megfogalmazott vállalati felelősségvállalási (csr) stratégiát ülteti át a magyarországi környezetre. A Pannon célja az, hogy megértse a társadalom globális természetű és helyben jelentkező kihívásait, és választ adjon azokra.  Mindezt a szolgáltatásai és fejlesztései mellett az emberek számára kézzelfogható támogatások, közösségi ügyek és a környezetvédelem területén igyekszik megtenni, és így megteremteni a felelős vállalati működést.
Új irodaházuk, a Pannon Ház vállaltan a környezettudatosság jegyében épült. Az épület a nyolchektáros terület mindössze 7,5 százalékát foglalja el a megengedett 30 százalék helyett. A terület 69 százaléka zöldterület marad, bár az előírás mindössze 40 százalék lenne. Kiemelkedően innovatív az épület – száz méter mélyre fúrt hőszondát alkalmazó – megújuló geotermikus energián alapuló hűtés-fűtési rendszere. A hőszivattyús klímarendszer Magyarországon a legnagyobb, Európában pedig a hetedik ilyen jellegű projekt.
A Pannon Ház csapjaiból folyó meleg víz 60-70 százalékát 168 négyzetméternyi napkollektorral fűtik. Az irodaház egyes részein napelemek gyűjtik össze az energiát, a szellőztetőrendszer képes visszanyerni az elhasznált hő egy részét. A szerverszobában keletkező hulladékhőt is újrahasznosítják. Az épületben működő intelligens épületmenedzsment rendszer az árnyékolók időjárásra reagáló működtetésével biztosítja azt, hogy minél kevesebb légkondicionálásra legyen szükség. A világítás mozgásérzékelős, ha nincs senki jelen, automatikusan lekapcsol.
Az irodai munkában a zöld filozófia jegyében főszerepet kap az elektronikus dokumentumkezelés: a munkatársak minden beérkező papírt digitalizálnak, a kimenő dokumentumokat pedig csak közvetlenül a kiküldés előtt nyomtatják ki. Amennyiben elkerülhetetlen a papírhasználat, újrahasznosított papírra történik a nyomtatás.  A szelektív hulladékgyűjtés a kommunális hulladékon kívül hatfajta egyéb hulladék gyűjtését teszi lehetővé az iroda minden dolgozója számára.
A környezetvédelem mellett azonban legalább ennyire fontos a felelősségteljes gondolkodás a társadalom iránt. Erre kiváló példa a Pannon Példakép Alapítványa, amelynek célja a társadalmi értékteremtés, aktív hétköznapi hősök példáján keresztül. A Pannon Példakép Alapítvány 2005 óta díjaz olyan embereket, akik értékteremtő tevékenységükkel példaként szolgálhatnak mindenkinek Magyarországon. A díjazott egyének kitartó, kreatív munkájukért az egyedi tervezésű példakép szobor mellett egy-egymillió forintot is kapnak. A karitatív csapatépítések és a karácsonyi ajándékozások során pedig a hátrányos helyzetű településeket igyekszik a vállalat támogatni.
A törökbálinti vállalat számára még két további két terület támogatása kiemelten fontos, ez pedig a kultúra és a sport. A Pannon a Magyar Nemzeti Galéria és a Múzeumok Éjszakája fő támogatója. A sport területén pedig valószínűleg mindenki találkozott az idei évben számos sikert magáénak tudó jégkorong-válogatott mezén a Pannon logóval, amelyen kívül még a Magyar Kézilabda Szövetséget is hosszú évek óta szponzorálják.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!